Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2008 12:50

Bierut napisał(a):Mozecie tylko podac gdzie dokladnie znajduje sie ta stacja benzynowa (w samej Lendavie, przed czy za ?

Ja tankowałem na stacji w Lendavie, w samym mieście (niedużym zresztą) to było. Była też druga stacja, blisko właśnie tej obwodnicy, ale była nieczynna 8O

Będę jechał tamtędy niedługo (w niedzielę) i też zamierzam tam tankować. Po powrocie coś napiszę.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 28.05.2008 15:30

Witam,
Z tego co znalazłem na stronie Petrolu to na tym odcinku Słowenii od granicy węgierskiej do granicy chorwackiej są trzy stacje benzynowe:

Ta zaraz za granicą z HU:
BS Dolga Vas
Glavna Ulica 200, Lendava
czynna 24h

Ta bliżej centrum miasta:
BS Lendava
Kolodvorska ulica 8, Lendava
czynna 6-21

Ta za krzyżówką z drogą nr 3 ( chcąc do niej dojechać na krzyżówce musimy patrząc od strony Węgier skręcić w prawo, do Chorwacji przez krzyżówkę prosto):
Bs Dolnji Lakos
Glavna ulica 3
czynna 24h

Poniżej spróbuję wstawić rysunek. Stacje zaznaczyłem czerwonym kwadracikiem.

Obrazek

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2008 16:18

tygrys500 napisał(a):Czy na Węgrzech płacimy tylko za autostrady czy za drogi szybkiego ruchu też?....

Zależy czy jedziesz :wink: Jak samochodem osobowym to placisz tylko i wyłacznie za autostrady.
tygrys500 napisał(a):Czy od Bratysławy do Gorican przejade bez żadnych opłat?

Przejedziesz
mirr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirr » 28.05.2008 18:09

Witajcie mam pytanie , czy ktoś jechał może trasą Banska Bystrica - Sahy- Budapeszt i potem M7 do Zagrebia. Konkretnie chodzi mi o jakieś niespodzianki przy omijaniu Budapesztu . Dotychczas zawsze jeździliśmy przez Slowenie , ale jak przeczytałem na Forum o winietach..... Według mapy jest obwodnica M0 ale może wiecie o czymś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę ??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2008 19:36

Tygrysku

"74" taka sama jak "86" :wink: :lol:

Na Węgrzech winiety (jak na razie) obowiązują tylko na autostradach.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 28.05.2008 20:00

W takim razie droga powrotna chyba przez Węgry.
Dzięki Januszu.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.05.2008 21:13

Janusz Bajcer napisał(a):Tygrysku

Nie wiem czy nie mylicie się. My co roku min 4 razy jeżdzimy przez Węgry, i moim skromnym zdaniem ten krótki odcinek, (2,7km sprawdzałem na moim GPS), w kierunku na Letenye, jest bezpłatny. Tak było w ubiegłym roku. Może teraz się zmieniło ?.
Ale jest droga równoległa, i nadrabia się 2 km, więc dyskusja moim zdaniem jest czysto akademicka.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2008 22:05

daisykf napisał(a):

Nie wiem czy nie mylicie się. My co roku min 4 razy jeżdzimy przez Węgry, i moim skromnym zdaniem ten krótki odcinek, (2,7km sprawdzałem na moim GPS), w kierunku na Letenye, jest bezpłatny. Tak było w ubiegłym roku. Może teraz się zmieniło ?.
Ale jest droga równoległa, i nadrabia się 2 km, więc dyskusja moim zdaniem jest czysto akademicka.

Przecież ja wyarżnie piszę, że na Węgrzech tylko autostrady są płatne :lol:
A zarówno "86' i "74" nie są autostradami ani drogami szybkiego ruchu.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.05.2008 22:17

Janusz Bajcer napisał(a):
daisykf napisał(a):

Przecież ja wyarżnie piszę, że na Węgrzech tylko autostrady są płatne :lol:
A zarówno "86' i "74" nie są autostradami ani drogami szybkiego ruchu.

Ale dojeżdzając do Letenye, wpadasz na krótki odcinek autostrady. popatrz na mapę. Można oczywiście jechać drogą równoległą
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2008 23:32

Wiem, że jest droga o numerze 7 i nie trzeba z Nagykanizsy do Gorican jechać kawałkiem autostrady.
Dlatego można jechać "86" lub "74" przez Węgry unikając opłat autostradowych.
Przejście graniczne w Gorican jest duże , w Hidveg małe i czasem jest tam na granicy wiele tirów blokujących jeden pas ruchu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2008 14:57

mirr napisał(a):... Konkretnie chodzi mi o jakieś niespodzianki przy omijaniu Budapesztu ....

Nie ma żadnych niespodzianek. No może niespodzianką bedzie np. mniejsze natężenie ruchu :wink:
Podobnie jak to, że Budapesztu nie trzeba OMIJAĆ tylko go przejechać.
Nie ważne skąd wjeżdzasz do miasta - ważne żebyś sie kierował na M-7 (jadąc do HR). Nic innego nie powinno Cię obchodzić, chyba, że się chcesz zgubić w Budapeszcie :wink:
mirr napisał(a):..... Według mapy jest obwodnica M0 ale może wiecie o czymś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę ??

Zwrócic trzeba uwage na to, że cała obwodnica czyli M-0 jest rzeczywiście ale.....tylko na mapie.
Węgrzy (w odróznieniu od innych odcinków autostradowych) strasznie się pieprzą z budową M-0. Jest oddana tylko częśc obwodnicy, którą będziesz też jechał.
Pozdrav
mirr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirr » 29.05.2008 17:15

Dzięki serdeczne Piotrek . Teraz idę szlifować swój Węgierski . Pozdrawiam :) :)
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 30.05.2008 22:53

Witam, czy możecie polecić jakiś ośrodek z basenem termalnym, tak żeby nie trzeba było daleko zjeżdżać z drogi 86 i raczej nie tuż za Słowacją tylko bliżej Chorwacji, chodzi także o nocleg, może gdzieś blisko Szmbathely bądź w okolicach, mąż będzie jechał sam z dziecmi, więc takie coś by było jak znalazł, by się zatrzymać na 1-2 dni.
K
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.05.2008 00:00

Kasiula.m napisał(a):Witam, czy możecie polecić jakiś ośrodek z basenem termalnym, tak żeby nie trzeba było daleko zjeżdżać z drogi 86 i raczej nie tuż za Słowacją tylko bliżej Chorwacji, chodzi także o nocleg, może gdzieś blisko Szmbathely bądź w okolicach, mąż będzie jechał sam z dziecmi, więc takie coś by było jak znalazł, by się zatrzymać na 1-2 dni.
K

Polecam Bukfürdo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2008 10:09

Troche "basenowni" znajdziesz w okolicach Zalaegerszeg. Linki z namiarami na ta okolicę znajdziesz TU
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone