Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przedłużony weekend majowy?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tommii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommii » 20.03.2007 12:44

cześć,
mam zamiar pojechać samochodem z moja dziwczyną na przdłuzony majowy weekend (28 kwiecien - 12 maj)do Chorwacji i Sloweni.
Pojedziemy przez Budapeszt gdzie spedzimy z 2 dni (mam juz namiar na przystępny cenowo hotelik). Obawiam się natomist o noclegi w
Chorwacji. Chcielibyśmy potraktowac tą wycieczkę typowo objazdowo, czyli każda noc gdzie indziej. Najwygodniej by bylo spac na
kempingach pod namiotem, bo kwatery trudno jest wynajac na 1 dzień. I tu jest moja obawa, czy maj to nie za wczesnie na kempingi.
Nie bylem jeszcze w Chorwacji, przegladajac net, widze, ze czesc kepmingów jest zamknieta, a czesc dopiero zaczyna dzialac na
poczatku maja. I tutaj pytanie do szanownych forumowiczów mam sie obawiac klopotow z noclegiem czy nie bedzie problemu?
Gdzieś rowniez czytalem ze spanie w chorwacji w samochodzie jest zabronione, czyli awaryjne spanie w samochodzie odpada? czy to
prawda?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.03.2007 15:29

witam.
w zeszłym roku byłem w cro właśnie w czasie długiego weekendu i faktycznie infrastruktura turystyczna nie w pełni funkcjonowała.
ja szukałem kwatery i nawet tu były pewne problemy - po prostu w wielu domach drzwi były zamknięte i na dzwonek nikt nie otwierał.
ponadto np. nie pływała jadrolinia z krku na rab, ogólnie kraj był jakby zaspany.
myślę, że mimo to spokojnie poradzisz sobie z tymi noclegami, w końcu jak nie tu to tam, ostatecznym argumentem w negocjacjach jest przecież euro :wink: a chorwaci dobrze wiedzą, z czego się utrzymują.
polecam zaplanowanie pobytu tak aby w jednym miejscu wykupić 2-3 noclegi i wtedy nie powinno być najmniejszych problemów.
pozdrawiam.
tommii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommii » 20.03.2007 18:08

....... zaplanowanie pobytu tak aby w jednym miejscu wykupić 2-3 noclegi i wtedy nie powinno być najmniejszych problemów.
pozdrawiam.[/quote]

czyli masz na mysli kwatery. A orientujesz sie czy choc część kempingów jest czynna? Patrząc na stronach internetowych to niektore są czynne, niektóre nie.
Jedne zaczynają działalność nawet od 1 kwietnia, niektore od 1 maja a część od 15 maja? Jak to naprawde jest, jest szansa ze oprocz kwater, bedzie mozna liczyc takze na czesc otwarych kempingow?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.03.2007 20:57

liczyłbym tylko na duże solidne kempingi w stylu np. solarias k. szybenika - sprawdź dla pewności tę opcję na www.solaris.hr.
nie wiem tylko czy sztywne trzymanie się opcji kempingu będzie do końca tym o co wam chodzi - przełom kwietnia i maja to niskie temperatury w nocy i nad ranem. poza tym z dużym prawdopodobieństwem trochę popada. to może być także przyczyna nie funkcjonowania większości kempingów przed sezonem - w ogóle jest bowiem w tym czasie mało turystów a już wybierających kempingi to już naprawdę garstka - nie ma więc chyba sensu otwierać takiego biznesu.
dla pocieszenia powiem, że ceny miejsc na kempingach - zwłaszcza doliczając samochód - nie odbiegają od cen miejscówki dla 1 osoby na kwaterze (sobe) - tak czy inaczej finansowo obie opcje wyjdą podobnie.
w każdym razie polecam gorąco wyjazd do cro na początku maja - jest super klimacik - powietrze pachnące jaśminem, kwitnące drzewa, cisza i spokój - autem podjedziesz gdzie chcesz, pusto w knajpach. w okolicy 1 maja może być tylko sporo słoweńców i zagrzebian nad morzem - zwłaszcza na północy cro - oni też świętują 1 maja :D
a w ogółe to się rozmarzyłem... 8)
ps. koniecznie zaliczcie plitwice i park krka.
wszystkiego dobrego :papa:
tommii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommii » 05.04.2007 10:25

spoznione podziekowania za odpowiedz :)
mialem nadmiar pracy i braklo czasu na przegladanie forum.
Jednakze poczatek maja sie szybko zbliza i musze zaczac planowac wyjazd na powaznie.
ps. Moze masz racje i nalezy wziac pod uwage opce 2-3 dniowych noclegow w jednym miejscu. Zastanowie sie nad tym

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone