Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: Przejazd bez odpoczynku-jak sobie radzić

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.07.2016 20:59

Bea.ta napisał(a):
paw_el napisał(a):Podchodzi nas psychologiczne. Sprawdza ile wytrzymamy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli długo wytrzymacie, to znak, że radzicie sobie z jazdą bez odpoczynku .... i to całkiem dosłownie ;)

Ale próbę mają zaliczoną tylko ci co będą pisać posty w nocy. :wink: :D
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 29.07.2016 21:05

romuald22 napisał(a):
Bea.ta napisał(a):
paw_el napisał(a):Podchodzi nas psychologiczne. Sprawdza ile wytrzymamy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli długo wytrzymacie, to znak, że radzicie sobie z jazdą bez odpoczynku .... i to całkiem dosłownie ;)

... i relacjonować podróż :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 29.07.2016 21:07

cooleczka napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
cooleczka napisał(a):
yzedef napisał(a):No ja jak mam dzień to dam rade te 1,5 litra vodki :)

yzedef
jedziemy razem na wakacje? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No to macie tylko po 0,75 l :oczko_usmiech:

walniemy i pomyślimy jak rozpocząć wieczór :P
a potem wsiądziemy do samochodów i będziemy polować na (pokemony) Belvoir :P

0,75 ? to tak rozumiem jako zakąska :)
Razem na 2 tyg? hmm ciekawy pomysł :) a duży masz bagażnik ? bo mój ma 550 litrów :D
tomislav
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomislav » 29.07.2016 21:12

Belvoir napisał(a):Jestem tu na tyle krótko, że na razie nie chciałem nikomu robić "koło pióra", Ale każda wypowiedź jak cooleczki to "perła".
Pisał do mnie "nie masz prawa tak pisać". Teraz pisze do Valdemara "spadaj stąd".

Można pisać, żeby jeden z drugim miszcz się zastanowił, dlaczego jedzie bez wypoczynku przez bardzo wiele godzin i podawał mu fakty, że to jest po prostu głupie.

O ile reakcja Pana Janusza jako moderatora budzi szacunek, o tyle podpuszczanie do ataków przez Panią Beatę jest niesmaczne.
Dlaczego wy się tak spinacie :?:
Kogo albo czego się boicie :?: Prosiłem tylko, żeby się zastanowić w spokoju, czy taka jazda ma sens.
Ostatni raz się wypowiadam w tym wątku, szkoda mi czasu.

Podobnie ja, jak i pewnie kilka innych osób - szkoda czasu, olej.
Znamienne jest to że kilka osób które mają odmienne zdanie potrafi pisać z sensem i nie odrzucać argumentów drugiej strony na zasadzie "ja wiem lepiej i już". Reszta januszów kierownicy ma najwyrażniej jakiś problem z niedowartościowaniem siebie jako facetów, kierowców nie wiem.

anakin...próbujesz być zabawny, ironiczny i cyniczny, ale żałośnie kiepsko Ci to wychodzi, naprawdę słabo. Choć jest ktoś kto Cię w tym przebija, zgadnij kto :)
EOT
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.07.2016 21:53

tomislav napisał(a):anakin...próbujesz być zabawny, ironiczny i cyniczny, ale żałośnie kiepsko Ci to wychodzi, naprawdę słabo. Choć jest ktoś kto Cię w tym przebija, zgadnij kto :)
EOT

Jak na 4 posty na tym forum, to masz całkiem niezłe rozeznanie...
Oczywiście wiesz, gdzie mam Twoją opinię..
Dokładnie właśnie tam.....

Które konto pierwsze powstało?
Twoje czy tego "speca" od spania?
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 29.07.2016 22:06

Albo mi się tak tylko wydaje albo ten wątek się gdzieś zagubił.... stał się nie na temat.. jeden wielki kubeł na śmieci... po co się drapać??? Piszcie na temat. Może komuś się to przyda...
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 29.07.2016 22:31

Przejazd na raz 1400km jest do wykonania. Pytanie tylko w jakich godzinach. Można wyjechać o 4 rano i do 22 jest 18 godzin, co spokojnie wystarczy na kilka dłuższych postoji. Dla niektórych mniej doświadczonych problemem może być jazda w nocy. Jednak na temat Przejazd bez odpoczynku -Jak sobie radzić, nie znalazłem tu odpowiedzi. Krótszy bądź dłuższy odpoczynek być musi.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 29.07.2016 22:49

anakin napisał(a):
tomislav napisał(a):anakin...próbujesz być zabawny, ironiczny i cyniczny, ale żałośnie kiepsko Ci to wychodzi, naprawdę słabo. Choć jest ktoś kto Cię w tym przebija, zgadnij kto :)
EOT

Jak na 4 posty na tym forum, to masz całkiem niezłe rozeznanie...
Oczywiście wiesz, gdzie mam Twoją opinię..
Dokładnie właśnie tam.....

Które konto pierwsze powstało?
Twoje czy tego "speca" od spania?

anakin.. słowa "Janusze" nadużywał taki jeden klejser lub gejsler jakoś tak... który dostał dożywotniego bana...

Wracając do tematu, to może zróbmy go w drugą stronę.... kto ma jaki rekord odległościowy/czasowy w jeździe na jeden raz! :D
Moje wyniki to okolo 1,7-1,8 km (nie liczyłem dokładnie) oraz czasowo 23 godziny (pierwszy mój wyjazd do Cro w dodatku z piątku na sobotę i zaliczenie mega korków).
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.07.2016 23:01

Michalm2012 napisał(a):Przejazd na raz 1400km jest do wykonania. Pytanie tylko w jakich godzinach. Można wyjechać o 4 rano i do 22 jest 18 godzin, co spokojnie wystarczy na kilka dłuższych postoji. Dla niektórych mniej doświadczonych problemem może być jazda w nocy. Jednak na temat Przejazd bez odpoczynku -Jak sobie radzić, nie znalazłem tu odpowiedzi. Krótszy bądź dłuższy odpoczynek być musi.

Były podawane przykłady lecz każdy ma inny organizm lub tzw. dzień i nie ma jednolitego przepisu.
Ja kiedyś wyjechałem o 22:30 po całym dniu nerwowej pracy oraz trasie 300 km po naszych piątkowych krajówkach i już za Ostrawą miałem kryzys (90km) postój na stacji i drzemka.
Innym razem dzień wyjazdu był już dniem wolnym, wyjazd o 18:00 i o 01:30 spanko na stacji przed Karlovace. Po drodze jeden postój po winietkę (OMV w Wilfersdorf) i mały spacer z czworonogiem, jeden za kółkiem.
Tak więc nie ma jednego przepisu na jazdę na raz, tym bardziej nocną. Ważne by znać swój organizm tzn. oznaki zmęczenia i kolejność ich występowania zanim nadchodzi ten moment. U mnie to jest ziewanie, drapanie się po karku - to są oznaki zmęczenia wtedy zjazd na najbliższy parking i drzemka godzina, dwie albo i trzy.
Jedna ważna sprawa, po zjeździe na parking nie należy wychodzić z samochodu tylko oparcie na "płask" i spanko. W przeciwnym razie wyjście powoduje chwilowe pobudzenie i wydaje się że wróciły nam siły a to zmyłka organizmu i dosłownie po 15 minutach mamy jeszcze większy kryzys.
Nie stosuję żadnych energetyków czy innych wynalazków. Mam kawę w termosie taką jak lubię, jakieś słodycze i tzw suchy prowiant, nic więcej.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 29.07.2016 23:03

gusia-s napisał(a):Tak sobie czytam i czytam i mam wrażenie że Lednice wrócił ;)

Pomyślałam dokładnie to samo 8O :smo:

Marzena- nie wywraca oczkami, byśmy się nie zorientowali :wink: :lol:

Belvoir napisał(a):Ostatni raz się wypowiadam w tym wątku, szkoda mi czasu.

Jakoś nie wierzę....

Każdy niech jeździ jak mu wygodnie- ja sobie nie wyobrażam bez noclegu, ale jak inni lubią/czują się na siłach/ czy co tam jeszcze to niech jeżdżą- mi to nie przeszkadza.

A wciskanie na siłę tego, że Twoja racja twojsza niż mojsza i jest najtwojsza, jest naprawdę słabe.

Miałam się nie odzywać, ale taki ciekawy wątek :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 29.07.2016 23:31

romuald22 napisał(a):
Bea.ta napisał(a):

Ja cały czas jadę jakby co :)
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 30.07.2016 06:53

yzedef napisał(a):
cooleczka napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
cooleczka napisał(a):
yzedef napisał(a):No ja jak mam dzień to dam rade te 1,5 litra vodki :)

yzedef
jedziemy razem na wakacje? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No to macie tylko po 0,75 l :oczko_usmiech:

walniemy i pomyślimy jak rozpocząć wieczór :P
a potem wsiądziemy do samochodów i będziemy polować na (pokemony) Belvoir :P

0,75 ? to tak rozumiem jako zakąska :)
Razem na 2 tyg? hmm ciekawy pomysł :) a duży masz bagażnik ? bo mój ma 550 litrów :D

no to razem mamy z 1100 :P
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 30.07.2016 06:56

A ja wstałem o 5 rano żeby zobaczyć posty po 24, widać że wszyscy mieli kiepski dzień i drzemali na parkingu tylko coś długo bo teraz 8 a nikt nie wstał
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 30.07.2016 07:13

marwyk napisał(a):A ja wstałem o 5 rano żeby zobaczyć posty po 24, widać że wszyscy mieli kiepski dzień i drzemali na parkingu tylko coś długo bo teraz 8 a nikt nie wstał

Wszyscy jadą :-)
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 30.07.2016 07:21

anlama napisał(a):
marwyk napisał(a):A ja wstałem o 5 rano żeby zobaczyć posty po 24, widać że wszyscy mieli kiepski dzień i drzemali na parkingu tylko coś długo bo teraz 8 a nikt nie wstał

Wszyscy jadą :-)

albo piją :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd bez noclegu-jak sobie radzić - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone