Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przegląd auta przed wyjazdem do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 29.05.2014 20:30

JackDaniels;) napisał(a):
ołowiany napisał(a):Noo, minuta - to budzi mój podziw, bo w głupim focusie zwykłe h i fachowiec to robi dłużej. A 110 zł zapłaciłem kiedyś za wymianę zwykłej żarówki w Mondeo. Już nigdy nie popełniłem tego błędu:)

Obrazek Demontaż lampy to ok 10 sekund :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Za niewiedzę się płaci :(
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 29.05.2014 21:34

dids76 napisał(a):Dlatego jeżdżę 16-sto letnim samochodem z silnikiem benzynowym. Może trochę więcej pali od tych nowszych, może jest mniej ekologiczny, może nie ma tylu "bajerów". Ale jak się zepsuje to ja sam lub każdy średnio rozgarnięty mechanik go naprawi. :oczko_usmiech:

zgadzam się z tą logika jeśli chodzi o kwestię niezawodności, gdybym wybierał auto w ten sposób kupił by znowu MB W124 kombi z automatem

ale są jeszcze inne aspekty użytkowania auta jak np bezpieczeństwo, chce mieć komplet poduszek, kontrolę trakcji itp i tu auta starsze nie mają szansy konkurować z nowszymi modelami. Są oczywiście wyjątki,
pewnie 20 letni saab będzie bezpieczniejszy od kilku nowych tańszych modeli.
Nie wiem czy się zgodzicie ale dla mnie kwestie bezpieczeństwa są ważne,
poza tym starsze auta może i dają nam większą pewność że nas dowiozą na miejsce, ale sa nękane wieloma małymi nieistotnymi ale irytującymi awaryjkami, jak drobne problemy z elektryką, piszczące wentylatory, psująca się klima, rdza, przeciekające uszczelki, niedziałające zamki, piski stuki nieszczelne uszczelki i masę masę innych upierdliwości
dlatego uważam że auta jednak trzeba zmieniać na nowsze
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2014 21:42

scood74 napisał(a):dlatego uważam że auta jednak trzeba zmieniać na nowsze

Może bym i zmienił, ale od tylu lat jesteśmy razem, a przecież kumpla nie sprzedam :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2014 22:17

grzesiek_lbn napisał(a):
ołowiany napisał(a):Noo, minuta - to budzi mój podziw, bo w głupim focusie zwykłe h i fachowiec to robi dłużej. A 110 zł zapłaciłem kiedyś za wymianę zwykłej żarówki w Mondeo. Już nigdy nie popełniłem tego błędu:)

Poćwiczę wg obrazka. Dzięki.
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 29.05.2014 22:32

ołowiany napisał(a):A' propo żarówek. Przepisy w niektórych krajach wymagają posiadania zapasowych.
Jak to się ma do żarówek ksenonowych? Oryginał nie dość, że kosztuje sporo to jeszcze nie mam pojęcia jaki jest stopień trudności wymiany i ew. ustawienia. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
W serwisie mi powiedzieli, że jak mi się przepali to mam przyjechać:)

Gdzies wyczytalem ze w Sloweni zapasowe zarowki to nie wszystko , trzeba miec narzedzia do wymiany np: srubokret ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2014 06:13

ołowiany napisał(a):
grzesiek_lbn napisał(a):

Poćwiczę wg obrazka. Dzięki.

Mam nadzieję że masz ten sam model :mrgreen:
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 30.05.2014 07:02

w mondeo jest podobnie mocowana lampa ale w 10 sec. to się wymienia tę żarówkę za 5 razem a za pierwszym jak dobrze pójdzie w 10 min
proste to jest tylko na rysunku

dlatego sugeruję przećwiczenie operacji na sucho w dobrych warunkach oświetleniowych , bo w nocy a wtedy zazwyczaj doskwiera nam brak światła , będzie to stanowiło małe wyzwanie
grzesiek_lbn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek_lbn » 30.05.2014 07:13

tomasz1 napisał(a):
ołowiany napisał(a):A' propo żarówek. Przepisy w niektórych krajach wymagają posiadania zapasowych.
Jak to się ma do żarówek ksenonowych? Oryginał nie dość, że kosztuje sporo to jeszcze nie mam pojęcia jaki jest stopień trudności wymiany i ew. ustawienia. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
W serwisie mi powiedzieli, że jak mi się przepali to mam przyjechać:)

Gdzies wyczytalem ze w Sloweni zapasowe zarowki to nie wszystko , trzeba miec narzedzia do wymiany np: srubokret ;)

Jeszcze niedawno śrubokręt byl na wyposażeniu nowego auta (przynajmniej fiat dawał). Aż pójdę do szwagra sprawdzić czy mu dacia dała. :mrgreen:
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 30.05.2014 07:26

raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 30.05.2014 07:58

O auta trzeba dbać wszystkie bez względu na wiek. Aktualnie jestem na etapie przygotowania swojej Astry na sierpniowy wyjazd. W styczniu zanim wykupiliśmy rezerwację zrobiłem sobie listę naprawczą, akurat pare elementów się skończyło, samochód ma 15 lat i 215kkm przebiegu;
- sprzęgło jeszcze fabryczne, łożysko oporowe już szumi i czasem docisk skrzypi,
- łożysko koła przedniego,
- oleje +filtry wiadomo,
- palec rozdzielacza + kopułka,
- tarcze+klocki,
- filtr paliwa.

Byłem w zeszłą sobotę na obowiązkowym badaniu technicznym, przeszedł ale wątpliwości budziły rurki hamulcowe na połowie spodu. Dobrze że to sprawdził,bo mechanik nie musiał wykręcać rurek, poprostu urwał to
ręką. Strach pomyśleć co mogłoby się stać jak musiałbym mocno depnąć...... Dlatego mimo starszego auta wpadam na stacje diagnostyczne bez kombinowania i robienia na lewo.
Aktualnie mam wymienione wszystko powyżej, jeszcze zrobię przewód elastyczny na wydechu, gdyż jest już przepalony i można go w długiej trasie przedmuchać. Na całość napraw + cześci wydałem w sumie 1900 zł. Mam nadzieję że nic nie wyskoczy do wakacji.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.05.2014 08:06

anakin napisał(a):
piotrulex napisał(a):Podczas kontroli policyjnej Policjant powie o tym, ze żarówka jest przepalona i poprosi aby w najbliższym czasie ja wymienić = sprawdzone

Jeden powie, drugi każe Ci wymienić na miejscu.
Kwita przyjmiesz albo nie. :wink:

Mam auto leasingowane z wykupionym jakimś pakietem serwisowym. Serwis mi wszystko wymienia, zresztą auto na gwarancji, za nic nie płacę. Jak kupię np. na stacji i wymienię to za swoje, jak w serwisie to mam w pakiecie. Za "swoje" tylko leje paliwo i płyn do spryskiwaczy :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2014 08:33

garbowski napisał(a):http://www.aferry.pl/Content_Aferry/includes/obowiazkowe-wyposazenie-auta-w-wybranych-krajach-Europy.pdf warto luknąć :oczko_usmiech:

Tu musimy pamiętać o Konwencji Wiedeńskiej, która mówi, że samochód ma mieć na wyposażeniu tylko przedmioty obowiązujące w kraju rejestracji.
Tak więc trzeba mieć w sobie na tyle asertywności aby nie dać się wmanewrować w niesłuszny mandat.
Konwencja jest z roku 1968 i nie sprawdzałem czy nowsze państwa podpisały jej ustalenia.

PS. Doczytałem, że interesujące nas państwa przystąpiły do Konwencji.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 30.05.2014 09:22

..dołożenie paru rzeczy do wyposażenia auta to groszowa sprawa, rękawiczki do apteczki, pomarańczowa kamizelka na Słowację.. żarówki zapasowe. Tłumaczyć policjantowi zasady Konwencji Wiedeńskiej gdzieś na zadupiu w Słowacji :roll: ..szkoda nerwów i czasu wszak na urlop się jedzie :mrgreen:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 30.05.2014 10:12

garbowski napisał(a):http://www.aferry.pl/Content_Aferry/includes/obowiazkowe-wyposazenie-auta-w-wybranych-krajach-Europy.pdf warto luknąć :oczko_usmiech:

Tylko po co ? Masz mieć to co jest obowiązkowe w Polsce
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.05.2014 10:40

Jeżeli nie szkoda Ci czasu w podróży i wykłucanie się o to z policją to masz rację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przegląd auta przed wyjazdem do Chorwacji - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone