Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 31.05.2008 11:21

Janusz Bajcer napisał(a):
Kasiula.m napisał(a):Witam, czy możecie polecić jakiś ośrodek z basenem termalnym, tak żeby nie trzeba było daleko zjeżdżać z drogi 86 i raczej nie tuż za Słowacją tylko bliżej Chorwacji, chodzi także o nocleg, może gdzieś blisko Szmbathely bądź w okolicach, mąż będzie jechał sam z dziecmi, więc takie coś by było jak znalazł, by się zatrzymać na 1-2 dni.
K

Polecam Bukfürdo

W tej okolicy zdecydowanie BUKFURDO.
Baseny termalne też bez zarzutu.
Masa możliwosci zakwaterowania nawet w sezonie bez rezerwacji.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 31.05.2008 18:06

dziekuję za cenną informację- to jest to, o co mi chodziło!
K
robinio30
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robinio30 » 03.06.2008 20:08

Witam!
Czy są jakieś problemy z kupieniem winiety na Węgrzech wjeżdzając od KOMAROM, a potem od GORICAN? I gdzie najlepiej to zrobić?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2008 20:35

robinio30 napisał(a):Czy są jakieś problemy z kupieniem winiety na Węgrzech....

Na Węgrzech nie ma problemów z kupnem winiety, którędykolwiek byś nie wjeżdzał.
Jak masz mimo to problem to zawsze możesz kupić sobie winietę przez internet
robinio30 napisał(a):.....I gdzie najlepiej to zrobić?

jak wyżej lub na stacji benzynowej, w sieci koncernu MOL - na wszystkich, w pozostałych jak jest info przed stacją z napisem "MATRICA"
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 03.06.2008 20:58

czy ktoś już kupował taką winietę przez internet ? Jak to się odbywa ? Płatność zapewne kartą kredytową ? Ale może ktoś już tak kupował i by się podzielił szczegółami , bo to pieniądze niewielkie a zatrzymywać by się nawet nie było trzeba. :)
BARRACUDA
Plażowicz
przez LJUBLJANE?

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARRACUDA » 17.06.2008 22:51

Witajcie CRO specjaliści :) Świetnie, że istnieje to forum. Na prawdę wielę sie dowiedziałem. Mam jednak pytanie:
27.06 wybieramy sie do Chorwacji (na KRK), i chcielibyśmy po drodze odwiedzić LJUBLJANĘ - był ktoś, kto moze mi potwierdzić, że warto?.

Zastanawiam sie jaką trase wybrać zaczynając z Katowic. Myślałem o Zwardoń-(żeby nie jechać ten mały kawałek Cieszyn-Cadca drogą E75 przez Czechy)-Żilina-Trencin-Bratysława-Graz-Maribor-Ljubljana. Potem Ljubljana-Rupa-Rijeka-Krk?
A Może lepiej z Graz na Klagenfurt?

Liczę, że z Katowic do Ljubljany dojade w 10 h (a może marzę tylko???)
Drogę powrotną natomiast planujemy przez Węgry.

Dziękuję za pomoc. :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.06.2008 00:24

Witaj,
Jeśli Ci zależy na czasie, to ja bym Ci jednak polecał Cieszyn - Cadca - Zilina - Bratislava - Eisenstadt - Graz - Maribor - Ljubljana.

Jadąc przez Klagenfurt czeka cię albo Loiblpass (podjazd i potem zjazd na wysokogórską przełęcz) albo dalej w kierunku Villach i Karawankentunnel dodatkowo płatny.

Ta pierwszą trasą spoko w 10 godzin zajedziesz. :lol:
Jeszcze obiad po drodze wprowadzisz :lol: :lol: :lol:
jjs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jjs » 18.06.2008 06:41

stempy napisał(a):czy ktoś już kupował taką winietę przez internet ? Jak to się odbywa ? Płatność zapewne kartą kredytową ? Ale może ktoś już tak kupował i by się podzielił szczegółami , bo to pieniądze niewielkie a zatrzymywać by się nawet nie było trzeba. :)

Zakup bezproblemowy - wchodzisz na stronę, logujesz się, wybierach rodzaj winiety, datę od kiedy ma obowiązywać, podajesz kraj pochodzenia samochodu, nr rejestracyjny, płacisz kartą - to wszystko. Po chwili otrzymujesz maila z potwierdzeniem
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.06.2008 06:58

BARRACUDA napisał(a):chcielibyśmy po drodze odwiedzić LJUBLJANĘ - był ktoś, kto moze mi potwierdzić, że warto?.

Ja byłem :D
Na pewno warto, choć nas nie zachwyciła, może dlatego, że było pochmurno.

Centrum jest tak naprawdę niewielkie, malutki o nietypowym kształcie ryneczek po którym jeżdżą samochody, potrójny most nad Ljubljanicą, ładne nabrzeża, niedaleko targ. Na wzgórzu średnio ciekawy zamek, płatne wejście na wieżyczkę z której rozciąga się widok na miasto. Można też zajrzeć do ładnego i zadbanego parku Tivoli.

Wybór należy do Ciebie, będąc przejazdem na pewno warto zaglądnąć na kilka godzin.

Co do trasy - ja jechałem malutkim przejściem przez przełęcz na około 1250 m Seebergsattel - Jezersko, droga ładna, wąska, kręta jedzie się b wolno więc pewnie Cię nie zainteresuje.
krzych222
Odkrywca
Re: przez LJUBLJANE?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 18.06.2008 08:01

BARRACUDA napisał(a):Witajcie CRO specjaliści :) Świetnie, że istnieje to forum. Na prawdę wielę sie dowiedziałem. Mam jednak pytanie:
27.06 wybieramy sie do Chorwacji (na KRK), i chcielibyśmy po drodze odwiedzić LJUBLJANĘ - był ktoś, kto moze mi potwierdzić, że warto?.

Zastanawiam sie jaką trase wybrać zaczynając z Katowic. Myślałem o Zwardoń-(żeby nie jechać ten mały kawałek Cieszyn-Cadca drogą E75 przez Czechy)-Żilina-Trencin-Bratysława-Graz-Maribor-Ljubljana. Potem Ljubljana-Rupa-Rijeka-Krk?
A Może lepiej z Graz na Klagenfurt?

Liczę, że z Katowic do Ljubljany dojade w 10 h (a może marzę tylko???)
Drogę powrotną natomiast planujemy przez Węgry.

Dziękuję za pomoc. :D

Nie radze przez Zwardon trzeba przebijac sie przez Bielsko i Zywiec a trasa z Zywca do Zwardonia jest remontowana na wielu odcinkach.
Ja jade w sobote Z Pszczyny z tym ze jeszcze inaczej. Nie skręcam z Wislanki na Cieszyn tylko jade prosto do Ustronie gdzie na 1-szych swiatlach skrecam w prawo na Cieszyn potem po paru kilometrach w lewo na przejscie graniczne Leszna Gorna, z tamtad do Trzynica i dalej juz na Czadce droga 75. Tedy jest z Katowice najszybciej. Pzdrawiam i szerokiej drogi.
A ha - Nie ma co sie przejmowac granica CZ/SLO nawet jak nie bylo Shengen to nie bylo kolejek a teraz to nawet sie nie trzeba zatrzymywac.
BARRACUDA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARRACUDA » 18.06.2008 19:20

W sumie nie spieszy mi się bardzo. Wolałbym coś ciekawego zobaczyć po drodze. Jednak zastanawiam się nad tą trasą przez Seebergsattel. Warto takie widoczki zobaczyć. Choć ten Lobilpass też brzmi fajnie...Wyjeżdzam okolo północy więc rano byłbym w rejonach granicy Asutra-Słowenia,, takze widoki już możnaby podziwiać ;)
Rzeczywiście wybiorę Cieszyn (tak dokładnie zaczynam z Tychów), bo też znajomy mówił, że trasa na Zwardoń obecnie jest fatalna. Myślałem, że ten odcinek E75 jest płatny, stąd pierwszy wybór padł na Zwardoń. Może zamiast Ljubljany coś innego jest godne polecenia na mojej trasie (myślę o Słowenii..).. Prosze o komentarze... dzięki i pozdrawiam :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.06.2008 21:54

Jeśli tak, to polecam Ci przejechać się przez ten Loiblpass ( zakładam że nie ciągniesz przyczepy) ale za dnia co byś widoczki mógł popodziwiać, a następnie przejechać przez Ljubljanę bez przystanku i skierować się autostradą A1 na południe.
Około 100 km za Ljubljana masz (zaraz przy autostradzie) słynne jaskinie Skocjańskie z płynącą w nich podziemną rzeką. Robią naprawdę niesamowite wrażenie. Czas zwiedzania to około 2 godzin.
Stamtąd spokojnie przez Ribnicę, Rupę i Rijekę w dwie godzinki zajedziesz na Krk.
BARRACUDA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BARRACUDA » 18.06.2008 22:35

Zaplanuję drogę przez te przełęcz. nie mam przyczepy i właśnie zmieniam hamulce :D Dziś rozmawiałem z kolegą, który zachwalał te jaskinie. Myślałem o tym ale jeżeli mówisz, ze czas ziedzania to 2h, muszę sie zastanowić. mam na pokładzie 2 maych dzieciaków (6+3 lat) i chyba nie wytrzymaja trudów zwiedzania...pomyślę...tak czy siak, gdzieś w Słowenii aplanuję postój.

mam jeszcze pytanko. czy mini van (corolla verso) jest jeszcze zaliczana do I kategorii w Chorwacji? Wie ktoś może..? :S
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.06.2008 22:47

Tutaj masz kategorie aut na autostradę.

Co do jaskiń, to myślę, że dla dzieciaków byłaby frajda ale to już musisz sam wybrać. Tutaj masz ich stronę www. Pooglądaj

Całkiem niedaleko (bliżej nawet Ljubljany) jest także bardzo znana jaskinia Postojna. Ale jej nie zwiedzałem, więc trudno porównywać. Link do niej

Pozdrawiam
elgrzes
Autostopowicz
Kraków-Żilina

Nieprzeczytany postnapisał(a) elgrzes » 18.06.2008 22:52

Witam,
Śledzę ten wątek z zainteresowaniem ponieważ ostatniego 29.06 jadę z Krakowa do Chorwacji przez Węgry "trasa 86". Startuję w niedzielę o 1 w nocy.
Mam dylemat jak najszybciej/najwygodniej dojechać do Żiliny z Krakowa ? Wg usernetu:
a) przez Zwardon - in"-" bo wg krzych222 "trzeba przebijac sie przez Bielsko i Zywiec a trasa z Zywca do Zwardonia jest remontowana na wielu odcinkach" "+" za odległość -około 170km z Krakowa
b) przez Cieszyn - remont A4 nie problem bo nocą, ale ktoś napisał że "Cieszyn-Żilina to 80km koszmaru-beznadziejna nawierzchnia, remonty itp" około 230km z Krakowa, kuszące bo sporo drogi 2pasmowej do jazdy nocą
c) przez Chyżne - ponoć po słowackiej stronie wiele ograniczeń do 40km, w sumie około 200km z Krakowa
Hmmm
Co sądzicie ?
Pozdrawiam serdecznie:
Grzegorz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies