Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 20.06.2008 08:58

kulka53 napisał(a):Na pewno NIE :D

to cale szczęście :D
szkoda by było wydać 35 euro za tak krotki odcinek
Ile to jest kilometrów? a to przejcie graniczne się nie korkuje trochę w lipcu (chodzi mi o HR/SLO)?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2008 09:13

msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
Odległość podobna :D
Ja jechałem we wrześniu i w czerwcu, było całkiem pusto na przejściu SLO/HR, ale w sezonie może być inaczej zwłaszcza po wprowadzeniu winiet bo droga z pewnością stanie się popularniejsza a samo przejście jest niewielkie..........

Radziki4

Droga 86 jest w miarę szybka, tereny zabudowane są rzadko, nie wiem jak szybko jeździsz ale zwalniając na ograniczeniach i przy umiarkowanym ruchu średnią 80 km/h (może i więcej) spokojnie osiągniesz.
Tylko nawierzchnia nie jest najlepsza (jak to na Węgrzech na zwykłych drogach często)
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 20.06.2008 11:12

Dzięki za informację Pozdrawiam
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 20.06.2008 11:32

kulka53 napisał(a):msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
Odległość podobna :D
Ja jechałem we wrześniu i w czerwcu, było całkiem pusto na przejściu SLO/HR, ale w sezonie może być inaczej zwłaszcza po wprowadzeniu winiet bo droga z pewnością stanie się popularniejsza a samo przejście jest niewielkie..........

Radziki4

Droga 86 jest w miarę szybka, tereny zabudowane są rzadko, nie wiem jak szybko jeździsz ale zwalniając na ograniczeniach i przy umiarkowanym ruchu średnią 80 km/h (może i więcej) spokojnie osiągniesz.
Tylko nawierzchnia nie jest najlepsza (jak to na Węgrzech na zwykłych drogach często)

A może wiecie czy po przekroczeniu w tym miescu granicy SLO/HR jest tam zaraz jakis bankomat żeby można było wypłacic kuny?
Bo wyczytałem na forum, że tak jest najkorzystniej.
pozdrawiam
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.06.2008 11:57

szaki17 napisał(a):Mosqito,a nie lepiej pojechać z Wrocławia do Katowic bezpłatną autostradą ,dalej dwupasmówką do Cieszyna (81 lub 1) i na Zilinę a z Ziliny autostradą do Bratysławy,dalej w/g twojej rozpiski.Dlaczego tak :?: za Słowacką autostradę i tak musisz zapłacić ,więc po co płacić jeszcze za Czeską skoro Polska to taki bogaty kraj i funduje bezpłatny przejazd,i tak mi się wydaje że będzie szybciej i wygodniej. :?: :!:

Witaj,

Wiesz co, patrząc na mapę, wydaje mi się to za duże koło. Tak jak napisałem jechałem już 2 razy i czasowo wygląda to tak, że Wrocław - Boboszów ok 2,5 h, całe Czechy ok 2 h.
Jeśli masz doświadczenia z tamtej trasy, podaj proszę - chętnie zobaczę jak to wychodzi :lol: :lol: :lol:
Dlatego też, sądzę że ten koszt winietki czeskiej zrównoważy mi dłuższą drogę przez Katowice, Cieszyn - ale jeśli się mylę, popraw mnie.

Brałem pod uwagę jeszcze jedną alternatywę: przez Niemcy. Jeśli na Istrię to przez obwodnicę Monachium i Salzburg, jeśli do Dalmacji przez Passau i Graz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 12:49

Mosqito napisał(a):
szaki17 napisał(a):Mosqito,a nie lepiej pojechać z Wrocławia do Katowic bezpłatną autostradą ,dalej dwupasmówką do Cieszyna (81 lub 1) i na Zilinę a z Ziliny autostradą do Bratysławy,dalej w/g twojej rozpiski.Dlaczego tak :?: za Słowacką autostradę i tak musisz zapłacić ,więc po co płacić jeszcze za Czeską skoro Polska to taki bogaty kraj i funduje bezpłatny przejazd,i tak mi się wydaje że będzie szybciej i wygodniej. :?: :!:

Witaj,

Wiesz co, patrząc na mapę, wydaje mi się to za duże koło. Tak jak napisałem jechałem już 2 razy i czasowo wygląda to tak, że Wrocław - Boboszów ok 2,5 h, całe Czechy ok 2 h.
Jeśli masz doświadczenia z tamtej trasy, podaj proszę - chętnie zobaczę jak to wychodzi :lol: :lol: :lol:
Dlatego też, sądzę że ten koszt winietki czeskiej zrównoważy mi dłuższą drogę przez Katowice, Cieszyn - ale jeśli się mylę, popraw mnie.

Brałem pod uwagę jeszcze jedną alternatywę: przez Niemcy. Jeśli na Istrię to przez obwodnicę Monachium i Salzburg, jeśli do Dalmacji przez Passau i Graz.

Serwus,przez Węgry jadę pierwszy raz(winieta Słoweńska i chcę próbować innej drogi) więc nie mam porównania co do czasu przejazdu,ja po prostu chcę zaproponować inną trasę,po co dawać Czechom zarobić :?: :wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.06.2008 13:01

Czołem,
A jeśli jechałeś już może kiedyś Opole - Katowice - Cieszyn - Cadca - Zilina - Bratislava to czy pamiętasz może ile Ci to zajęło czasu ?
Pozdrawiam
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 20.06.2008 13:27

Katowice - Bratysława około 5 godzin jadąc jak ja to nazywam normalnie z przystankami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 14:23

Mosqito napisał(a):Czołem,
A jeśli jechałeś już może kiedyś Opole - Katowice - Cieszyn - Cadca - Zilina - Bratislava to czy pamiętasz może ile Ci to zajęło czasu ?
Pozdrawiam

Jeszcze nie jechałem ,to będzie mój pierwszy raz :roll:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.06.2008 14:31

szaki17 napisał(a):Jeszcze nie jechałem ,to będzie mój pierwszy raz :roll:

No to Sretan put :lol:
Każdą drogę kiedyś trzeba rozdziewiczyć :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 16:18

Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 20.06.2008 17:16

szaki17: Możesz powiedzieć czemu taką drogą zamierzasz jechać? Ja planuję przejechać granicę w Pietrowicach i dalej przez Ołomuniec, Brno do Bratysławy. Czy ta Twoja trasa jest lepsza, krótsza, szybsza?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.06.2008 17:32

szaki17 napisał(a):Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:

Na dzień dzisiejszy, jak to CBowcy mówią jest dość "czysto", wyłączając skrzyżowanie w Mikołowie koło "Oszołoma" (remont), ale uważaj na fotoradary, bo nastawiali tego cholerstwa, a w większości jest 70km/h, choć droga spokojnie pozwala na podwojenie tej wartości i czasem może pokusić :wink:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.06.2008 20:18

Mosqito wielkie, wielki dzięki :D o coś takiego mi właśnie chodziło :wink:
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 20.06.2008 20:49

Rysio napisał(a):
szaki17 napisał(a):Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:

Na dzień dzisiejszy, jak to CBowcy mówią jest dość "czysto", wyłączając skrzyżowanie w Mikołowie koło "Oszołoma" (remont), ale uważaj na fotoradary, bo nastawiali tego cholerstwa, a w większości jest 70km/h, choć droga spokojnie pozwala na podwojenie tej wartości i czasem może pokusić :wink:

witam
Właśnie w Mikołowie jest przebudowa skrzyżowania, ale i tak są po dwa pasy ruchu w każdą stronę, jest trochę ciaśniej, ale droga przejezdna.
Uważaj na 70-kach tam lubią często stać. na 1 fotoradarze nie musisz zwalniać gdyż jest obrócony dla przeciwnego pasa, na następnym już uważaj, ale często jest również tak że zaraz za stacją Lotosu stoi sobie cywilne autko z fotoradarkiem, a za skrzyżowaniem jest fotoradar stały. A wjazd do Żor to już standardowo stoją misiaki z suszareczką na 70-tce za łukiem, za bardzo ich nie widać. Następny fotoradar masz w Pawłowicach, a później to już w prawo na Cieszyn i 0 foto. Jak jeździsz z CB-kiem to wiesz już o wszystkim wcześniej.
Pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies