Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 19.06.2008 06:25

Mosqito napisał(a):Tutaj masz kategorie aut na autostradę.

Co do jaskiń, to myślę, że dla dzieciaków byłaby frajda ale to już musisz sam wybrać. Tutaj masz ich stronę www. Pooglądaj

Całkiem niedaleko (bliżej nawet Ljubljany) jest także bardzo znana jaskinia Postojna. Ale jej nie zwiedzałem, więc trudno porównywać. Link do niej

Pozdrawiam

Jaskinia Postojna warta zwiedzenia polecam gorąco. Ponadto jak jedziesz z dzieciakami to plecam zobaczyć Predjamski Hrad, to jest zamek jakby przyklejony na pionowej skale, widoki piekne, w środku to już jak to w zamku.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.06.2008 06:42

BARRACUDA

Jeżeli wybierzesz trasę przez Loiblpass to już całkiem blisko będziesz miał do Bledu, pięknie położonego nad jeziorem miasteczka z zamkiem i wysepką. Możesz to jeszcze rozważyć planując drogę. A jeszcze po drodze malutkie, z ślicznym ryneczkiem z malowanymi domkami miesteczko Radovljica.

A jakbyś miał jeszcze więcej czasu to warto z Bledu podjechać przez góry nad jezioro Bohinjskie i do wodospadu Savica. Piszę przez góry, ale droga jest dobra, równa i szeroka, jedzie się szybko.

A z jaskiń polecam Skocjańską :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2008 06:52

Dla zachęty

Predjamski Hrad

Obrazek

Jezioro Bled

Obrazek

Wodospad Savica

Obrazek
luska1973
Podróżnik
do elgrzes

Nieprzeczytany postnapisał(a) luska1973 » 19.06.2008 11:29

Nie jedź z Krakowa do Bielska, tylko bezpośrednio do Żywca (Sułkowice, Sucha Beskidzka lub Kalwaria, Wadowice). W Żywcu wskakujesz na nową drogę i śmigasz nią kilkanaście km. Dalsze remonty przeżyjesz, a jeśli ww odcinek od Krakowa pokonasz w nocy (tak jak planujesz) lub nad ranem (jeśli będziesz miał poślizg), to później już jedziesz sobie spokojnie autostradami.
mirr
Globtroter
Re: Kraków-Żilina

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirr » 19.06.2008 19:11

Dzisiaj wracając z pracy po 16,00 odcinek Bielsko-Żywiec ok. 20km "pokonałem" w niecałą godzinę , :twisted: . I tak będzie przez jakiś czas bo remontują równoległą na Szczyrk i cały ruch wali Żywiecką . Po prostu dramat . Ale za to dalej od Żyliny na Słowacji , to się jedzie . No cóż wystarczy przejechać naszą granicę i człowiek wie co to znaczy jeździć po drogach . :) Pozdrav ,Mirek.
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 19.06.2008 19:40

mirr napisał(a):Dzisiaj wracając z pracy po 16,00 odcinek Bielsko-Żywiec ok. 20km "pokonałem" w niecałą godzinę , :twisted: . I tak będzie przez jakiś czas bo remontują równoległą na Szczyrk i cały ruch wali Żywiecką . Po prostu dramat . Ale za to dalej od Żyliny na Słowacji , to się jedzie . No cóż wystarczy przejechać naszą granicę i człowiek wie co to znaczy jeździć po drogach . :) Pozdrav ,Mirek.

I to jest wystarczająca informacja dająca jasną odpowiedź że lepiej unikać drogi przez Żywiec. :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 19.06.2008 21:00

Mosqito a możesz mi powiedzieć jak najlepiej jechać z Poznania? ale tak wiesz jak "babie" Tzn. chciałabym jechać przez Węgry , żeby na Węgrzech właśnie gdzieś znaleźć nocleg. No i chciałabym ominąć płatną autostradę w Słowenii. Jadę z dziećmi i wolałabym w miarę szybko, mogą jak najbardziej być autostrady. Nie chce nic po drodze zwiedzać, tylko szybko do celu.
Bardzo proszę o rady jak najlepiej jechać. Przez jakie miejscowości, gdzie przekraczać granicę itd. Bo czytam i czytam i mam nieźle wymieszane w głowie :roll:
Pytam Mosqito bo widzę w profilu, że jest z Poznania ale oczywiście za wszystkie rady dziękuję.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.06.2008 22:54

ita napisał(a):Mosqito a możesz mi powiedzieć jak najlepiej jechać z Poznania? ale tak wiesz jak "babie" Tzn. chciałabym jechać przez Węgry , żeby na Węgrzech właśnie gdzieś znaleźć nocleg. No i chciałabym ominąć płatną autostradę w Słowenii. Jadę z dziećmi i wolałabym w miarę szybko, mogą jak najbardziej być autostrady. Nie chce nic po drodze zwiedzać, tylko szybko do celu.

Proszę uprzejmie:

PL
Poznań - DK 5 - Wrocław (Most Milenijny) DK 8 - Kłodzko DK 33 - Boboszów granica z Czechami (kup winietkę w sklepiku zaraz za granicą)

CZ
z granicy pod wiadukt i na krzyżówce prosto do Cervena Voda, gdzie na rondzie prosto w DK 11 kierunek Sumperk, do którego nie dojeżdżasz tylko skręcasz w prawo DK 44 kierunek Mohelnice - R35 - Olomouc - R46 /E 462 potem D1 - Brno - D2 / E65 - granica ze Słowacją (kup winietkę zaraz za granicą)

SVK
Bratislava - D2 / E65 - granica z Węgrami (winietka cię nie interesuje)

HU
M15 dojeżdżasz do M1 kierunek Gyor, Budapest - skręcasz 5 km dalej w DK 86 / E65 kierunek Janossomorja, Csorna Szombathely - ok 50 km dalej jadąc cały czas 86 / E65 Csorna (nocleg) lub jeszcze 50 km dalej Hegyfalu (gdzie na nocleg możesz wybrać albo Buk ok 10 km na północ albo Sarvar ok 15 km na południe - obie miejscowości słyną z kąpielisk termalnych) następnie wracasz na drogę 86 kierunek Szombathely - Kormend - Redics - granica ze Słowenią (winietka cię nie interesuje)

SLO
Dolga Vas - DK3 - Lendava - 109 - Petišovci granica z Chorwacją

HR
Mursko Središče DK 209 - Cakovec - DK 20 - dojeżdżasz do A4
węzeł Cakovec (weź bilet na bramkach) kierunek Zagreb - płatność na bramce Sveta Helena: 29 HRK
A4 przechodzi płynnie w A3 kierujesz się na Rijeka, Split (weź bilet na bramce Zagreb Lucko) i po ok 80 km wybierasz czy chcesz jechać w kierunku Istrii i Rijeki - wtedy A6 czy Sibenika, Splitu czy Dubrovnika - wtedy A1

Powodzenia i Sretan Put

:lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 24.06.2008 21:55 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
BARRACUDA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARRACUDA » 19.06.2008 23:19

Zastanowię się czy jaskinie czy może BLED, zobaczymy co dzieciaki powiedzą.
natomiast co do Loiblpass to czy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Loiblpass_und_Loibltunnel.png

wybieram drogę B91/E652, czy ta zaznaczona na zielono? Przypuszczam, że zielona i omijam płatny tunel...

Dodatkowo, zastanawiam się czy wybierając loiblpass wyrobię się w 10h do Slowenii (muszę zaplanować trasę, żeby byc tam rano ok. 10)...

I Jeszcze jedno - LOIBLPASS czy SEEBERGSATTEL...która jest ciekawsza (nie koniecznie szybsza ale ciekawsza widokowo) Przejeżdżał ktoś obie i ma porównanie?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 19.06.2008 23:33

BARRACUDA napisał(a):Zastanowię się czy jaskinie czy może BLED, zobaczymy co dzieciaki powiedzą.
natomiast co do Loiblpass to czy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Loiblpass_und_Loibltunnel.png

wybieram drogę B91/E652, czy ta zaznaczona na zielono? Przypuszczam, że zielona i omijam płatny tunel...

Dodatkowo, zastanawiam się czy wybierając loiblpass wyrobię się w 10h do Slowenii (muszę zaplanować trasę, żeby byc tam rano ok. 10)...

Jedziesz normalnie B91 przez tunel. Ta zielona to musi byś jakaś techniczna lub awaryjna. Tunel jest bezpłatny.
Płatny, o którym pisałem jest Karawankentunnel ok 20 km na zachód. On jest bliżej Bled ale aby do niego dojechać jedziesz z Klagenfurtu A2 na Villach gdzie A11 na południe.

Wydaje mi się, że Bled i Bohinj to super miejsca ale trzeba tam spędzić minimum kilka godzin, więc celowo Ci o nich nie wspominałem.

Z Katowic drogą którą Ci pisałem masz do zjazdu z autostrady w Postojnej, gdzie czy tak czy tak zjedziesz jadąc na Krk:
- odbijając w Grazu na Klagenfurt - Loibltunnel - Ljubljanę: 863,16 km
- odbijając w Grazu na Maribor - Ljubljanę: 844,77 km
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 06:50

CZ
z granicy pod wiadukt i na krzyżówce prosto do Cervena Voda, gdzie na rondzie prosto w DK 11 kierunek Sumperk, do którego nie dojeżdżasz tylko skręcasz w prawo DK 44 kierunek Mohelnice - R35 - Olomouc - R46 /E 462 potem D1 - Brno - D2 / E65 - granica ze Słowacją (kup winietkę zaraz za granicą)

Mosqito,a nie lepiej pojechać z Wrocławia do Katowic bezpłatną autostradą ,dalej dwupasmówką do Cieszyna (81 lub 1) i na Zilinę a z Ziliny autostradą do Bratysławy,dalej w/g twojej rozpiski.Dlaczego tak :?: za Słowacką autostradę i tak musisz zapłacić ,więc po co płacić jeszcze za Czeską skoro Polska to taki bogaty kraj i funduje bezpłatny przejazd,i tak mi się wydaje że będzie szybciej i wygodniej. :?: :!:
luska1973
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luska1973 » 20.06.2008 07:47

stempy napisał(a):
mirr napisał(a):Dzisiaj wracając z pracy po 16,00 odcinek Bielsko-Żywiec ok. 20km "pokonałem" w niecałą godzinę , :twisted: . I tak będzie przez jakiś czas bo remontują równoległą na Szczyrk i cały ruch wali Żywiecką . Po prostu dramat . Ale za to dalej od Żyliny na Słowacji , to się jedzie . No cóż wystarczy przejechać naszą granicę i człowiek wie co to znaczy jeździć po drogach . :) Pozdrav ,Mirek.

I to jest wystarczająca informacja dająca jasną odpowiedź że lepiej unikać drogi przez Żywiec. :)

Ja serio nikogo nie chcę przekonywać, że droga przez Żywiec jest super itd., ale trzeb zwrócić uwagę, że korki o których piszecie (znam znam) są w ciągu dnia. Już około 19 - jedzie się z Bielska całkiem spokojnie, więc z Żywca w kierunku Zwardonia tym bardziej. W nocy jest jeszcze lepiej, więc żeby uściślić: unikać drogi przez Żywiec w ciągu dnia.
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 20.06.2008 08:27

Mosqito napisał(a):SLO
Dolga Vas - DK3 - Lendava - 109 - Petišovci granica z Chorwacją

:lol: :lol: :lol:

Mam jeszcze jedno pytanie, pewnie było to już poruszane na forum, ale czy tak trasa przez Słowenię nie wymaga winietki?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2008 08:42

Na pewno NIE :D
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 20.06.2008 08:47

Witam mam pytanie w tym roku chcę się wybrać przez Węgry na Chorwację bo Słowenia oszalała z tymi vinietami, chcę jechać drogą E86 jest to gdzieś około 200 km. czy ktoś jechał tą drodą a chodzi mi o czas przejazdu ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone