Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.05.2008 19:58

fhuzbych napisał(a):pojadę 10 czerwca tj wtorek
czyli radzisz jechać raczej autostradą niż wlec się wąskimi drogami

Jak jedziesz i wracasz w czerwcu to sugeruję jechać tradycyjnie przez Słowenię z noclegiem w Oekotelu pod Grazem.
Chyba że Balatonu nie widziałeś to sugeruję nad nim 2..3 dni posiedzieć... ;)
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 24.05.2008 20:11

czerwiec mistrzostwa europy w piłce moze być ciasno na drogch i hotelach w austrii i okolicach dlatego myslałem o węgrzech i spędzic noc nad balatonem
obione
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) obione » 27.05.2008 00:35

Mam dwa praktyczne pytania do wlascicieli aut z instalacja gazowa, ktorzy jechali przez Slowacje i Wegry:
1. Czy na Slowacji, Wegrzech i w Chorwacji sa takie same koncowki, jak w Polsce? Jesli nie to czy na stacjach maja przejsciowki?
2. Czy w wyzej wymienionych panstwach gaz tankuja tylko pracownicy stacji, czy moze jest samoobsluga, jak w Niemczech czy Francji?

Z gory dziekuje za podpowiedzi. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.05.2008 06:24

obione napisał(a):Mam dwa praktyczne pytania do wlascicieli aut z instalacja gazowa......

Tak jak u nas i jedno i drugie.
Więcej o LPG jest w FAQ
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 27.05.2008 12:58

Przestudiowalem tematy odnosnie Route 86 i mam pytanie o przejazd na odcinku granica wegiersko-slowenska-chorwacka do wjazdu na A4.
Mozliwych jest kilka wariantow:
1) w okolicy Lenti przedostanie sie drogami lokalnymi do przejscia w Letenye;
2) pod koniec 86 lub z Lendavy droga 443 wjazd na wegierska (bezplatna) M70, przejscie w Letenye (viamichelin nie pokazuje M70, a map24 tak);
3) jazda do konca 86, przejscie w Redics, Lendava, Cakovec i wjazd droga nr 20 na A4;
4) jazda do konca 86, przejscie w Redics, Lendava, Cakovec, Varazdin i dopiero wjazd na A4.
W wariantach pomijam droge 74 ze wzgledu na dluzsza droge i przejaz platna M7 do granicy w Letenye.

Prosze o opinie biorac czas przejazdu, jakosc drog, ryzyko wjazdu na jakas hitra ceste, mozliwosc zatankowania paliwa placac karta w Slowenii (wciaz najtaniej).
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 27.05.2008 13:32

Korzystam z opcji nr 3, bez kłopotu.Kiedyś jeździłem lpg i po drodze w Cakovcu jest stacja z gazem. Teraz jeżdżę dieslem i tankuję zaraz za granica węgiersko-słoweńską na dużej stacji paliw.Dojazd z grancy SLO/HR do autostrady bezproblemowy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.05.2008 18:18

Jechałem opcją nr 3 - polecam :lol:

A ponieważ "86" do Redics staje się popularna i może się przez to zakorkować :roll: to jest jeszcze opcja zjechania w z "86" na "74" na Zalaegerszeg i Nagykanizsa - a następnie do przejścia HU/HR w Gorican.

Też tak jechałem i też polecam

Dalej z Gorican to już wiadomo - kto do Dalmacji to A1 aż za Split - jak ktoś na Istrię to kawałek A1 a następnie A6 do Rijeki.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 28.05.2008 07:31

Dzieki za opinie. Wlasnie warian 3 najbardziej mi sie spodobal. Nawet juz sobie przygotowalem plan przejazdu. Jeszcze dwa pytania, czy na tej stacji w Slowenii mozna placic karta i czy jest czynna w nocy ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2008 07:44

Opcja przez Zalaegerszeg

Obrazek
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 28.05.2008 10:07

Co do stacji paliw w Słoweni. Czynna 24 godziny na dobę , mozna płcić za paliwo i w sklepie kartami.
nexus6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nexus6 » 28.05.2008 10:35

A jak sie ma opcja nr 3 do slowenskich winiet, ktore pojawia sie w lipcu. Na forum jest tyle sprzecznych zdan na ten temat ze juz nie wiem. Czy na tym krotkim odcinku jest autostrada, czy nie?

A jesli chodzi o przejazd 74 na Wegrzech, to pozniej wbiamy sie na M7, ktora niestety jest owinietowana.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2008 10:46

Witam, M7 owszem jest płatna ale jadąc drogą 74 wskakujemy na "7" która jest bezpłatna,a że obie te drogi idą blisko siebie trzeba tylko uważać żeby nie wjechać na M7 :lol:
Ostatnio edytowano 28.05.2008 10:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
nexus6
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nexus6 » 28.05.2008 10:49

szaki17 napisał(a):Witam, M7 owszem jest płatna ale jadąc drogą 74 wskakujemy na "7" która jest bezpłatna.

W sumie racja:)
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 28.05.2008 12:27

nexus6 napisał(a):A jak sie ma opcja nr 3 do slowenskich winiet, ktore pojawia sie w lipcu. Na forum jest tyle sprzecznych zdan na ten temat ze juz nie wiem. Czy na tym krotkim odcinku jest autostrada, czy nie?

A jesli chodzi o przejazd 74 na Wegrzech, to pozniej wbiamy sie na M7, ktora niestety jest owinietowana.

Moim zdaniem budowana A5 w Slowenii jest/bedzie poprowadzona z zachodu na wschod i laczyc sie z wegierska M70. Jadac od Redics od polnocy na poludnie do Mursko droga nr 3 bedziemy ja przecinac. A jesli nawet obwodnica m. Lendava bedzie wchodzic w sklad A5 to zawsze mozna jechac po staremu droga 3 przez miasto. A ktoz to wie moze tak jak w innych krajach obwodnice miast beda wylaczone z systemu oplat. Ja bede jechal 23 czerwca to przyjrze sie dokladnie infrastrukturze. Mozecie tylko podac gdzie dokladnie znajduje sie ta stacja benzynowa (w samej Lendavie, przed czy za ?)
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 28.05.2008 12:41

Janusz Bajcer napisał(a):Jechałem opcją nr 3 - polecam :lol:

A ponieważ "86" do Redics staje się popularna i może się przez to zakorkować :roll: to jest jeszcze opcja zjechania w z "86" na "74" na Zalaegerszeg i Nagykanizsa - a następnie do przejścia HU/HR w Gorican.

Też tak jechałem i też polecam

Dalej z Gorican to już wiadomo - kto do Dalmacji to A1 aż za Split - jak ktoś na Istrię to kawałek A1 a następnie A6 do Rijeki.

A jak wygląda pierwszy odcinek drogi nr74 konkretnie chodzi mi od zjazdu z 86 do miasta Zalaegerszed ?
Czy na Węgrzech płacimy tylko za autostrady czy za drogi szybkiego ruchu też?
Czy od Bratysławy do Gorican przejade bez żadnych opłat?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone