napisał(a) marcines » 10.07.2016 13:40
W sumie jutro rano wyjezdzam z Himare. Nocleg mam w Nis wiec kosovo najlepsza opcja. W najgorszym wypadku bede sie wracal do Macedonii. Jak przejade napisze jak to wyglada.
No wiec jestem swiezo po jezdzie. Po kolei.
Granice z kosovem przejezdzalem za Kukes droga sh5, r7 po stronie kosovskiej. Wygladalo to dziwnie, albanczycy w ogole mnie nie zatrzymali, stanalem dopiero przy budce rks 300 m dalej. Wczesniej warto zatrzymac sie po prawej stronie sa budki ubezpieczenie samochodu i kupic 15 euro na 2 tygodnie. Pan w budce z ubezp.zapewnial mnie ze nie bedzie problemu z granica z serbia, pogranicznik to samo. Oczywiscie pieczatki wbil mi do paszportu. Drogi w kosvie super. Caly czas nowa autostarada na razie darmowa, jedzenie tanie, za hamburgera 4 x wiekszego niz mcdonald zaplacilem na cpn 1 euro. Ostatni kawalek 25 km przed serbia nie jest autostrada ale w miare sie jedzie. Na granicy rks serbia kosovo pozegnano mnie milo, za to Serb na dzien dobry poprosil o dowod osobisty. Mialem ja coprawda niewazny i zona. Dzieci nie mialy. Zawolal kolege bardziej swiatowego i w prostych zolnierskich slowach powiedzial ze mam problem i do serbii nie wiedziemy na paszport. Mialem wrazenie, ze nie problemem byly pieczatki kosowskie w paszporcie, ale sam dokument do ktorego musieliby wbic pieczatke, chociaz formalnie nie bylem na granicy panstwa. Mysle ze na dowody wjechalibysmy bez problemu bez pytania jak wjechalismy do kosowa. Kolo nas kierowca tira chyba bulgar od razu dal dowod osobisty, znaja zapewne temat. Tak wiec zrobilem sobie dodatkowa wyceczke przez macedonie.
Mimo tych problemow droga przez kosovo bardzo mi sie podobala. W druga strone nie ma problemu z jazda,nawet kolejka na granicy byla wieksza. Nastepnym razem jak bedziwmy miec dowody pewnie wybore te trase do albanii. Jest najkrotsza najszybsza i najtansza. W sumie zwylkej drogi jest 80 km w serbii i 20 w rks, ale ni jedzie sie po gorach jak prze macedoni i potem na elbasan w albanii. Ceny paliwa w rks benzyna 1 euro diesel 5 centow mniej, gaz 0.47 do 0.49.
Pozdrawiam. Marcin