Cz. 2 - Dzień drugi
Następnego poranka, mocno zdegustowani plażą na kampie Polari, pakujemy manatki do auta i jedziemy w przeciwnym kierunku w poszukiwaniu lepszej miejscówki.
Znajdujemu kamp Valdaliso i podjeżdżamy pod samą plażę. Parkujemy za free, między drzewami, pośród wszechobecnego dźwięku cykad (uwielbiam) i szukamy swojego kawałka do plażingu. Szału nie ma ale lepiej niż poprzedniego dnia i na dodatek za jajco
Dwa zdania w kwestii wyboru miejsca do plażingu. Trzech turystów (z polski) i cztery różne opinie co do idealnego miejsca do plażowania
Jeśli o mnie chodzi to najchętniej plażował bym na odludnych mini plażach-zatoczkach „w stylu Maslinki” i jednej z jej poprzednich relacji z wyspy Brać ale do tego po pierwsze potrzebne jest minimum dmuchane pływadło a po drugie brak dzikusów (czytaj – dzieci)
Zdarzało mi się już plażować w Cro na betonowych nabrzeżach i niedostępnych, ostrych skałach ale to zamierzchłe czasy kawalerskie. Teraz są inne priorytety i zostawmy to tak
A starówka Rovinj z perspektywy tej plaży wygląda tak:
Jakość zdjęć taka sobie ale też odległość spora.
Jaka jest najlepsza zabawka dla dziecka na plaży? Dmuchane zabawki? Piłki? Może karabin na wodę? Nieeeeeeeeeeeeeee…. kubek po jogurcie
Dowód:
W pobliżu jakaś wysepka (jak znam kromaniaków to znacie nazwę)
Niektórzy się bawią na całego:
Po plażingu idziemy wreszcie w miasto bo pogoda dopisuje.
Muszę jeszcze dwa zdania w tej kwestii.
Pogoda na Istrii w okresie letnim 2014 była określana przez miejscowych jako „anomalia”. My załapaliśmy się na w miarę „umiarkowany” okres ale generalnie tego roku sporo padało.
A więc ruszamy w miasto.
- Nowa świecka "Maslinkowa" tradycja - zdjęcie pod ... eee ... jak to się nazywało? no zdjęcie pod tym ładnym krzakiem :)
Ponieważ jesteśmy głodni więc pierwsze kroki kierujemy do konoby. Całkiem blisko, jeszcze przed samym centrum, znajdujemy takie miejsce:
Konaboa „La Vela”, ul. Mazzini 117.
Później okazuje się, że będzie naszą ulubioną
Na „dzień dobry” dla mnie lignje na żaru
a dla małżonki mix grill (z ciewapami naturalnie)
Oczywiście do kompletu literek domaciego winka
Młodzież jeszcze nie wie co dobre więc pałaszuje palatinki z czekoladą
Czy mnie potrzebne coś więcej do szczęścia w takim momencie? Nie!
cdn...