Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przejazd Brodnica Rijeka

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 07.07.2011 22:32

Jacek, chcemy ci pomóc.
Ja z Gdańska na Pag (tj.300 km więcej) obliczyłem, że wydam ok 800,- PLN w jedną stronę (diesel 1,9 lekko ponad 6/100). Jadę autostradą w Sk i HR, Węgry 86 bezplatna
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 07.07.2011 22:35

To moja rada, miej w zapasie gotówkę albo kartę, bo wg mnie budżet na paliwo jest na granicy możliwości.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 07.07.2011 22:35

jacekcbr napisał(a):nie chce dyskutowac czym jade, wiem i tyle, chce poznac opnie, moze rade jak tam, dojechac najtaiej to wszytko

dziekuje za posty z odpowiedzaimi do tej pory

Nie obrażaj się kolego , nie chcesz zdradzić czym jedziesz twoja sprawa , my mówimy o realiach . Mam nadzieję że nie jesteś ze skarbówki i nie będziesz póżniej wzywał CRO-maniaków na przesłuchania skąd wzięli pieniądze na tak drogie wczasy ? Może w Polsce taniej kto to wie , pogoda czyni różne cuda zwłaszcza cenowe.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 07.07.2011 22:37

pawel.777 napisał(a):To moja rada, miej w zapasie gotówkę albo kartę, bo wg mnie budżet na paliwo jest na granicy możliwości.

Na granicy niemożliwości.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 07.07.2011 22:38

Najtańsza trasa Brodnica-Rijeka:
Obrazek

Nie płacisz ani centa za winietki.

Spalisz około 70-75l paliwa.
Czas przejazdu około 28-30 godzin.
jacekcbr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcbr » 07.07.2011 22:42

kolego a jakis link do ten stronki sktorej to skopiowales, nie nie jestem ze skarbówki, mercedes a klasa 140 tyle pali
ja nei oberazam sie na nikogo, dziekuje za odpowiedzi
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 07.07.2011 22:45

To jest z AutoMapy z ominięciem dróg płatnych :-)

Internetowy odpowiednik 1:1 to Targeo
Ostatnio edytowano 07.07.2011 22:50 przez Iggy, łącznie edytowano 1 raz
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 07.07.2011 22:46

Jeżeli faktycznie pali 6 dm3/100 km w mieście to tylko pozazdrościć...
jacekcbr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekcbr » 07.07.2011 22:53

Paweł dziekuje Ci nie chce dyskutowac o czym co nie jest w temacie, Iggy dziekuje slicznie, przyadate, moze macie koledzy cos innego jeszcze ?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 07.07.2011 23:38

Ta tym Targeo pokombinuj sobie z trasami - możesz tam ustawić opcję "omijaj płatne" i "omijaj autostrady" - wtedy nigdzie nic nie płacisz. Ale jedziesz znaaaaaaacznie wolniej.

Z krajów tranzytowych to każdy ma płatne drogi typu "autostrada", a Słowacja ponadto jeszcze kilka innych odcinków dróg szybkich, przy czym najtańsze opłaty są bodajże na Słowacji, a najdroższe na Słowenii.

O opłatach i odcinkach płatnych poczytasz tutaj: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828, a problem uniknięcia płacenia za najdroższe (i najbardziej zatłoczone) autostrady w Słowenii rozwiążesz czytając ten poradnik: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=28771

W ten sposób wypośrodkujesz sobie koszty vs. czas przejazdu.

Generalnie najwięcej czasu i tak stracisz na... polskich drogach. Zatem upatrz sobie jakieś przejście graniczne (Chałupki, Cieszyn, Bartulovice czy coś w tym stylu) i na forum znajdziesz od groma tematów z analizą większości tras od takiego przejścia do Chorwacji. A do granicy to przecież droga przez nasz piękny kraj, a nasze główne drogi przelotowe z północy na południe także są tu opisane. Choćby tu: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33048, czy tu: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=32734
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 08.07.2011 07:27

Myśle że najbardziej ekonomiczną trasą jest trasa przez Cieszyn daalej Słowacją do Bratysławy następnie Węgry 86 do Lendawy i dalej autostradą Hr do Rijeki.Na autostrady wydasz jakieś 200zł(w obie strony) ale napewno zaoszczędzisz na paliwie i nie ujedziesz się tak jak "landówkami".Paliwo A-klasą wyjdzie cie nie więcej jak 700zł też w obie strony.Wtym roku jade 10 raz do Cro jest to wedłuk mnie najbardziej ekonomiczna sprawdzona wielokrotnie trasa, do Rijeki jest jakieś 1270 km .Pozdrawiam Krzysztof.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.07.2011 18:19

Ja wyjeżdżam w tym roku 5-ty raz do Cro, lecimy z Torunia, generalnie wolę zapłacić za autostrady, bo tam leci się równo i auto mniej pali. Podczas poprzednich wyjazdów 2 razy wybieraliśmy objazdy, moim zdaniem, szkoda czasu, samochodu. Chciałabym też zaznaczyć, że wszystkie poprzednie wyjazdy były w okolice Trogiru. 2 lata temu jechaliśmy autkiem wypakowanym po brzegi z łódką na dachu, 4 dorosłe osoby, autko na benzynę, silnik 1,6l - samochodzik średnio spalił 6,4 l, kilometrów trochę też natłukliśmy, bo nie siedzieliśmy na kwaterce, tylko robiliśmy sobie wypady. Wtedy wydaliśmy ok. 1000 zeta na przejazd - z opłatami za drogi.
W każdym razie wolę stabilną jazdę bez wleczenia się w "pociągu", hamowania itp, ale każdy sam decyduje.
W tym roku muszę jeszcze trochę poczekać, ach...
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

przejazd Brodnica Rijeka - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone