Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2007 15:15

Guzior napisał(a):Czy na tej stacji benzynowej można zatankować gaz?

W ubiegłym roku nie było gazu jak jest w tym - nie wiem. Gaz masz tuż przed granicą w Letenye (stacja MOL przy wjeździe do Letenye) całodobowa + obsługa kart
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 31.05.2007 15:57

Piotrek_B napisał(a):
Guzior napisał(a):Czy na tej stacji benzynowej można zatankować gaz?

W ubiegłym roku nie było gazu jak jest w tym - nie wiem. Gaz masz tuż przed granicą w Letenye (stacja MOL przy wjeździe do Letenye) całodobowa + obsługa kart

Tak tylko ja będę wracał z CRO i wolałbym zgazować się jeszcze po chorwackiej stronie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2007 16:05

Guzior napisał(a):Tak tylko ja będę wracał z CRO i wolałbym zgazować się jeszcze po chorwackiej stronie.

No to na 99 % nie zgazujesz sie w Gorican :wink: chyba, ze Chorwaci zainstaluja tam LPG
Pozdrav :papa:
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 06.06.2007 19:21

Ja jeżdże przez Letenye, jest tam po ćhorwackiej stronie duży parking z czynnymi całą dobe barami i mjenacnicami + stacja benzynowa, a klika km dalej jest wjazd na autostrade
Pzdr Jacek

Rozumiem, że dojazd autostradą M70 jest bezpłatny :roll:
Czy aby przekroczyć granicę H-HR trzeba zjechać z autostradyM70 :?: , czy lepiej cały czas jechać autostradą, dojechać do M7, skręcić w prawo i przekroczyć granicę na autostradzie ?--- o ile ma ona połączenie z autocestami chorwackimi ????--- nie mogę tego rozstrzygnąć ze względu na małą rozdzielcość mapy. :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2007 21:04

maciej1969 napisał(a):Rozumiem, że dojazd autostradą M70 jest bezpłatny :roll:

tak dobrze to już nie ma :lol: wszystkie autostrady na Węgrzech, tj. M-1, M-3, M-5, M-6 i M-7 są płatne. Bezpłatna jest tylko M-0 (obwodnica Budapesztu) Najlepiej cenowo wyjdzie Ci zakup 2 winietek 4-dniowych każda (jedna winietka obowiązuje na wszystkich w/w autostradach)

maciej1969 napisał(a):Czy aby przekroczyć granicę H-HR trzeba zjechać z autostradyM70 :?: , czy lepiej cały czas jechać autostradą, dojechać do M7, skręcić w prawo i przekroczyć granicę na autostradzie ?--- o ile ma ona połączenie z autocestami chorwackimi ????--- nie mogę tego rozstrzygnąć ze względu na małą rozdzielcość mapy. :oops:

straaaaaaaaasznie namieszałeś :lol: nie ma autostrady M-70 i M-7. Jest tylko M-7. Rozpoczyna się ona w Budapeszcie i kończy na końcówce Balatonu (chyba, że w tym roku oddadzą jakiś nowy odcinek). Przebieg wegierskich autostrad znajdziesz tu: www.autopalya.hu
Natomiast w HR na autostradę wjeżdzasz już kilkanaście metrów za szlabanem granicznym.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 06.06.2007 21:33

to namieszała moja mapa: :?
Obrazek

... pokazuje jakąś M70 co by pasowała mi na dojazd do przejścia granicznego... :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2007 21:38

maciej1969 napisał(a):to namieszała moja mapa: :?
Obrazek

... pokazuje jakąś M70 co by pasowała mi na dojazd do przejścia granicznego... :cry:

I wszystko OK - tak ma byc.........w przyszłości :lol: Aktualny stan i przebieg autostrad masz w linku 2 posty wyżej.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 06.06.2007 21:53

To by wszystko wyjaśniało.... dzięki wielkie Piotruś :papa: :papa: :papa:

Pojadę tą ,,normalną" (żółtą) drogą z Lenti do granicy k/Letenye :D
A tak bym wypatrywał autostrady-widma. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2007 21:58

maciej1969 napisał(a):...Pojadę tą ,,normalną" (żółtą) drogą z Lenti do granicy k/Letenye :D
A tak bym wypatrywał autostrady-widma. :wink:

Widma to raczej nie - roboty drogowe na Węgrzech idą tak, że aż żal jak popatrzysz na tempo naszych robót (a raczej ich brak :cry: ) Ponieważ od 5 lat jeżdzę przez Madziarów to widzę co tam sie dzieje na drogach - aż miło patrzec na ich tempo.
:papa:
Marcin-1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin-1 » 07.06.2007 11:24

Piotrek_B napisał(a):
maciej1969 napisał(a):Rozumiem, że dojazd autostradą M70 jest bezpłatny :roll:

tak dobrze to już nie ma :lol: wszystkie autostrady na Węgrzech, tj. M-1, M-3, M-5, M-6 i M-7 są płatne. Bezpłatna jest tylko M-0 (obwodnica Budapesztu) Najlepiej cenowo wyjdzie Ci zakup 2 winietek 4-dniowych każda (jedna winietka obowiązuje na wszystkich w/w autostradach)

Ja mam pytanie, czy w takim razie dojazd z Bratysławy do zjazdu na Mosonmagyarovar jest jeszcze bezpłatny? Było wcześniej w innych wątkach, że bezpłatny, może ktos wie że sie zmieniło? Prosze o odpowiedź, wyjazd w poniedziałek. :)
Marcin-1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin-1 » 07.06.2007 11:54

Eee :oops: , poszperałem i znalazłem. Bezpłatny jest ten odcinek, mi wyszło. Pod tym linkiem informacja 03. :D

http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish
petrek_12
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) petrek_12 » 09.06.2007 19:11

daisykf napisał(a):Ja robie tak:
1. Nocuje na Węgrzech w Hevitz (www.heviz.hu ), lub w Lenti przy granicy ze Słowenią.
2. Pieniądze wymieniam (EUR= Kn) w banku w Cackowacu lub Verażdinie, normalny kurs.
3. wtedy wjeżdzam na autostradę i jesten wSplicie ok godz 13.
4. Jadąc przez zach Węgry nie trzeba jechać przez Budapest,
5. Odcinek z Rajki w stronę Budapesztu jest bezpłatny.
5.Odległośc od zjazdy z autostrady w kierunku na Budapest do granicy Słoweńskiej 188km ( tak pokazywał mi licznik).
Z postojem na papu, papieroski- żona nie pozwala mi palić w samochodzie, przejazd przez Węgry 4godz, ele wląkąc sie.(ja lubie podziwiać widoczki, trochę fotografuje)
Taką trasą jechałem (tam i z powrotem) już 8-razy.
znam ją na pamięć.
Jeżdze zawsze w dzień, bo wyjeżdzam z W-wy ok 5.00, na miejscu noclegu najczęście Heviz jesten ok. 17- pływanie w jeziorze, kolacja w knajpce i spać.
Drogą przez Austrie jechałem 2- razy (ponieważ Wiedeń wypada ok. 13 miałem raz problem, oraz Maribor granica stanie w kolejce do przejścia.

Witam.Czy możesz podac namiary na jakiś tani nocleg w Hevitz
pilny
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilny » 08.07.2007 10:06

Witam wszystkich
ale zamieszanie
Napiszcie mi prosze jak to wreszcie z tym jest?

Chce przejechac przez Wegry (czyli trasa M3 i M7) One sa chyba platne tak? Ale nie wiem czy na bramkach czy tez moge poprostu kupic 4 dniowa winietke na przejsciu granicznym Slowacko-wegierskim i juz nie placic na bramkach przy wjazdach na te autostrady???

Ufffff mam metlik w glowie
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2007 10:22

pilny napisał(a):Napiszcie mi prosze jak to wreszcie z tym jest?
...

Przecież w tym wątku wszystko już zostało napisane :!: 8O :!:

pilny napisał(a):....Chce przejechac przez Wegry (czyli trasa M3 i M7) One sa chyba platne tak? .....

Tak, SĄ PŁATNE i to bez dyskusji. Jak nie chcesz płacic to zawsze będziesz miał okazję podyskutowac z wegierską drogówką :lol:

pilny napisał(a): Ale nie wiem czy na bramkach czy tez moge poprostu kupic 4 dniowa winietke na przejsciu granicznym Slowacko-wegierskim i juz nie placic na bramkach przy wjazdach na te autostrady???
....

1) NIE MA BRAMEK na wegierskich autostradach :!:
2) opłatę uiszcza się w formie WINIET (w tym również 4-dniowych, które obowiązuja tylko w sezonie)
3) nie wiem którym przejściem granicznym jedziesz ale na granicy SK/HU (Milhost/Tornyosnemeti - 20 km na południe od Kosic) winiety nie kupisz na granicy. Najbliższy punkt sprzedaży jest ok 30 km za granicą na stacji paliw MOL (można płacic kartą)
4) węgierskie przepisy drogowe dopuszczają wjazd na autostrady bez ważnej winiety na odcinku wjazd na autostradę-pierwszy możliwy punkt sprzedaży winiet na autostradzie. To na wypadek jakbyś na trasie nie zdążył kupic winietki

I tym optymistycznym akcentem, MAM NADZIEJĘ, zakończymy temat czy na Węgrzech obowiazują winiety czy płatnośc na bramkach

PS. Jeszcze raz źródło jakby komuś sie nie chciało szukac:
http://www.motorway.hu
:papa:
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 08.07.2007 11:43

Haweł napisał(a):Jak przedmowca,bezplatny odcinek od granicy do zjazdu na Rajke.

Chyba na Csornę? czy mi się już pogibało? :oops: :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone