Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 14.05.2006 09:38

Mam pytanie . Jeżeli na tablicach rejestracyjnych mam PL czy potrzebna jeszcze jest naklejka PL
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 14.05.2006 09:41

Czy potrzebna jest naklejka PL jeżeli na tablicach mam napisane PL
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 14.05.2006 09:50

Nie.Jeśli na tablicy rejestracyjnej masz oznaczenie kraju , naklejka już Cię nie obowiązuje.
Pozdrawiam
Jacek
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 14.05.2006 11:29

jacek77 napisał(a):Jeżeli pojedziesz przez Rajke to faktycznie wjedziesz na M1, ale ten odcinek do zjazdu z M1 na Csorna jest bezpłatny, wiem bo jechałem tą drogą już trzy razy
Pzdr Jacek

Które przejscie jest lepsze?Redics-Mursko Sredisce czy Letenye
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 15.05.2006 20:45

Adam Dziuszko napisał(a):
jacek77 napisał(a):Jeżeli pojedziesz przez Rajke to faktycznie wjedziesz na M1, ale ten odcinek do zjazdu z M1 na Csorna jest bezpłatny, wiem bo jechałem tą drogą już trzy razy
Pzdr Jacek

Ja jeżdże przez Letenye, jest tam po ćhorwackiej stronie duży parking z czynnymi całą dobe barami i mjenacnicami + stacja benzynowa, a klika km dalej jest wjazd na autostrade
Pzdr Jacek
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.05.2006 05:40

W Redics-Mursko tez jest kantor i kawalek dalej tez jest parking taki na uboczu,mozna sie kimnac...
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 17.05.2006 11:49

jacek77 napisał(a):Ja jeżdże przez Letenye, jest tam po ćhorwackiej stronie duży parking z czynnymi całą dobe barami i mjenacnicami + stacja benzynowa, a klika km dalej jest wjazd na autostrade

Potwierdzam, aczkolwiek zdarli tam na nas strasznie przy wymianie waluty :roll:
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 18.05.2006 10:01

Ivcia napisał(a):
jacek77 napisał(a):Ja jeżdże przez Letenye, jest tam po ćhorwackiej stronie duży parking z czynnymi całą dobe barami i mjenacnicami + stacja benzynowa, a klika km dalej jest wjazd na autostrade

Potwierdzam, aczkolwiek zdarli tam na nas strasznie przy wymianie waluty :roll:

Faktycznie w kantorach zdzierają (tak jest chyba na wszystkich przejściach), ale ja kupuje tylko tyle żeby starczyło na autostrade i "pare" kun na początek pobytu
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.05.2006 10:46

Ja robie tak:
1. Nocuje na Węgrzech w Hevitz (www.heviz.hu ), lub w Lenti przy granicy ze Słowenią.
2. Pieniądze wymieniam (EUR= Kn) w banku w Cackowacu lub Verażdinie, normalny kurs.
3. wtedy wjeżdzam na autostradę i jesten wSplicie ok godz 13.
4. Jadąc przez zach Węgry nie trzeba jechać przez Budapest,
5. Odcinek z Rajki w stronę Budapesztu jest bezpłatny.
5.Odległośc od zjazdy z autostrady w kierunku na Budapest do granicy Słoweńskiej 188km ( tak pokazywał mi licznik).
Z postojem na papu, papieroski- żona nie pozwala mi palić w samochodzie, przejazd przez Węgry 4godz, ele wląkąc sie.(ja lubie podziwiać widoczki, trochę fotografuje)
Taką trasą jechałem (tam i z powrotem) już 8-razy.
znam ją na pamięć.
Jeżdze zawsze w dzień, bo wyjeżdzam z W-wy ok 5.00, na miejscu noclegu najczęście Heviz jesten ok. 17- pływanie w jeziorze, kolacja w knajpce i spać.
Drogą przez Austrie jechałem 2- razy (ponieważ Wiedeń wypada ok. 13 miałem raz problem, oraz Maribor granica stanie w kolejce do przejścia.
Aro83
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aro83 » 29.05.2007 21:24

Pzdr Jacek

Witam,
mam pytanko: jak pojade z Bratyslawy autostrada M15 [E65]-Węgierska i chce sie dostac na Csorna to czy moge przejechac ta M1 czy lepiej skrecic wczesniej na Mosonmagyaróvar? chce przeskoczyc ten odcinek z pominieciem winiety;
Z gory dzieki za pomoc...
pzdr
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 29.05.2007 21:37

A w jaki sposób można ominąć Budapeszt jadąc od strony Koszyc?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.05.2007 21:55

pioszczep napisał(a):A w jaki sposób można ominąć Budapeszt jadąc od strony Koszyc?

A po grzyba ze Stalowej Woli jedziesz na Koszyce. To tylko pozorna oszczedność
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 29.05.2007 23:25

daisykf napisał(a):
pioszczep napisał(a):A w jaki sposób można ominąć Budapeszt jadąc od strony Koszyc?

A po grzyba ze Stalowej Woli jedziesz na Koszyce. To tylko pozorna oszczedność

A jak ma jechać? Ze stalowej Woli do Koszyc ma jekieś 280km, potem już tylko granica i od Miscolca masz autostradę do Balatonu, wydaje sie że to jest najrozsądniejsza trasa z Polski płd-wsch
Budapeszt nie jest taki straszny, trzeba się tylko trzymać oznaczenia dróg (numeru drogi) i jedziesz jak po sznurku, uwaga na koleiny w Budapeszcie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2007 07:54

Jak chcesz to możesz ominać Budapest. Tylko po co ? Jeżdząc wiochami wokół Buapesztu masz większe prawopodobieństwo zgubienia drogi niż w Budapeszcie. I jeszcze narobisz kilometrów, że o zmarnowanym czasie nie wspomnę. Zawsze powtarzam osobom jadącym przez Buapeszt, że nie ma się czego bać - nigdzie sie nie zgubisz trzymając się sztywno 2 zasad:
1) jądąc do HR w Budapeszcie interesuje Cię oznakownie - KIERUNEK NA M-7 ( I NIC WIĘCEJ !!!!),
2) jadąc do RP interesuje Cię oznakownie - KIERUNEK NA M-3 ( I NIC WIĘCEJ !!!!),
3) a jak się komuś w Budapeszcie zaśpi za kierownicą i zniknie mu z oczu M-7 lub M-3 to KIEROWAĆ SIĘ NA M-0 (obwodnica) i tam szukać włąściwej drogi - nie polecam komuś nie znającemu Budapesztu zjeżdzć do miasta w poszukiwaniu wyjazu na M-7 lub M-3
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 31.05.2007 15:03

jacek77 napisał(a):
Adam Dziuszko napisał(a):
Pzdr Jacek

Ja jeżdże przez Letenye, jest tam po ćhorwackiej stronie duży parking z czynnymi całą dobe barami i mjenacnicami + stacja benzynowa, a klika km dalej jest wjazd na autostrade
Pzdr Jacek

Czy na tej stacji benzynowej można zatankować gaz?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone