Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zielak3
Odkrywca
Re: Przejazd bez odpoczynku-jak sobie radzić

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 18.05.2018 19:16

Zawsze do cro ganiałem na jeden raz. W zeszłym roku poleciałem do Albanii też na 1 raz. Albania to masakra 36h i 3 godzinki spania na parkingu. Teraz wyjazd do Chorwacji to spacerek :D jeżeli ktoś czuje się zmęczony to zawsze można się zatrzymać i złapać krótka drzemkę. Jadąc na hvar masz szansę złapać drzemkę na promie
maniek_t1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_t1 » 18.05.2018 20:34

Dokładnie tak jak piszesz.
Jestem zmeczony - do boksu na pól godzinki.
Prom co prawda poł godzinki, ale zawsze to coś...
Ogarniemy...

Dzieki za szybka odpowiedz :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.05.2018 20:36

zielak3 napisał(a): jeżeli ktoś czuje się zmęczony to zawsze można się zatrzymać i złapać krótka drzemkę. Jadąc na hvar masz szansę złapać drzemkę na promie

Drzemka po 12-14 godzinach jazdy?
Problem w tym, żeby ktos (kto ma problemy z jazdą "na raz") tej drzemki doczekał.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.05.2018 20:44

maniek_t1 napisał(a):Witam serdecznie.
Proszę o poradę znawców tematu.
Czy przejazd na raz trasa Warszawa - Hvar (Zavala) to karkołomny pomysł?
Planujemy wyjechać około południa i nastepnego dnia być na miejscu.
W zeszlym roku pokonaliśmy tak trasę do Podgory.
Na Hvar jest dalej.Prom z Drvenika plus jazda przez wyspę.

Czy lepiej brać nocleg czy jeden kierowca powinien sobie poradzić?
Jazda po Hvarze fsktycznie jest taka ekstremalna jak niektórzy opisują?

Pozdrawiam
Marcin :papa:

Ja bym sobie nie poradził, bo w samochodzie spać nie potrafię :(
Rejsu też bym nie zmarnował na spanie :idea:
Lepiej wyśpijcie się jak ludzie i cieszcie się podróżą :P
zielak3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 18.05.2018 20:55

Ja też spać nie mogę ale tylko wtedy jak kto inny prowadzi 8)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 18.05.2018 20:58

Habanero napisał(a):
maniek_t1 napisał(a):Witam serdecznie.
Proszę o poradę znawców tematu.
Czy przejazd na raz trasa Warszawa - Hvar (Zavala) to karkołomny pomysł?
Planujemy wyjechać około południa i nastepnego dnia być na miejscu.
W zeszlym roku pokonaliśmy tak trasę do Podgory.
Na Hvar jest dalej.Prom z Drvenika plus jazda przez wyspę.

Czy lepiej brać nocleg czy jeden kierowca powinien sobie poradzić?
Jazda po Hvarze fsktycznie jest taka ekstremalna jak niektórzy opisują?

Pozdrawiam
Marcin :papa:

Ja bym sobie nie poradził, bo w samochodzie spać nie potrafię :(
Rejsu też bym nie zmarnował na spanie :idea:
Lepiej wyśpijcie się jak ludzie i cieszcie się podróżą :P

Dokładnie. Hvar z Warszawy to jakieś 18-20 godzin + 2 godziny promem (ze Splitu). Lepiej zarezerwować sobie nocleg gdzieś na trasie, najlepiej już w Chorwacji za Zagrzebiem, zamiast stwarzać zagrożenie dla siebie i innych i robić za zombie po dotarciu na miejsce. Pierwszy dzień pobytu będzie stracony, bo trzeba odespać jazdę. U mnie żona robi za drugiego kierowcę, ale jakoś żadne z nas nie potrafi spać gdy drugie kieruje, może to i dobrze bo to zawsze bezpieczniej.

Co do jazdy po Hvarze, lepiej się jeździ po zachodniej części. Od Jelsy do Hvar jest nowa szeroka droga i nowy tunel. Jadąc z Sucuraj do Jelsy sporo trudnych zakrętów, wąska droga bez poboczy - asfalt często biegnie dość wysoko nad otaczającym terenem, więc jak coś dużego jedzie z naprzeciwka może być nerwowo przy mijaniu na szerokość lusterek.
zielak3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 18.05.2018 21:11

Z Wawy do splitu to dla mnie ok 17h. Jeżdżę spokojnie z przystankami na jedzonko siku itp. kupuje winiety na trasie. No chyba raz jechałem 24 bo trafiłem na korek kolos przy granicy slo/hr. Ale prawda jest taka że ja bardzo dużo ganiam po Polsce. Jak ktoś mało przyzwyczajony to może odczuwać duże zmęczenie. Sam tak miałem jak już dojechałem do cro. Godzina 3 w nocy deszcz mgła więc zdecydowałem się na parking i lulu. Godzina taka że żona i dzieci nawet nie zauważyli. Ps. Uchylić okna
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 18.05.2018 21:15

Jeden z ulubionych tematów forumowiczów ;).

anakin napisał(a):Drzemka po 12-14 godzinach jazdy?

Anakin, rozwiniesz proszę?

malinero napisał(a): Pierwszy dzień pobytu będzie stracony, bo trzeba odespać jazdę.

Już to pisałem ale ja przyjechałem do Breli do południa i nie poszedłem spać prawie do północy, więc nie spałem od ok. 44 godzin, a dzień był bardzo udany, i plaża i konoba i % na tarasie.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 18.05.2018 21:19

Ja mimo ze jade ze Śląska raptem 1200km i to we wrześniu, to po całej nocy za kierownicą pierwszy dzień jestem Off. Dwie sztuki Karlovacko popołudniu i śpie do następnego dnia :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.05.2018 21:22

Trajgul napisał(a):
anakin napisał(a):Drzemka po 12-14 godzinach jazdy?

Anakin, rozwiniesz proszę?

Uważam, że jeżeli ktos ma problemy z przysłowiową jazdą "na raz", drzemka po tylu godzinach może mu być potrzebna jak umarłemu kadzidło.
Ja nie mam problemu, ale gdybym miał na pewno czas ten bym skrócił do 7-8 h, albo i mniej ( zależy od stopnia zmęczenia i umiejętnosci kierowcy)
Jeżdżę tylko i wyłącznie w nocy, więc powiedzmy, że koło 2-3 w nocy taki postój miałby sens.
A nie w Splicie czy Drveniku, bo mogę się na te promy już nie załapać (a ze mną cała rodzina).
Trajgul napisał(a):Już to pisałem ale ja przyjechałem do Breli do południa i nie poszedłem spać prawie do północy, więc nie spałem od ok. 44 godzin, a dzień był bardzo udany, i plaża i konoba i % na tarasie.

W porządku.
Ty dojedziesz....ja dojadę......Pani dojedzie.
Ale gdybym miał problem to bym po prostu zjechał na bok i uderzył w kimono, bo żadna muzyka, e-booki czy "Bogurodzica" spiewana przez rodzinę ci nie pomoże jak oko leci. :wink:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.05.2018 21:25

zielak3 napisał(a):Ja też spać nie mogę ale tylko wtedy jak kto inny prowadzi 8)

A jak sam prowadzisz :wink:

Jak masz kogoś na zmianę, to już jest lepiej. Nie musisz spać jadąc obok, ale przymknąć oczy i odpocząć.
No chyba, że wtedy bardziej się stresujesz jazdą, niż gdy sam prowadzisz (ja tak mam :wink:)
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 18.05.2018 21:30

anakin napisał(a):W porządku.

Również w porządku, nie wyłapałem kontekstu Twojej wypowiedzi ;).
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 18.05.2018 21:30

sito_zabrze napisał(a):Ja mimo ze jade ze Śląska raptem 1200km i to we wrześniu, to po całej nocy za kierownicą pierwszy dzień jestem Off. Dwie sztuki Karlovacko popołudniu i śpie do następnego dnia :oczko_usmiech:

Niemożliwe. Czytając wpisy na forum powinieneś dojechać rano na miejsce, obejrzeć parę apartamentów, wynegocjować cenę najepszego, rozpakować się i pędzić na plażę ;)
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 18.05.2018 21:32

Trajgul napisał(a):Już to pisałem ale ja przyjechałem do Breli do południa i nie poszedłem spać prawie do północy, więc nie spałem od ok. 44 godzin, a dzień był bardzo udany, i plaża i konoba i % na tarasie.

Zazdroszczę cyborgom i superbohaterom, więcej nie komentuję.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 18.05.2018 21:35

malinero napisał(a):Zazdroszczę cyborgom i superbohaterom, więcej nie komentuję.

Spokojnie :). Jesteśmy już na miejscu, już nie prowadzimy auta. Widocznie tzw. adrenalina jeszcze działa.

P.S. Nie sugeruję jazdy na raz, w tym roku w planach nocleg w Slunj, po 1250 km jazdy ;).
Ostatnio edytowano 19.05.2018 05:34 przez Trajgul, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies