Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 21.06.2008 23:03

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
jendrzej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jendrzej » 22.06.2008 15:26

dl napisał(a):
Rysio napisał(a):
szaki17 napisał(a):Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:

Na dzień dzisiejszy, jak to CBowcy mówią jest dość "czysto", wyłączając skrzyżowanie w Mikołowie koło "Oszołoma" (remont), ale uważaj na fotoradary, bo nastawiali tego cholerstwa, a w większości jest 70km/h, choć droga spokojnie pozwala na podwojenie tej wartości i czasem może pokusić :wink:

witam
Właśnie w Mikołowie jest przebudowa skrzyżowania, ale i tak są po dwa pasy ruchu w każdą stronę, jest trochę ciaśniej, ale droga przejezdna.
Uważaj na 70-kach tam lubią często stać. na 1 fotoradarze nie musisz zwalniać gdyż jest obrócony dla przeciwnego pasa, na następnym już uważaj, ale często jest również tak że zaraz za stacją Lotosu stoi sobie cywilne autko z fotoradarkiem, a za skrzyżowaniem jest fotoradar stały. A wjazd do Żor to już standardowo stoją misiaki z suszareczką na 70-tce za łukiem, za bardzo ich nie widać. Następny fotoradar masz w Pawłowicach, a później to już w prawo na Cieszyn i 0 foto. Jak jeździsz z CB-kiem to wiesz już o wszystkim wcześniej.
Pozdr.

Dla porządku tylko dodam, że jest w remoncie wiadukt w Skoczowie, ale ruch idzie raczej płynnie :)
:papa:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.06.2008 22:52

.
Ostatnio edytowano 12.01.2014 22:27 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.06.2008 15:55

Wielkie, dzięki, jesteś niesamowity :D
konradek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 23.06.2008 17:09

msz napisał(a):
kulka53 napisał(a):msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
.......

A może wiecie czy po przekroczeniu w tym miescu granicy SLO/HR jest tam zaraz jakis bankomat żeby można było wypłacic kuny?
Bo wyczytałem na forum, że tak jest najkorzystniej.
pozdrawiam

Właśnie, czy jest może tam po drodze bankomat?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2008 17:24

konradek napisał(a):....Właśnie, czy jest może tam po drodze bankomat?

Wejdź sobie do działu FAQ i tam znajdziesz wyszukiwarke bankomatów w HR i SLO.
Kiedyś mnie naszło i zrobiłem coś takiego.....bezużytecznego
konradek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konradek » 23.06.2008 17:57

Piotrek_B napisał(a):
konradek napisał(a):....Właśnie, czy jest może tam po drodze bankomat?

Wejdź sobie do działu FAQ i tam znajdziesz wyszukiwarke bankomatów w HR i SLO.
Kiedyś mnie naszło i zrobiłem coś takiego.....bezużytecznego

Już znalazłem, w miejscowości Mursko Sredisce są trzy bankomaty:
Međimurska banka d.d.
Mursko Središće
Trg Bana Josipa Jelačića 5

Raiffeisen Bank Austria d.d.
Mursko Središće
Josipa Broza Tita 2

Erste & Steiermarkische Bank d.d.
Mursko Središće
Josipa Broza 88

Jeśli dobrze odczytałem mapę, znajdują się przy głównej ulicy po przekroczeniu granicy:
http://www.cromaps.com/vacmap/plan_grada_mursko_sredisce.htm
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 09.07.2008 07:08

konradek napisał(a):
msz napisał(a):
kulka53 napisał(a):msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
.......

A może wiecie czy po przekroczeniu w tym miescu granicy SLO/HR jest tam zaraz jakis bankomat żeby można było wypłacic kuny?
Bo wyczytałem na forum, że tak jest najkorzystniej.
pozdrawiam

Właśnie, czy jest może tam po drodze bankomat?

Jest korzystniej jesli nie zaplacisz prowizji. Jesli zaplacisz to lepiej wymienic troche Euro na Kuny w pierwszym kantorze. Wlasnie wrocilem i mam pelny poglad na sprawe. Ponadto najkorzystniej jest placic karta gdzie sie da.
JLuc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JLuc » 13.07.2008 09:33

A czy oplacalne jest kupno KUN w Polsce?
Ja w Krakowie mam taka mozliwosc. Za 550 zł moge kupić 1000 kun. Taki jest przelicznik.
No i na Wegrzech, czy za winete i paliwo oplaca sie placic karta?
Nie chce mi sie kupowac walut wszytkich krajow przez ktore bede pezjezdzal.
mak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mak » 16.07.2008 22:08

jaka droga wyjechac z Bratyslawy aby dotrzec bez winety wegierskiej M15 czy E 65 do niejscowosci Csorna
kolo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolo » 16.07.2008 22:20

mak napisał(a):jaka droga wyjechac z Bratyslawy aby dotrzec bez winety wegierskiej M15 czy E 65 do niejscowosci Csorna

z tego co pamiętam a jeżdżę tą drogą jak się jedzie autostradą to na pewno na Budapeszt i węgry byle nie na Wiedeń. Innej opcji nie ma nie rzuciła mi się w oczy. I oczywiście odcinek autostrady na węgrzech do 86 jest bezpłatny
mak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mak » 16.07.2008 22:37

na mapie widze dwie drogi biegnace rownolegle E65 i obok ,chyba to ta M .Czyli wystarczy kierowac sie na Gyor, a potem w Moson... odbic na Janossomorja
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 17.07.2008 22:05

Ja cisnę we wrześnu do Pisaka przez Węgry.Z tego com wyczytał na forum,opłaty za atostradę, winiety, w cenie ca 1550 forintów; czyli około 22 zł.za 4 dniową.
:wink:
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 17.07.2008 22:09

JLuc napisał(a):A czy oplacalne jest kupno KUN w Polsce?
Ja w Krakowie mam taka mozliwosc. Za 550 zł moge kupić 1000 kun. Taki jest przelicznik.
No i na Wegrzech, czy za winete i paliwo oplaca sie placic karta?
Nie chce mi sie kupowac walut wszytkich krajow przez ktore bede pezjezdzal.

Ponoć największa opłacalność -płacenie kartą. :o
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 18.07.2008 07:39

Potwierdzam!

Jeżeli tylko możecie, i warunki dla waszych kart za płacenie w zagranicznych sklepach nie mają dodatkowych opłat czy prowizji polecam płacenie kartą. Nawet za zakupy tylko bułeczki, masełko, szyneczka płaciliśmy kartą.
Kurs kantorowy HRK, kurs z zakupem EUr 0,49, płacenie kartą 0,46.
Za autostrady też płaciliśmy kartą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone