napisał(a) Emiliaa » 18.01.2016 08:54
MARIOW napisał(a):Witam,
Mam zamiar w tym roku jechać na Korculę. Masz może jakieś informacje?
Prom-cena, skąd najlepiej jechać, czy są duże korki na wjazd itd. Będę wdzięczny za info
Pozdrawiam
Witaj
Wybacz, że dopiero teraz opowiadam
Jechaliśmy 15.08.15r. (sobota) promem godz. 5. Do portu w Ploče zajechaliśmy ok. 3:30. Już czekało naprawdę sporo samochodów. Zakupiliśmy bilety w kasie (otwierali o 4:00), a ceny jak tutaj:
http://www.chorwackie.pl/dalmacja/trans ... dkowa.html Po nas zjechało się jeszcze bardzo dużo samochodów, wjechali wszyscy, mimo, że prom niepozorny, faktycznie nas władowali do "piwnicy"
po zjechaniu z promu w Trpanj kierowaliśmy się do Orebič. Nie ma szans żeby się zgubić, jedzie się w sznurze samochodów kierujących się własnie do Orebič. Przed nosem uciekł nam prom, ale za niecała godzinkę płynał następny. W sumie sumarów przed 8 byliśmy w Dominče
Było nam to obojętne bo doba w naszym apartmanie zaczynała się o 14. Jak się później okazało, właścicielka napisała mi maila jak już byliśmy gdzieś w Austrii, że wyjedzie po nas od razu jak dotrzemy, ale nie miałam jak odczytać dopiero skrzynkę sprawdziłam po powrocie do Polski. A my baardzo kombinowaliśmy, żeby do 14 gdzieś się ulokować na jakieś plaży i przespać trochę
(co niektórzy już wtedy poparzyli się słońcem
)
Powrót był już mniej kolorowy. Również w sobotę przyjechaliśmy dobrą godzinę przed opłynięciem promu. Niestety nie udało się wjechać (dosłownie pare aut przed nami stało jak już nie wpuszczali - prom jest mniejszy niż ten Trpanj - Ploče. Żeby uniknąć niespodzianek dalej pojechaliśmy lądem przez półwysep. Baliśmy się, że też się nie wmieścimy, a promy kursowały co ok. 3h. Pamiętaj tylko o zielonej karcie gdybyś wybrał tą opcję, ponieważ trasa przebiega przez Bośnię, a tam jest ona obowiązkowa. Mimo, że w Bośni spędziliśmy ok 1h w korku to i tak byliśmy do przodu jakbyśmy płynęli promem. A ile więcej pięknych widoków
Gdybyś jeszcze potrzebował informacji odnośnie Korčuli to pytaj
Chętnie pomogę !
Pozdrawiam!