Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak
Re: Przejazd bez odpoczynku-jak sobie radzić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 20.05.2018 10:29

Malinero, u mnie dojazd tam, to zarówno noc jak i dzień. Albo dzień i dzień. Natomiast w tym roku jadę z noclegiem (po 1250km) ale Ci powiem, że rozmawiałem z kilkorgiem znajomych (z mojego miasta), którzy jadą/jechali do Chorwacji i zdaje mi się, że wszyscy zgodnie mówili, że jadą na raz. Ja muszę jechać z noclegiem, gdyż nie potrafiłbym zasnąć w samochodzie, gdzieś na parkingu.
malinero napisał(a):kiedy można wyjechać wyspanym rano o ludzkiej porze,

U mnie w tamtym roku wystąpiło Reisefieber i stąd też boję się powtórki w tym roku, że będzie podobnie, gdyz wyjazd planuję o 4-5 rano, a pewnie ciężko będzie mi zasnąć.
reisefieber-t52707-15.html
malinero napisał(a):No i bez przesady z tą euforią i podnieceniem. Może kiedy się jedzie pierwszy raz albo jest 12-latkiem ;)

Ja byłem pierwszy raz ale myślę, że z kolejnymi będzie podobnie.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 20.05.2018 15:05

Dalej nie mogę zrozumieć czemu ludzie sobie lubią utrudniać życie.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 20.05.2018 15:12

malinero napisał(a):Dalej nie mogę zrozumieć czemu ludzie sobie lubią utrudniać życie.

To nie jest największy problem.
Nie potrafisz zrozumieć, że ktoś może myśleć inaczej niż TY.
Niektórzy czasami jadą tylko na tydzień więc jaki sens jest spędzać kolejne 4 dni (czyli ponad 50% tego co się spędziło na 'urlopie') w trasie. Skoro Ty nie dajesz rady na raz nie próboj przekonywać na siłę innych do swoich racji.
Temat dotyczy: Przejazd bez odpoczynku-jak sobie radzić, a nie 'Nie daje rady jechać na raz co poradzicie?'
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 20.05.2018 15:31

malinero napisał(a):Dalej nie mogę zrozumieć czemu ludzie sobie lubią utrudniać życie.

Sęk w tym, że w tym wątku chodzi o to, że sobie ułatwiamy... Nie wiem po co dyskutujesz w tym wątku, skoro nie jedziesz na raz :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 20.05.2018 15:43

marcel232 napisał(a):

To nie jest największy problem.
Niektórzy czasami jadą tylko na tydzień więc jaki sens jest spędzać kolejne 4 dni (czyli ponad 50% tego co się spędziło na 'urlopie') w trasie. Skoro Ty nie dajesz rady na raz nie próboj przekonywać na siłę innych do swoich racji.
Temat dotyczy: Przejazd bez odpoczynku-jak sobie radzić, a nie 'Nie daje rady jechać na raz co poradzicie?'

Ja bede jechał w czerwcu na 3 dni do Splitu. Wychodzi na to ze z noclegami tranzytowymi przekroczyłbym tydzień :mrgreen:
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 20.05.2018 19:09

... z Zabrza, to mosz nicałe 10h, to se możesz jyżdżać na weekend :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.05.2018 19:13

marcel232 napisał(a):

Tadeusz w kolejnym wcieleniu :?: :oczko_usmiech:
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 20.05.2018 20:00

Jak dla mnie każdy postój powyżej 10-15minut tylko potęguje zmęczenie. Parę minut się rozprostować, napić zjeść itp. Cola Red Bull itp. Postoje powyżej 1 h po kilkunastu godzinach w trasie bez dzrzemki są niewskazane
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.05.2018 20:04

jak na razie jeden z najciekawszych sposobów jakie przeczytałem to brak "oddawania moczu"...faktycznie wtedy ciężko zasnąć...:p
mój organizm po ok. 12 godzinach jazdy domaga sie odpoczynku, jestem tak zmęczony, że boli mnie głowa, dostaję migreny...
nogi domagają się wyprostowania na łóżku, dlatego muszę mieć nocleg...
nikt z nas też nie pisze w jakim jesteśmy wieku, trudno zrozumieć, gdy 25-latek "wyśmiewa" 60-latka w zakresie możliwości psycho-motorycznych...:)
fakt, że ktoś dojeżdża na urlop bez odpoczynku nie robi na mnie dużego wrażenia, co innego gdyby 2/3 urlopu zwiedzał i przebywał w aucie po kilka godzin codziennie...to też potrafi zmęczyć...
Ostatnio edytowano 20.05.2018 20:07 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.05.2018 20:05

piotrekbeti napisał(a):Jak dla mnie każdy postój powyżej 10-15minut tylko potęguje zmęczenie.

Nie wpadłem na to. Muszę przetestować Twoją teorię podczas tegorocznego wyjazdu. :wink:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 20.05.2018 20:13

I z tych wszystkich teorii, ich indywidualnych interpretacji wychodzi "kuku na muniu" :mrgreen:
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 20.05.2018 20:27

Nieoddawanie moczu, redbulle, drzemki srakie i owakie, litry czarnej herbaty-siekiery i inne egzotyczne wynalazki.

A wystarczy się...przespać :)
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 20.05.2018 20:32

malinero napisał(a):A wystarczy się...przespać :)

Gdyby to było takie proste... ;)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 20.05.2018 20:37

Trajgul napisał(a):
malinero napisał(a):A wystarczy się...przespać :)

Gdyby to było takie proste... ;)

Kierowca TIR-a/autobusu może jechać max. 9h (czasem 10h) potem 11 godzin odpoczynku. Kierowca zawodowy, przyzwyczajony do długich tras i z doświadczeniem setek tysięcy km.

Amatorski kierowca wakacyjny z rodziną na pokładzie grzeje do Chorwacji 12 i więcej godzin nocą z okazjonalnymi drzemkami za kierownicą i na wspomaganiu.

Rzeczywiście, nie jest to proste.

Btw, ja też wracam do Polski na raz, średnio 14-15 h jazdy z postojami i obiadem, tylko że wyjeżdzamy wtedy o 9-10 rano i dzielimy trasę na dwóch kierowców. Jesteśmy w domu 12-1 w nocy czyli jeszcze we względnie wczesnej porze.
skaecik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skaecik » 20.05.2018 21:27

Kierowca zawodowy, to kierowca zawodowy. Po jakimś czasie dostosowuje się do wymuszonego rytmu. Ja, choć jestem oww codziennie przez 8h, choć robiłem 12 i 16h, nawet kilka dni z rzędu, mam 29 lat i wiem - na raz to za dużo, tym bardziej przy marudzeniu dzieci. Wg mnie, lepiej jazda 10h (z postojami po drodze), 4-5h drzemki i jazda dalej. Uwierzcie, jakiekolwiek funkcjonowanie za kółkiem w nocy (w szczególności między 1 a 5 męczy w ch... to masakra), wymuszone, to moim zdaniem proszenie się o kraksę... A wieziemy Bezcennych, pamiętajcie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone