Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przed wyjazdem - buty wodne, wynajem łodzi, klimat

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2019 13:06

PawelQba napisał(a):A czy ktoś coś powie na drugi temat czyli łódki.. 8 osób na wyspę Vis.. jak najlepiej byłoby można to zorganizować :?:
Ktoś z was był ?

Z jakiego konkretnie miejsca w Chorwacji chcesz się wybrać na Vis. :?:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.06.2019 02:23

histe napisał(a):[...]
Jak już pisali przedmówcy plan jest za ambitny, za dużo miejsc , za dużo jazdy, zwłaszcza w pełni sezonu np Smolonje- Dubrownik -Smolonje to co najmniej 6 h w aucie + zwiedzanie Dubrownika i masz cały dzień z głowy
[...]

Dojazd z okolic Omiša do Dubrownika w lipcu... żeby dotrzeć w sensownym czasie to chyba niemal w środku nocy należałoby wyruszać?
I powtórzę co pisali inni-za dużo masz zaplanowanych miejsc. A tamten klimat, o którym wspominasz wymaga właśnie wolniejszego podejścia. W biegu nie obejrzycie wielu ciekawych miejsc, obok których przebiegniecie a dodatkowo będziecie zmęczeni i może nawet rozczarowani.
W tamtym klimacie trzeba "polako", nic na szybko.
My np po jednym dniu zwiedzania odpoczywaliśmy 2-3 dni, aby nie zmęczyć się zbytnio i poczuć ten leniwy, południowy luz i relaks.
PawelQba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelQba » 10.06.2019 16:30

Janusz Bajcer napisał(a):Z jakiego konkretnie miejsca w Chorwacji chcesz się wybrać na Vis. :?:

Myślę że chyba ze splitu byłoby najlepiej. Bądź z wyspy Hvar?
Czy tam też jest super tłoczno na początku lipca?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.06.2019 16:46

https://bluecavetrip.com/

http://paiz-travel.com/en/st_activity/v ... excursion/

Więcej - wpisz w google:
excursion Split - Vis
excursion Hvar- Vis
PawelQba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelQba » 20.06.2019 18:36

@Janusz Bajcer dzięki :wink:
Czyli na Vis to za rok i po sezonie..

Buty

Temat znowu do mnie wraca.. Byłem w decathlonie.. Mam rozmiar 46 (30cm) więc przymierzałem dwie możliwości :
(SUBEA Aquashoes 120)
46/47 - luźnawy, boje się że przy naporze wody mógłby spadać..
44/45 - ciasny
:evil:

Zostało 7 dni, myślę nad zakupem internetowym..

Co powiecie o butach "Brugi", "Aqua-speed" ?
W deichmannie są "Blue Fin"

Może coś polecicie ? jakieś modele? :roll:
Z góry dzięki :hut:
konrad000
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrad000 » 24.06.2019 00:37

buty native.
cała moja rodzina w nich chodzi (dzieci żona ja) i do wody też będą genialne. kosztują sporo Ale dzieci w nich chodzą cała wiosnę i lato bo są super wygodne A przy tym.tez bardzo ładne.

przy okazji ,też się wybieram do Pakostane (pierwszy raz). jeśli miałbyś do polecenia jakieś miejsca czy okoliczne ciekawe atrakcje to będę wdzięczny za o odesłanie.

pozdrawiam
PawelQba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelQba » 24.06.2019 10:21

konrad000 napisał(a):buty native....
..też się wybieram do Pakostane (pierwszy raz). jeśli miałbyś do polecenia jakieś miejsca czy okoliczne ciekawe atrakcje to będę wdzięczny za o odesłanie.

W sumie już kupiłem z decathlonu - ciasne, z nadzieją że się trochę rozejdą.. a jaki model tych native?

Co do Pakostane to sam tam będę pierwszy raz i na wypoczynku, także nie rozglądałem się co tutaj jest.
Łap linki:

https://www.pakostane.hr/pl/dobrze-wied ... -pakostane

pakostane-t36911-795.html

:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.06.2019 10:24

konrad000 napisał(a):przy okazji ,też się wybieram do Pakostane (pierwszy raz). jeśli miałbyś do polecenia jakieś miejsca czy okoliczne ciekawe atrakcje to będę wdzięczny za o odesłanie.

pozdrawiam

W wątku o Pakostane byleś, ale widocznie nie wszystko czytałeś.
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 24.06.2019 11:29

Moje buty z decathlonu po zeszłym roku zaczęły mnie uciskać, a przeszły 3 sezony w cro. W tym roku kupiłam taki sam rozmiar co poprzednio 38/39, pochodziłam chwilę po domu i wymieniłam na większe. Pani, u której wymieniałam wspomniała, że od słonej wody i ekspozycji na słońcu mogą się skurczyć. Mowa o tych butach

Nie porywajcie się ze zwiedzaniem wszystkiego na hura, to tak, jakby chcieć odwiedzić Kraków, Poznań i Warszawę jak już jesteś we Wrocławiu.
konrad000
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrad000 » 24.06.2019 11:46

Janusz Bajcer napisał(a):
konrad000 napisał(a):przy okazji ,też się wybieram do Pakostane (pierwszy raz). jeśli miałbyś do polecenia jakieś miejsca czy okoliczne ciekawe atrakcje to będę wdzięczny za o odesłanie.

pozdrawiam

W wątku o Pakostane byleś, ale widocznie nie wszystko czytałeś.

tak na wątku Pakostane jestem na bieżąco, myślałem że kolega ma coś poza tym wątkiem.
dzieki za czujność :)

Pozdrawiam
PawelQba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelQba » 24.06.2019 12:14

Roksana.concept napisał(a):W tym roku kupiłam taki sam rozmiar co poprzednio 38/39, pochodziłam chwilę po domu i wymieniłam na większe. Pani, u której wymieniałam wspomniała, że od słonej wody i ekspozycji na słońcu mogą się skurczyć. Mowa o tych butach

Czy ta podeszwa nie jest za cienka ? myślę o jeżowcu..
Jak oglądałem ją w sklepie to zwątpiłem i wziąłem ten drugi model (link)

No i tak jak mówiłem, wybrałem ciasny 44/45 na nogę 46, bo numer 46/47 był luźnawy i z łatwością schodził z nogi, więc bałem się co będzie przy naporze wody...

Pani jakaś była.. nowicjuszka.. nie umiała doradzić nic kompletnie..
Czy Twoja nie mówiła może czy te drugie też się skurczą ? wtedy to już nawet nogi nie włożę .. w zamyśle miały się rozejść :cry:
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 24.06.2019 12:21

taki model tylko wcześniejsza edycja ma mój mąż i twierdzi że nadal jego buty są dla niego dobre i zabieramy je na 4 sezon. Nie miałam spotkania z jeżowcami, podeszwa jest stabilna na śliskich kamieniach i ostrych skałach. Ja sobie je chwalę, ten plastik na podeszwie jest twardy i się nie strzępi. W zeszłym roku jak już stwierdziliśmy na miejscu że moje buty są za małe, to kupiliśmy na straganie jakieś dziady, które nie dotrwały 2 tygodni i się wyłuszczyły na skałach.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 24.06.2019 15:58

Wg mnie to jeżowcami bardzo się nie ma co przejmować, w kurortach są w zasadzie niespotykane na plażach.
Chyba że jedziesz w bardziej ustronne miejsce.
PawelQba
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PawelQba » 27.06.2019 13:38

Raczej w tłok się pchać nie będziemy :)

Ok dzięki za podpowiedzi :)
ogólnie buty poszły na zwrot, nie ma sensu chodzić w ciasnych które mogą się jeszcze skurczyć :roll:

Czy są jakieś mapy/aplikacje z fotoradarami na Czechy lub i resztę krajów też ?

Jakiś punkt na jedzenie.. W okolicach końca Austrii/Słowenii/początku Cro ? Coś ktoś poleci ?
Jak wygląda jedzenie na Słowenii ? myślałem żeby tam, jadąc bokami autostrady zajechać na jedzenie.

7h do wyjazdu :hut: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.06.2019 13:51

PawelQba napisał(a):Jakiś punkt na jedzenie.. W okolicach końca Austrii/Słowenii/początku Cro ? Coś ktoś poleci ?
Jak wygląda jedzenie na Słowenii ? myślałem żeby tam, jadąc bokami autostrady zajechać na jedzenie.

7h do wyjazdu :hut: :papa:

obiad-posilek-na-trasie-t20292-165.html

fotoradary-t19683-45.html

Sretan put. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Przed wyjazdem - buty wodne, wynajem łodzi, klimat - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies