Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 18.07.2008 08:26

oldGIZMO napisał(a):Ja cisnę we wrześnu do Pisaka przez Węgry.Z tego com wyczytał na forum,opłaty za atostradę, winiety, w cenie ca 1550 forintów; czyli około 22 zł.za 4 dniową.
:wink:

Tylko po cholerę ci ta winieta. Od granicy kontynuujesz drogą M15 do M1. Opłaty nie obowiązują jak z M1 zjedziesz na drogę 86 na Csorna, Janossomorija, Schombately. I już. Do granicy w Redics jest niecałe 200 km, czas przejazdu 2,5-3 h.
Jak ci bardzo zależ na kupnie winiety to możesz jechać dalej M1 na Budapeszt, a później M7 koło Balatonu do granicy Chorwackiej. Tyle, że zrobisz prawie 400 km. A o 3 godzinach to zapomnij.
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 18.07.2008 13:02

Bierut napisał(a):
oldGIZMO napisał(a):Ja cisnę we wrześnu do Pisaka przez Węgry.Z tego com wyczytał na forum,opłaty za atostradę, winiety, w cenie ca 1550 forintów; czyli około 22 zł.za 4 dniową.
:wink:

Tylko po cholerę ci ta winieta. Od granicy kontynuujesz drogą M15 do M1. Opłaty nie obowiązują jak z M1 zjedziesz na drogę 86 na Csorna, Janossomorija, Schombately. I już. Do granicy w Redics jest niecałe 200 km, czas przejazdu 2,5-3 h.
Jak ci bardzo zależ na kupnie winiety to możesz jechać dalej M1 na Budapeszt, a później M7 koło Balatonu do granicy Chorwackiej. Tyle, że zrobisz prawie 400 km. A o 3 godzinach to zapomnij.

Dzięki za poradę. Wezmę pod rozwagę, wszak jeszcze trochę czasu pozostało do dokonania wyboru. :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2008 04:54

Wizualizacja :wink:

Przejście graniczne słowacko-węgierskie (Rajka)-droga nr 15-M1(odcinek niepłatny)-zjazd na 86

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2008 06:44

Dla tych co z centrum i z północy:

Katowice

http://i33.tinypic.com/2s1qdrp.jpg

Katowice-Bielsko-Żywiec-Zwardoń
http://i35.tinypic.com/iqzon8.jpg

Katowice-Żory –Skoczów-Cieszyn
http://i33.tinypic.com/2czc1ub.jpg
mak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mak » 19.07.2008 16:34

Dzieki Hepik o taka odpowiedz mi chodzilo.Swietnie wyjasnione.
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 19.07.2008 16:37

Moja nawigacja igo 8 (najnowsz mapa wegier) się uparła :D i nie chce mnie kierować przez całą 86 aż do SLO. Proponuje mi kawałek za Kormend zmienić drogę 86 i jechać dalej drogą 76/E65 (przez Zalaegerszeg) do Nagykanizsa a z tamtąd M7 do Letenye i granicy z CRO.
Czy to ma sens? Nie bardzo jestem w stanie zmusić nawigację do zmiany trasy (robi straszne objazdy jak wrzucam punkty przez SLO).
Droga (na mapie) wygląda ok i tylko nie wiem czy ten kawałek M7 pomiędzy Nagygykanizsa a Letenye wymaga opłaty (ewentualna opłata za M7 nie jest dla mnie problemem)?
Proszę o potwierdzenie czy ta droga jest ok i co do opłaty na M7.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2008 16:43

mirhon napisał(a):....czy ten kawałek M7 pomiędzy Nagygykanizsa a Letenye wymaga opłaty .....

Wymaga
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2008 22:26

mirhon napisał(a):Moja nawigacja igo 8 (najnowsz mapa wegier) się uparła :D i nie chce mnie kierować przez całą 86 aż do SLO. 7.

Ja przez nieuwagę wjechałem w Goyr na parking Lidla(noc była)
I za cholerę nie umiałem wyjechać,bo Kaśka z Tom Toma kierowała mnie w ślepą uliczkę(taki znak tam stał)Zrobiłem z dwa kółka i wreszcie sie jej posłuchałem...i wyjechałem. :lol:
Żeby nie było offtopic-córa dzisiaj z CRO sms-a przysłała -jedyny korek w jakim stali na całej trasie w okolice Zadaru, w Pszczynie był :P
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 20.07.2008 09:04

.....korki wPszczynie są pewne w 90% :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2008 09:28

mirhon napisał(a):Moja nawigacja igo 8 (najnowsz mapa wegier) się uparła :D i nie chce mnie kierować przez całą 86 aż do SLO. Proponuje mi kawałek za Kormend zmienić drogę 86 i jechać dalej drogą 76/E65 (przez Zalaegerszeg) do Nagykanizsa a z tamtąd M7 do Letenye i granicy z CRO.
Czy to ma sens? Nie bardzo jestem w stanie zmusić nawigację do zmiany trasy (robi straszne objazdy jak wrzucam punkty przez SLO).
Droga (na mapie) wygląda ok i tylko nie wiem czy ten kawałek M7 pomiędzy Nagygykanizsa a Letenye wymaga opłaty (ewentualna opłata za M7 nie jest dla mnie problemem)?
Proszę o potwierdzenie czy ta droga jest ok i co do opłaty na M7.

Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa i myślę że jest to droga ok.jak nawigacja ciebie tak kieruje to skorzystaj z tej drogi(tylko te ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym nawet do 30-tki,makabra) trochę dłuższa (ok.30 km) niż tradycyjna "86-tka"(przez Słowenię).Co do M7 to zapomnij o tej drodze!!! w Nagykanizsa wskakujesz na drogę nr 7!!! i jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:
mirhon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirhon » 20.07.2008 10:21

szaki17 napisał(a):Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa i myślę że jest to droga ok.jak nawigacja ciebie tak kieruje to skorzystaj z tej drogi(tylko te ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym nawet do 30-tki,makabra) trochę dłuższa (ok.30 km) niż tradycyjna "86-tka"(przez Słowenię).Co do M7 to zapomnij o tej drodze!!! w Nagykanizsa wskakujesz na drogę nr 7!!! i jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:

Dużo tych ograniczeń? Czy one rzeczywiście są tam w jakimś celu (stan dróg)? Pytam bo nie wiem jaką tolerancję :? prędkości przyjąć ...
bo 30km to raczej przegięcie... a będę jechał z sb na nd w nocy.
Co do tej 7 to warto nocą rezynowac z kawałka autostrady? Koszt winiety jest dla mnie pomijalny.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.07.2008 10:53

szaki17 napisał(a):Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa... jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:

Cześć Szaki,
Mam nadzieję że urlop się udał, bo opaleniznę na zdjęciu w avatarze masz że hej :-)
Słuchaj, mam do Ciebie pytanie: Czy widziałeś może wracając czy Węgrzy z Chorwatami wybudowali już most graniczny na autostradzie M7/A4 czy autostrada kończy się i zaczyna kilka km za granicą ?
Pozdrawiam
masia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) masia » 20.07.2008 21:14

wczoraj piekny koreczek w stronę Zagrzebia przed Sv Rok - 10 km - peszek
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 20.07.2008 23:33

mirhon napisał(a):
szaki17 napisał(a):Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa i myślę że jest to droga ok.jak nawigacja ciebie tak kieruje to skorzystaj z tej drogi(tylko te ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym nawet do 30-tki,makabra) trochę dłuższa (ok.30 km) niż tradycyjna "86-tka"(przez Słowenię).Co do M7 to zapomnij o tej drodze!!! w Nagykanizsa wskakujesz na drogę nr 7!!! i jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:

Dużo tych ograniczeń? Czy one rzeczywiście są tam w jakimś celu (stan dróg)? Pytam bo nie wiem jaką tolerancję :? prędkości przyjąć ...
bo 30km to raczej przegięcie... a będę jechał z sb na nd w nocy.
Co do tej 7 to warto nocą rezynowac z kawałka autostrady? Koszt winiety jest dla mnie pomijalny.

Naliczyłem 4, i raczej mimo dobrej drogi nie przyjmuj tolerancji, ciężko rozmawia się z węgierską policją.Właściwie to nie rozmawia się wcale.Przez te miejscowości jadą powoli konwoje samochodów;najlepiej jak trafi się TIR z CB który pociągnie towarzystwo. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 09:30

Mosqito napisał(a):
szaki17 napisał(a):Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa... jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:

Cześć Szaki,
Mam nadzieję że urlop się udał, bo opaleniznę na zdjęciu w avatarze masz że hej :-)
Słuchaj, mam do Ciebie pytanie: Czy widziałeś może wracając czy Węgrzy z Chorwatami wybudowali już most graniczny na autostradzie M7/A4 czy autostrada kończy się i zaczyna kilka km za granicą ?
Pozdrawiam

Witam,opalenizna pochodzi z wcześniejszych lat,ale tego roczna nie jest gorsza :lol: co do mostu to nie jestem zorientowany ,ja nie jechałem Węgierską autostradą więc nie ręczę za ich most.Pozdrówka
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone