Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2008 10:06

jurgen napisał(a):szaki17: Możesz powiedzieć czemu taką drogą zamierzasz jechać? Ja planuję przejechać granicę w Pietrowicach i dalej przez Ołomuniec, Brno do Bratysławy. Czy ta Twoja trasa jest lepsza, krótsza, szybsza?

Serwus,jadę przez Cieszyn żeby nie płacić za winietę w Czechach skoro u nas mam darmową autostradę,po za tym to nie wiem czy jest to droga szybsza,czy lepsza ale nie chcę jechać przez całe Czechy,mam już dość telepania się aż do Ołomuńca lokalnymi drogami i wypatrywania ich nawiedzonej drogówki,od Cieszyna mam tylko kawałek do Słowacji :papa:
Ostatnio edytowano 21.06.2008 10:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2008 10:08

szaki17 napisał(a):Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:

Rysio i dl dzięki za odpowiedź :lol:
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 21.06.2008 10:45

kulka53 napisał(a):msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
Odległość podobna :D
Ja jechałem we wrześniu i w czerwcu, było całkiem pusto na przejściu SLO/HR, ale w sezonie może być inaczej zwłaszcza po wprowadzeniu winiet bo droga z pewnością stanie się popularniejsza a samo przejście jest niewielkie..........

Radziki4

Droga 86 jest w miarę szybka, tereny zabudowane są rzadko, nie wiem jak szybko jeździsz ale zwalniając na ograniczeniach i przy umiarkowanym ruchu średnią 80 km/h (może i więcej) spokojnie osiągniesz.
Tylko nawierzchnia nie jest najlepsza (jak to na Węgrzech na zwykłych drogach często)

Witam. Mam pytanie, czy w Słoweni na stacji benzynowej płaci się euro?
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 21.06.2008 10:52

Główną walutą Słowenii jest EURO, od 2007 r.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 21.06.2008 12:40

Mosqito napisał(a):
ita napisał(a):Mosqito a możesz mi powiedzieć jak najlepiej jechać z Poznania? ale tak wiesz jak "babie" Tzn. chciałabym jechać przez Węgry , żeby na Węgrzech właśnie gdzieś znaleźć nocleg. No i chciałabym ominąć płatną autostradę w Słowenii. Jadę z dziećmi i wolałabym w miarę szybko, mogą jak najbardziej być autostrady. Nie chce nic po drodze zwiedzać, tylko szybko do celu.

Proszę uprzejmie:

PL
Poznań - DK 5 - Wrocław (Most Milenijny) DK 8 - Kłodzko DK 33 - Boboszów granica z Czechami (kup winietkę w sklepiku zaraz za granicą)

CZ
z granicy pod wiadukt i na krzyżówce prosto do Cervena Voda, gdzie na rondzie prosto w DK 11 kierunek Sumperk, do którego nie dojeżdżasz tylko skręcasz w prawo DK 44 kierunek Mohelnice - R35 - Olomouc - R46 /E 462 potem D1 - Brno - D2 / E65 - granica ze Słowacją (kup winietkę zaraz za granicą)

SVK
Bratislava - D2 / E65 - granica z Węgrami (winietka cię nie interesuje)

HU
M15 dojeżdżasz do M1 kierunek Gyor, Budapest - skręcasz 5 km dalej w DK 86 / E65 kierunek Janossomorja, Csorna Szombathely - ok 50 km dalej jadąc cały czas 86 / E65 Csorna (nocleg) lub jeszcze 50 km dalej Hegyfalu (gdzie na nocleg możesz wybrać albo Buk ok 10 km na północ albo Sarvar ok 15 km na południe - obie miejscowości słyną z kąpielisk termalnych) następnie wracasz na drogę 86 kierunek Szombathely - Kormend - Redics - granica ze Słowenią (winietka cię nie interesuje)

SLO
Dolga Vas - DK3 - Lendava - 109 - Petišovci granica z Chorwacją

HR
Mursko Središče DK 209 - Cakovec - DK 20 - dojeżdżasz do A4
węzeł Cakovec (weź bilet na bramkach) kierunek Zagreb - płatność na bramce Sveta Helena: 29 HRK
A4 przechodzi płynnie w A3 kierujesz się na Rijeka, Split (weź bilet na bramce Zagreb Lucko) i po ok 80 km wybierasz czy chcesz jechać w kierunku Istrii i Rijeki - wtedy A3 czy Sibenika, Splitu czy Dubrovnika - wtedy A2

Powodzenia i Sretan Put

:lol: :lol: :lol:

Mosqito czy możesz napisać drugiej drugiej babie :D z wielkopolski ile ta trasa liczy km? I jaki jest w przybliżeniu czas przejazdu?
Pozdrawiam.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.06.2008 13:19

Mosqito napisał(a):... 86 kierunek Szombathely - Kormend - Redics - granica ze Słowenią (winietka cię nie interesuje)

SLO
Dolga Vas - DK3 - Lendava - 109 - Petišovci granica z Chorwacją

HR
Mursko Središče DK 209 - Cakovec - DK 20 - dojeżdżasz do A4
węzeł Cakovec (weź bilet na bramkach) kierunek Zagreb - płatność na bramce Sveta Helena: 29 HRK
A4 przechodzi płynnie w A3 kierujesz się na Rijeka, Split (weź bilet na bramce Zagreb Lucko) i po ok 80 km wybierasz czy chcesz jechać w kierunku Istrii i Rijeki - wtedy A3 czy Sibenika, Splitu czy Dubrovnika - wtedy A2

Powodzenia i Sretan Put

:lol: :lol: :lol:

Jak dla mnie bardzo ważne informacje ;)
Puno hvala
Pozdrav :papa:
deny1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deny1974 » 21.06.2008 14:05

Mosqito SKAD TY TO WIESZ. JAK MOZESZ PRZYJACIELU TO DAJ MI NAMIARY NA DROGE Z OKOLIC WA-WY DO OMIś PREZ SLOWACJE , HU, CZY WARTO Z HU PCHAC SIE NA BOSNIE CZY DO CRO. ILE TO MOZE BYC KM I JAK DLUGO SIE JEDZIE. CZY LEPIEJ WYJECHAC W POLUDNIE W NIEDZIELE CZY W PONIEDZIAłEK.
TYLKO WIESZ ,,TAK JAK BABIE''
DZIEKI I POZDRAWIAM
deny1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deny1974 » 21.06.2008 14:14

JESZCZE JEDNO PYTANIE. JAK JEST Z CB-RADIEM PO WYJECHANIU Z RP CO NA TO POLICJA SK, HU. CRO I NA JAKIM KANALE NADAJA RODACY
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.06.2008 14:18

Policja w żadnym z tych krajów nie ma nic do CB radia, a rodacy nadają tam na kanale 28 ;)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.06.2008 15:42

.
Ostatnio edytowano 12.11.2014 02:05 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.06.2008 15:49

.
Ostatnio edytowano 12.11.2014 02:05 przez Mosqito, łącznie edytowano 2 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.06.2008 16:16

Mosqito napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Jak dla mnie bardzo ważne informacje ;)
Puno hvala

Leszku drogi,

Za Zagrzebiem wkradł się mały błąd. Powinno być:
w kierunku Istrii i Rijeki - wtedy A6 czy Sibenika, Splitu czy Dubrovnika - wtedy A1

Pozdrawiam

Zauważyłem ;), ale w tym miejscu akurat odbijam na starą 1-kę na Plitvice ;)

Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.06.2008 16:22

.
Ostatnio edytowano 12.11.2014 02:06 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 21.06.2008 22:14

Mosqito jesteś wielki dzięki jeszcze raz !

właśnie są u nas znajomi z którymi jedziemy. panowie mecz oglądają a my z koleżanką nad mapą klęczymy i trasę zaznaczamy, ale już mamy. pojedziemy przez Czechy, do Katowic tłuc się nie chcemy.

jedno o co się martwię to to, czy znajdziemy nocleg po drodze, tak bez żadnej rezerwacji, ale mam nadzieję, że tak.

Rataje pozdrawiają

:wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.06.2008 22:58

.
Ostatnio edytowano 12.11.2014 02:07 przez Mosqito, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone