Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 24.07.2018 16:22

W tym roku pierwszy raz jechałem bez noclegu i na noc. W sumie przez ponad 1700km nie prowadziłem tylko 2h - wtedy jechał "kierowca pomocniczy" :D, a ja trochę się przespałem ze wskazaniem na trochę ;) Miałem 7h jazdy 2h przerwy i 12h jazdy - podczas jazdy postoje oczywiście. Objaw zmęczenia pojawił się na bramkach w Cro gdzie zamiast wziąć bilet wkładałem na siłę kartę w miejsce gdzie bilet wychodzi :D :D :D Dobrze, że nikogo za mną nie było i zaskoczyłem, że wjeżdżam dopiero na płatny odcinek.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.07.2018 17:40

W tym roku kolejny raz na noc. Wyjazd w czwartek około 15:15 z Torunia. Baška 7:30. Na trasie 2:15 kima ale tylko dlatego, że na camp przed 7:00 i tak nie wpuszczą. Komp pokazuje 14:09 i 1339km ale to jeszcze przed nieliczonym dojazdem po żonę, przez miasto do biura. Ogólnie świetna jazda, niemęczącą, bez deszczu, klimy, korków, zagęszczenia i cymbałów na trasie, bardzo przepisowo i bezstresowo. Mnie to nie męczy. Jedna kawa jeszcze w PL, jeść mało, na bieżąco, nie opychać się. Być uważnym, nie spinać się, nie przeginać, nic na siłę, słuchać organizmu :)
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 24.07.2018 20:46

Też jadę na noc na jeden raz. O 17 Gdańska. Jeśli zamuła chwyci gdzieś już w Chorwacji to zamieni mnie na krótką chwilę "pilot" ;)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 25.07.2018 09:31

Jeżeli ktoś jedzie z południa Polski, powiedzmy z terenów przygranicznych - nie ma sensu brać noclegu.
Z Warszawy jadąc np. do Zwardonia jestem zmęczony polskimi drogami - 420km nieciekawej jazdy.

Kolega wziął nocleg w Zwardoniu a później już tylko 995km do celu.

Mniej jestem zmęczony robiąc 1000km za granicą niż 450km w Polsce.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 25.07.2018 10:30

wikol napisał(a):Jeżeli ktoś jedzie z południa Polski, powiedzmy z terenów przygranicznych - nie ma sensu brać noclegu.
Z Warszawy jadąc np. do Zwardonia jestem zmęczony polskimi drogami - 420km nieciekawej jazdy.

Kolega wziął nocleg w Zwardoniu a później już tylko 995km do celu.

Mniej jestem zmęczony robiąc 1000km za granicą niż 450km w Polsce.

Święta racja, nic tak chyba nie męczy jak jazda po naszym kraju. Czy to jedziemy do czy z Cro najgorzej jedzie się przez Pl :roll:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 26.07.2018 17:07

W zeszłym roku jechaliśmy z Gdańska z noclegiem na Węgrzech (Gyor). Nocleg był koszmarny ze względu na brak klimy w pokojach. Rano nie czuliśmy się wypoczęci. W drodze powrotnej pojechaliśmy na raz z kilkoma przerwami na odpoczynek, nie było tak źle. W tym roku wyjazd pojutrze, postaramy się na raz, jest trzech kierowców, wygodniejszy samochód, zobaczymy.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 27.07.2018 07:00

Lechoo napisał(a):W tym roku pierwszy raz jechałem bez noclegu i na noc. W sumie przez ponad 1700km nie prowadziłem tylko 2h - wtedy jechał "kierowca pomocniczy" :D, a ja trochę się przespałem ze wskazaniem na trochę ;) Miałem 7h jazdy 2h przerwy i 12h jazdy - podczas jazdy postoje oczywiście. Objaw zmęczenia pojawił się na bramkach w Cro gdzie zamiast wziąć bilet wkładałem na siłę kartę w miejsce gdzie bilet wychodzi :D :D :D Dobrze, że nikogo za mną nie było i zaskoczyłem, że wjeżdżam dopiero na płatny odcinek.

Niezła beka by była, jakby ktoś z tyłu widział jak próbujesz kartę wepchnąć na starcie autostrady. A swoją drogą podziwiam, ja się nie zdecydowałem na jednorazowy strzał głównie ze względów turystycznych ale i wygody :)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 13.08.2018 01:06

......"beka"? Na A4 płacisz na wjeździe.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 13.08.2018 07:59

Kolega akurat dał przykład gdzie brał bilet i tam chciał zapłacić.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 27.09.2021 12:29

W tym roku wystartowaliśmy do Chorwacji z założeniem, że nie bierzemy noclegu w trasie, tylko jeśli nas spanie "zacznie rąbać" to kimamy na parkingu.
Wyjazd z Mazowsza około 17:30... Cel: Pag, na wyspie Pag.
Byłem głównym szoferem. Próba drzemki na parkingu? Owszem, była, ale nie zasnąłem. Wręcz wkurzony tym faktem, że nie mogę zasnąć jechałem dalej :). Spanie zaczęło mnie rąbać mocniej jakieś 3 godziny przed dojazdem do Pagu. Za kierownicą zasiadła moja Żona i dowiozła nas do celu.
Na nic się zdały postoje w trakcie trasy, spacerki po parkingach itp.

Powrotną drogę planowaliśmy zacząć około 8 rano. I to było to. Dojazd na tzw. strzała bez najmniejszego problemu. Cała droga powrotna z Pagu na Mazowsze zajęła nam 15:30 godziny i jechało mi się elegancko. Nie potrzebowałem zmiennika.
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 27.09.2021 13:10

Ja jak nie jade na sobotę to często 3 nocy ruszam. W lecie o 5 już widno i można spokojnie jechać i na obiadek na Rivierze się zameldować.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.09.2021 13:17

@coobah.
Też tak mam, że jak chcę zasnąć to nie mogę ale raz mi się przydarzyła sytuacja, że wracając z Chorwacji żonie i dzieciakom zachciało się siusiu....już w 90% trasy... w Czechach 100km od domu.
Poszli i tylko przymknąłem oko. Obudzili mnie po 30 minutach abyśmy już raczej ruszali :P
Po prostu odpłynąłem w 5 sekund.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.09.2021 13:35

coobah napisał(a):Powrotną drogę planowaliśmy zacząć około 8 rano. I to było to. Dojazd na tzw. strzała bez najmniejszego problemu. Cała droga powrotna z Pagu na Mazowsze zajęła nam 15:30 godziny i jechało mi się elegancko. Nie potrzebowałem zmiennika.
Na powrocie zawsze lepiej się prowadzi, bo jesteś wypoczęty. U mnie wtedy Pan M. bez problemu robi trasę północna Grecja (ląd) - Sucha Besk., wyjazd ok. godz. 16, cała jazda ok. 22 h. W odwrotnym kierunku nie ma szans bez porządnego noclegu tej trasy zrobić.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 27.09.2021 14:04

U mnie jest wręcz odwrotnie.
Jadę podniecony na wakacje i mogę bez spania cisnąć 1300km z 3 przystankami (bez snu).
Z powrotem droga mi się dłuuży bo nie chcę wracać :/
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.09.2021 14:08

kaeres napisał(a):U mnie jest wręcz odwrotnie.
Jadę podniecony na wakacje i mogę bez spania cisnąć 1300km z 3 przystankami (bez snu).
Z powrotem droga mi się dłuuży bo nie chcę wracać :/

To tak jak i z nami - tam jedziemy z emocjami, wyspani, fizycznie nie zmęczeni więc droga nie jest żadnym wyzwaniem.
Powrót - to koszmar. Zmęczenie fizyczne po urlopie i niewyspanie nas pokonuje - zmiany z kółkiem są bardzo częste.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies