Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przegląd auta przed wyjazdem do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 29.05.2014 07:06

cchhee napisał(a):Przepala się jakieś ustrojstwo elektryczne który unieruchamia silnik, sprawność spada do 0.
Logicznie rzecz biorąc wyjeżdżając z domu w 100 % sprawnym autem w ułamku sekundy ta sprawność może spaść do 0, czego prawdopodobieństwo też jest bliskie zeru. :)

obawiam się że takie przejście z 100% do 0% zdarza się nader często ....

właśnie główny problem mamy z takimi awariami które nie dają objawów przed awarią , jak np w zawieszeniu , które zaczyna hałasować i teoretycznie można by jeździć klekotem dziesiątki kkm zanim auto zostanie unieruchomione

w mojej opinii doszliśmy do meritum tematu , czyli jak zdiagnozować zbliżająca się awarię jeśli nie ma wcześniejszych objawów?

takie niezapowiedziane unieruchomienie samochodu najczęściej dotyczy awarii elektryki ? i takie awarie są najtrudniejsze do usunięcia bez specjalistycznego warsztatu z komputerem itp.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2014 08:05

Dla mnie spalona żarówka to pojazd niesprawny. Każdy diagnosta i funkcjonariusz RD to potwierdzi :wink: Co do awarii elektroniki to niestety jesteśmy w większości bezradni. Mało kto wozi ze sobą techa, by móc postawić diagnozę a co dopiero naprawić awarię w trasie. Mimo wszystko warto choć w niewielkim stopniu poznać własne 4 kółka, bo niektóre awarie bywają banalne.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 29.05.2014 10:39

Przy dzisiejszej technice nie trudno o problemy. Wydaje mi się nawet że 15 letnim autem serwisowanym na bieżąco jest mniejsza szansa awarii niż 4 letnim wypchanym elektroniką. Wystarczy choćby zapchany filtr dpf, który samoczynnie się nie jest w stanie się wypalić i silnik wchodzi w tryb awaryjny.
I nie dlatego chwalę starsze auta bo takie mam bo wręcz przeciwnie ale z sentymentem patrzę na czasy w których robiono jeszcze prawdziwe samochody - lepsze silniki a nawet lakiery - teraz nastał okres ECO - ekologicznie i niestety ekonomicznie.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 29.05.2014 11:38

kiedyś woziłem zawsze ze sobą skrzynkę z narzędziami i praktycznie zawsze byłem w stanie naprawić i dojechać do domu, teraz przestałem wozić narzędzia w zamian wożę asistance......

i jest to trochę frustrujące ta bezradność, choć ostatnio udało mi się analizując objawy naprawić doraźnie mondeo przy pomocy silver tape i opasek samo zaciskających mimio że mój mechanik wymiękł bo nie było błędów w kompie ( była pęknięta rura interculera)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2014 16:12

Dlatego jeżdżę 16-sto letnim samochodem z silnikiem benzynowym. Może trochę więcej pali od tych nowszych, może jest mniej ekologiczny, może nie ma tylu "bajerów". Ale jak się zepsuje to ja sam lub każdy średnio rozgarnięty mechanik go naprawi. :oczko_usmiech:
Co do przeglądów to powiem tak, w mojej robocie jestem odpowiedzialny za stan techniczny urządzeń które mamy zainstalowane. Są to różne urządzenia, od klimatyzacji i wentylacji po piece do pieczenia chleba i grille. Najwięcej awarii jest po przeprowadzonych przeglądach. Czyli jeśli urządzenie działa jest OK. Jak go otworzymy poczyścimy, po dokręcamy śruby, naciągniemy paski itp. po jakimś czasie wyskakuje awaria. :oczko_usmiech: :mrgreen:
Broń Boże nie namawiam nikogo do tego aby nie robić przeglądu, ale żeby nie myśleć że jeśli zrobiłem przegląd samochodu na 100% będzie wszystko OK :oczko_usmiech: :mrgreen:
tomislav84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomislav84 » 29.05.2014 17:55

wydaje mi się ważne żeby po prostu nie robić tego przeglądu przed samym wyjazdem, ja dzisiaj zrobiłem - jadę za 14 dni :).
W zeszłym roku pękł mi wąż od chłodnicy i miałem 3 dniowy postój na HVARZE (assistance bezcenne:))
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.05.2014 18:24

Rysio napisał(a):Dla mnie spalona żarówka to pojazd niesprawny. Każdy diagnosta i funkcjonariusz RD to potwierdzi :wink:

i?

Przegląd przejdzie z przepalona żarówką - sprawdzone.

Podczas kontroli policyjnej Policjant powie o tym, ze żarówka jest przepalona i poprosi aby w najbliższym czasie ja wymienić = sprawdzone
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 29.05.2014 18:28

..no i życzę zdrowia i umiejętności z wymianą żarówki w nowych modelach samochodów, nieraz pół przodu do rozbiórki :mrgreen: :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.05.2014 18:41

piotrulex napisał(a):Podczas kontroli policyjnej Policjant powie o tym, ze żarówka jest przepalona i poprosi aby w najbliższym czasie ja wymienić = sprawdzone

Jeden powie, drugi każe Ci wymienić na miejscu.
Kwita przyjmiesz albo nie. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.05.2014 18:58

dids76 napisał(a):Dlatego jeżdżę 16-sto letnim samochodem z silnikiem benzynowym. Może trochę więcej pali od tych nowszych, może jest mniej ekologiczny, może nie ma tylu "bajerów". Ale jak się zepsuje to ja sam lub każdy średnio rozgarnięty mechanik go naprawi. :oczko_usmiech:

Witaj w klubie!!

Ja również jeżdzę 16-letnią Avensis w benzynie+LPG. W tym roku miałem ją wymieniać na nowszą Corollę - każdy mechanik pukał się w głowę i odradzał.

No to pojeżdżę jeszcze kilka lat :D :D
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 29.05.2014 19:04

tomislav84 napisał(a):wydaje mi się ważne żeby po prostu nie robić tego przeglądu przed samym wyjazdem, ja dzisiaj zrobiłem - jadę za 14 dni :).
W zeszłym roku pękł mi wąż od chłodnicy i miałem 3 dniowy postój na HVARZE (assistance bezcenne:))

Na pewno nie wymieniac oleju kilka dni przed wyjazdem ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2014 19:17

A' propo żarówek. Przepisy w niektórych krajach wymagają posiadania zapasowych.
Jak to się ma do żarówek ksenonowych? Oryginał nie dość, że kosztuje sporo to jeszcze nie mam pojęcia jaki jest stopień trudności wymiany i ew. ustawienia. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
W serwisie mi powiedzieli, że jak mi się przepali to mam przyjechać:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2014 19:39

ołowiany napisał(a):W serwisie mi powiedzieli, że jak mi się przepali to mam przyjechać:)

I stówka za wymianę na dzień dobry :mrgreen: u mnie w volviaku wyjęcie śledzia, wyciągnięcie lampy, wypięcie przepalonego żarnika, wpięcie nowego żarnika D2S, wszystko zajęło mi ok 1 minuty :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2014 19:54

Noo, minuta - to budzi mój podziw, bo w głupim focusie zwykłe h i fachowiec to robi dłużej. A 110 zł zapłaciłem kiedyś za wymianę zwykłej żarówki w Mondeo. Już nigdy nie popełniłem tego błędu:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2014 20:19

ołowiany napisał(a):Noo, minuta - to budzi mój podziw, bo w głupim focusie zwykłe h i fachowiec to robi dłużej. A 110 zł zapłaciłem kiedyś za wymianę zwykłej żarówki w Mondeo. Już nigdy nie popełniłem tego błędu:)

Obrazek Demontaż lampy to ok 10 sekund :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przegląd auta przed wyjazdem do Chorwacji - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone