Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Rybnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
winotu
Autostopowicz
Przejazd przez Rybnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) winotu » 24.08.2010 18:01

Witam
W sobotę pierwszy raz ruszam autem do Chorwacji. Długo zastanawiałem się nad trasą (z Warszawy) i w końcu zdecydowałem się na tą najprawdopodobniej najpopularniejszą, z przejazdem przez Czechy, Austrię i Słowenię.Zamierzam przekroczyć granicę w Chałupkach by być szybko na Czeskiej autostradzie.
I tu moje pytanie. Przeglądając informacji na forum o tej trasie dostrzegłem parę informacji w których ostrzegano przed przejazdem w dzień przez Rybnik, zalecając objazd przez Żory.
W Rybniku powinienem się zjawić w sobotę w pomiędzy godziną 14tą a 16tą. Czy ktoś np. mieszkaniec Rybnika może mi podpowiedzieć, czy mimo przejazdu w weekend powinienem i tak ominąć Rybnik, żeby nie postać w męczących korkach.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 24.08.2010 19:14

Kolego, w ogóle nie będziesz przejeżdżał przez Rybnik.
Kierujesz się cały czas na Cieszyn, a Rybnik mijasz daleko bokiem.
Proponowałbym wziąć do ręki mapę, albo wejść na maps.google.pl aby zobaczyć drogi w PL
Przyznam szczerze, że strasznie głupie pytanie zadałeś, nie poprzedzone analizą trasy. Jeśli uraziłem, to sorki, ale nie mogłem sie powstrzymać. Z racji tego, że kocham moją teściową staram się być miły, bo to właśnie ona zadaje podobne pytania... 8O
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.08.2010 19:35

zonatyfacet1 napisał(a):Kolego, w ogóle nie będziesz przejeżdżał przez Rybnik.
Proponowałbym wziąć do ręki mapę, albo wejść na maps.google.pl aby zobaczyć drogi w PL
Przyznam szczerze, że strasznie głupie pytanie zadałeś, nie poprzedzone analizą trasy. Jeśli uraziłem, to sorki, ale nie mogłem sie powstrzymać. Z racji tego, że kocham moją teściową staram się być miły, bo to właśnie ona zadaje podobne pytania... 8O

Przeczytaj pierw co winotu napisał, jedzie na CHAŁUPKI a nie na CIESZYN!!

W weekend raczej nie będziesz miał z Rybnikiem problemu, szkoda że nie jedziesz trochę później, ja w Chałupkach będę ok 21. Później trasa taka jak Ty (z ominięciem autostrady w Słowenii), jadę w okolice Trogiru.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.08.2010 20:02

Winotu, z Katowic jedż na Żory , a stamtąd kieruj się na Wodzisław przez Świerklany . Z Wodzisławia bijesz prosto na Chałupki :D ... Rybnik zostaw w spokoju :wink:
Mam nadzieję ,że nie jedziesz na to zapchane i zabetonowane Ciovo :wink:
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 24.08.2010 20:08

Witam.
Zuwagi na prace remontowe wykonywane w różnych częściach Rybnika, przejazd przez miasto jest nieco skomplikowany i nawet w weekendy jest vproblem z przejazdem.
Więc wydaje mi sę że trasa przez Żory jest lepszym rozwiązaniem.
Póżniej z Żor kierujesz się na Wodzisław Śl i dalej na Chałupki.
pozdr.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.08.2010 20:30

zygmunt napisał(a):Witam.
Zuwagi na prace remontowe wykonywane w różnych częściach Rybnika, przejazd przez miasto jest nieco skomplikowany i nawet w weekendy jest vproblem z przejazdem.
pozdr.

Aleś to wyklarowoł :wink:
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 24.08.2010 20:41

mkm napisał(a):
pozdr.

sorki mkm nie widziałem wcześniej twojego postu :oops:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 24.08.2010 20:45

zonatyfacet1 napisał(a):Kolego, w ogóle nie będziesz przejeżdżał przez Rybnik.

Nic bardziej głupiego nie mogłeś napisać. Współczuję twojej teściowej zięcia.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.08.2010 21:30

zygmunt napisał(a):
mkm napisał(a):
pozdr.

Nic się nie stało ... ale teraz tak kombinuja , przeca w Marklowicach polują na Warszawioków :wink: ... może sie mu jakoś poszczyńści :D
winotu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) winotu » 24.08.2010 23:05

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Do mkm:
Mimo pewnych obaw, że w Breli ciężko będzie nam znaleźć tanią kwaterę, to właśnie tam się wybieramy, i mamy nadzieję że wybór będzie trafny.
A tak przy okazji, to Warszawiakiem nie jestem. Jesteśmy z Olsztyna, ale z Wawy zabieramy dwie pasażerki (siostry) i nocujemy tam przed dalszą trasą, więc dopiero z Wawy planuję sobie podróż do Chorwacji.

Skoro dostałem już przydatne podpowiedzi, jaką trasę wybrać na południu kraju, to ośmielę się zapytać o odcinek na południu Czech.
Mikulov czy Breclav?
Obie trasy mają swoich zwolenników, ale może ktoś kto ostatnio przez którąś z tych tras przejeżdżał ma argumenty, które by mnie przekonały tylko do jednej z nich. Może na jakimś odcinku, podobnie jak w Rybniku, są uciążliwe remonty?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.08.2010 23:53

mkm napisał(a):
zygmunt napisał(a):
mkm napisał(a):
pozdr.

Nic się nie stało ... ale teraz tak kombinuja , przeca w Marklowicach polują na Warszawioków :wink: ... może sie mu jakoś poszczyńści :D

W Marklowicach nikaj nie stojo. Mogo ino asfalt zwinyć. Ale to inszy problym.

Droga na Rybnik to niegłupi pomysł. Cały czas autostrada do Bełku a potem tylko pod górę.

W sobotę o tej godz.nie jest najgorzej! jeżdżę na centrum a potem na Wodzisław.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.08.2010 06:16

winotu napisał(a):Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Do mkm:
Mimo pewnych obaw, że w Breli ciężko będzie nam znaleźć tanią kwaterę, to właśnie tam się wybieramy, i mamy nadzieję że wybór będzie trafny.
A tak przy okazji, to Warszawiakiem nie jestem. Jesteśmy z Olsztyna, ale z Wawy zabieramy dwie pasażerki (siostry) i nocujemy tam przed dalszą trasą, więc dopiero z Wawy planuję sobie podróż do Chorwacji.

Skoro dostałem już przydatne podpowiedzi, jaką trasę wybrać na południu kraju, to ośmielę się zapytać o odcinek na południu Czech.
Mikulov czy Breclav?
Obie trasy mają swoich zwolenników, ale może ktoś kto ostatnio przez którąś z tych tras przejeżdżał ma argumenty, które by mnie przekonały tylko do jednej z nich. Może na jakimś odcinku, podobnie jak w Rybniku, są uciążliwe remonty?

Zaraz za zjazdem z autostrady D1 w Brnie, w stronę Mikulova są roboty drogowe (zwężenie do jednego pasa). Na D2 w stronę Breclav, też są jakieś niewielkie roboty ( sprawdź: www.dopravniinfo.cz). Bedziesz tam w sobotę wieczorem więc nie powinno być roblemów.
Ps. Ja jeżdżę zawsze na Mikulov, chyba z przyzwyczajenia.
Bienio78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bienio78 » 25.08.2010 07:54

Witam!!Kilka dni temu wróciłem z Chorwacji ze Stanici i własnie chce powiedzieć,że radzę nie jechać przez Rybnik bo gdy juz wracalismy z Chorwacji przejechalismy jakos dziwnie tak ,że gramolilismy się przez Rybnik na Katowice- to była MAKABRA!!!!!!!!!!!!!!Rybnik jest mega rozkopany i okolice tez,korki jak cholera a moje dziecko mało nie oszalało..wszystko przez to ,że ja zasnąłem a mój Teśc jakos dziwnie poleciał...Uważajcie na oznaczenia..
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 25.08.2010 08:37

Dopóki nie oddadzą A1 do granicy nie ma się co pchać na Chałupki.
Więcej stracicie czasu w Rybniku niż zyskacie na D1 w Czechach.

Lepiej Żory-Skoczów-Cieszyn i ekspresówką/2-pasmówką przez FM na Olomołc.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 25.08.2010 08:50

bzyq74 napisał(a):Lepiej Żory-Skoczów-Cieszyn i ekspresówką/2-pasmówką przez FM na Olomołc.

W sobotę od Ochab do Skoczowa stałem w korku jakieś 40 min (to tyle żeby przejechać Rybnik , dojechać do Wodzisławia i minąć go -potem z górki.)
Wracałem niedzielę - jeszcze gorzej - już od ślimaka - Cieszyn - Bielsko po światła w Skoczowie - dalej nie wiem bo uciekałem na Cieszyn,Karvinę.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone