Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 09:40

jac61b napisał(a):
mirhon napisał(a):
szaki17 napisał(a):Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa i myślę że jest to droga ok.jak nawigacja ciebie tak kieruje to skorzystaj z tej drogi(tylko te ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym nawet do 30-tki,makabra) trochę dłuższa (ok.30 km) niż tradycyjna "86-tka"(przez Słowenię).Co do M7 to zapomnij o tej drodze!!! w Nagykanizsa wskakujesz na drogę nr 7!!! i jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:

Dużo tych ograniczeń? Czy one rzeczywiście są tam w jakimś celu (stan dróg)? Pytam bo nie wiem jaką tolerancję :? prędkości przyjąć ...
bo 30km to raczej przegięcie... a będę jechał z sb na nd w nocy.
Co do tej 7 to warto nocą rezynowac z kawałka autostrady? Koszt winiety jest dla mnie pomijalny.

Naliczyłem 4, i raczej mimo dobrej drogi nie przyjmuj tolerancji, ciężko rozmawia się z węgierską policją.Właściwie to nie rozmawia się wcale.Przez te miejscowości jadą powoli konwoje samochodów;najlepiej jak trafi się TIR z CB który pociągnie towarzystwo. :wink:

Potwierdzam j/w,w jednej miejscowości (bardzo długiej) było 30/h na całej długości wiochy,powód,pod koniec wiochy(lub na początku) stała taczka i jeden robol coś grzebał łopatą przy krawężniku :!: :!: :!: Co do TIR-ów to faktycznie się sprawdza,jak złapałem się za jednym Polakiem to zwalniałem tylko na tyle ile zwalniał Tirowiec,ale do czasu gdy nie dogoniliśmy "miejscowego" TIR-a,jechał jak przepisy każą i skończyło się kozakowanie :lol: Co do "7" to więcej zajmie ci czasu kupno winiety niż przejazd do granicy :wink:
Ostatnio edytowano 21.07.2008 15:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 21.07.2008 09:57

Witam
po lekturze tego tematu nasuwa mi się tylko jedno pytanie:
Czy po przekroczeniu granicy SLO/HR (Mursko Sredisce) lub w HU/HR w Letenye jest tam jakiś kantor zaraz żeby można było wymienić euro na kuny?
I czy łatwo jest go znaleźć?

Z góry dziękuję za odpowiedź
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 21.07.2008 13:31

Niestety nie mogę Ci powiedzieć gdzie wymienić bo nie zwróciliśmy uwagi ale na pewno nie wymieniaj przed granicą ( są tam 2 kantory) kurs jest naprawdę bardzo nie korzystny my straciliśmy na całej transakcji ok 100 PLN w porównaniu do późniejszych wymian- mówię o granicy HU/HR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 15:11

N każdej granicy jest jakiś punkt wymiany walut,ale po nie korzystnym kursie,więc jak musisz to wymień ale tylko niezbędną ilość na podróż do celu. :!:
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 21.07.2008 21:26

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi
Powiedzcie mi jeszcze tylko jaka walutą płacicie na Węgrzech(noclegi lub restauracje przy drodze 86)?
Czy generalnie przyjmują euro? Czy trzeba się zaopatrzyć w Ich walutę?
Ostatnio edytowano 21.07.2008 21:32 przez msz, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 21:47

msz napisał(a):....Powiedzcie mi jeszcze tylko jaka walutą płacicie na Węgrzech(noclegi lub restauracje przy drodze 86)?...

karta + forinty :wink:
msz napisał(a):....Czy generalnie przyjmują euro?...

Przyjmują - po kursie z sufitu. Więc jak chcesz placić niewiadomą stawkę euro/forint - Twoj wybór :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies