Hej
Na wstępie iż jest to mój pierwszy post zaznaczę, iż śledzę forum od dłuższego czasu, b. dużo szukałem, szpergałem i czytałem - wiem że są wątki o tych tematach i je przeczytałem.. Ale potrzebowałbym w miarę aktualniejszych i precyzyjnych informacji/porad..
W CRO byłem pierwszy raz w ubiegłym roku (maj/czerwiec ~10 dni) na doczepkę, pojechaliśmy w 10 osób, raczej bez przygotowania, czytania ani nic.. Wszyscy zieloni. Mało komfortowo na 2 samochody z osiedleniem się w uroczej wioseczce (Jadrija) pod Vodicami. Na bieżąco szukaliśmy sobie atrakcji i traciliśmy czas na namysły co i jak robić, co przy większej ilości młodych niezależnych osób bywa problematyczne...
Ale było fantastycznie i wystarczyło by bezgranicznie zakochać się w tym kraju.
W tym roku jadę drugi raz (czerwiec/lipiec ~10dni), 8 osób (nowa ekipa - tylko ja już byłem) - więc robię trochę za mentora i staram się by wyjazd ten był o przynajmniej 2 nieba lepszy od poprzedniego na który mnie zabrano.. Tym razem z przygotowaniem - mam dokładnie opracowane trasy, objazdy autostrad (Słowenia, Węgry), zaznaczone na mapie piaszczyste plaże, plaże z błękitnymi flagami, najważniejsze atrakcje, obiekty unesco, raftingi, zipliny, fortece, miejsca do zabawy/kluby, beachbary, trasy promowe, parki narodowe, punkty widokowe, polecane restauracje, sklepy gdzie robić zakupy gdzie tanio tankować, parkingi, banki i jeszcze wiele więcej.. Zamiast 2 samochodów jeden bus (raźniej, taniej, wygodniej, 2x mniej kierowców), a zamiast spędzenia czasu w jednym domku rozłożyłem wyjazd na dwa (tydzień góry Omis, reszta dni nad morzem Pakostane). Zaplanowane wycieczki (tzn. możliwości wycieczkowe) na zwiedzenie Dalmacji i nie tylko (Dubrvnik, Makarska, BaskaV, Trogir, Split, Zadar, Hvar, Szybenik, Pag.. oczywiście parki krk, plitvice...). Na wszystko wyliczone koszty.. Zrobione listy co należy posiadać, co warto mieć.. Najważniejsze informacje, pogoda jakiej się spodziewać, na co uważać (jeżowce, podróżowanie w sobote), co warto przygotować (Revolut).. I nie tylko!
( Tak, zarwałem kilkanaście nocy na to ) - jeżeli ktoś chciałby taką mapkę z punktami (google my maps), którą można sobie potem wyświetlać w aplikacji mapy google to proszę pisać
Brzmi dobrze prawda ? Tak przynajmniej czuję.. ale.. Ale do pełni siły potrzebuję jeszcze waszej porady co do 3 rzeczy..
Po primo - Buty wodne
W tamtym roku było różnie, jedni kupili w PL inni w CRO, takie podstawowe.. Wynik ? marny.
Czy to PL czy CRO.. Rozklejająca się podeszwa... Wypadająca wkładka.. Jeżowiec który przebił podeszwę.. Obcierające czy nieoddychające.. Czy na rzep który po paru dniach nie nadaję się do niczego.. Przez to człowiek niepotrzebnie traci nerwy i nabawia się odcisków czy skaleczeń.. A i jeszcze chodzić potem na boso po bazarach..
Tak więc odwieczne pytanie - jakie kupić buty wodne
• Jaki rozmiar - jeśli mam w normalnym bucie np. 29cm to czy but wodny powinien być też na 29, czy bardziej na 28,5 ?
• Materiały:
- Podeszwa rozumiem twarda ? czy może są jakieś "miększe" ale takie przez które jeżowiec nie zdoła mnie połaskotać po stopie
- Co powiecie mi o podeszwie neoprenowej ?
- Nad podeszwą - rozumiem żeby unikać gumowych nieoddychających, jakie więc by wypuszczały wodę ale żeby mi tam też nie leciał piach z kamieniami..
Podsumowując.. Szukam butów na dłużej, nie muszą trzymać 5 sezonów, wystarczy na wyjazd i na dokończenie lata w kraju (zawsze fajna sprawa mieć na kajaki czy coś, a jak wytrzymają dłużej to tym lepiej).. W których nie rozklei się podeszwa, których podeszwy nie przebije jeżowiec, z których podczas chodu nie będzie wyślizgiwała się wkładka z pod nogi, które będą na gumkę a nie na rzep.. będą miały jakąś przyczepność coby głowy nie rozbić na wejściu do wody.. Takie których nie rozwali od razu zasolenie morza (rozumiem że wszystkie należy przepłukiwać). Będą przepuszczać wodę (żeby się nie obciążały) i nie będą wpuszczać kamyczków. Dodatkowo plusowane byłoby możliwe pójście w nich na restauracje (tak wiem, że w każdych można, ale chyba rozumiecie o co chodzi..).
Przeszukując post butów wodnych zauważyłem polecanie "Reebok Loknesock". Gdzieś przewinęły mi się "ADIDAS Kurobe", "ADIDAS TERREX JAWPAW". Ktoś coś o tych parkach w odniesieniu do moich obaw?
Może jakieś inne? np. allegro poleca BRUGI - warto wgl patrzeć na takie podrzędne firmy? (jestem uprzedzony do noname'ów, ale na wodnych butach nie znam się nic która marka przoduje).
Temat ten mimo że to błahostka nie daje mi spać spokojnie - proszę pomóżcie mi się wyspać przed wyjazdem
Druga sprawa, mamy jedną osobę tylko i wyłącznie z patentem sternika motorowodnego. Bez tam radiowych rzeczy itp.
Czy w takim przypadku znajdziemy coś dla 8 osób żeby sobie popływać po przybrzeżnych miejscówkach ? Bo rozumiem że na np. Hvar sobie nie popłyniemy (niezależnie z jakiego miejsca). W tematach łodzi pisano że jest przymykane na to oko przez policje.. Jak to jest w praktyce.. Jakich kosztów można byłoby się spodziewać o ile dostalibyśmy gdzieś coś - i co to byłoby te coś ? czy pociągnęłoby 8 osób, czy lepszą opcją byłoby ogarnięcie łajby z "kierowcą" - jak to wtedy wygląda jak chcemy pół dnia sobie posiedzieć na dzikiej plaży.. Będzie siedział i się na nas patrzył czy co ?
Rozeznaje się w tym temacie ponieważ bardzo chciałbym odwiedzić wyspę Vis i tam poplażować
Ostatnia rzecz, która mocno dała mi w kość ostatniego roku to klimat.. Upał.. Skwar.. Z wyjściem z pod cienia jakby mi ktoś dodał 40 lat... Jakieś sposoby na przygotowanie się do takiej pogody ? jakieś witaminy czy coś.. nie znam się też
Z góry dzięki za pomoc !
p.s. jeżeli macie coś na myśli ważnego co powinienem mieć ogarnięte a mogę nie mieć to wytykajcie mi śmiało