Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prowansja

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2012 11:42

Aguha napisał(a):Wojtku, ja Cię bardzo proszę, więcej Prowansji, więcej....

Miała być w przyszłe wakacje, ale... no cóż ... pojedziemy za dwa lata, ale za nie w trójkę, lecz w czwórkę :lol: 8)

Są duże szanse, że uzupełniona relacja może do tego czasu powstać. :)

Tymona napisał(a):
Aguha napisał(a): pojedziemy za dwa lata, ale nie w trójkę, lecz w czwórkę
Gratulacje wielkie :D :D :D

Aguha napisał(a):Słuchy mnie doszły, że i u Was szykują się zmiany ilościowe :)

Ktoś w końcu musi na te emerytury zapracować. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 01.07.2012 06:37

Franz napisał(a):
Aguha napisał(a):Wojtku, ja Cię bardzo proszę, więcej Prowansji, więcej....

Miała być w przyszłe wakacje, ale... no cóż ... pojedziemy za dwa lata, ale za nie w trójkę, lecz w czwórkę :lol: 8)

Są duże szanse, że uzupełniona relacja może do tego czasu powstać. :)

Tak, tak, tak :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.07.2012 16:46

Aguha napisał(a):Tak, tak, tak :)

Trzy razy tak - dla Prowansji. :P

A tym razem przejechałem po Francji kilka tysięcy kilometrów, skutecznie omijając Prowansję. Może inne regiony Francji też Ci się spodobają.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 31.07.2012 22:40

Myślę, że mi się spodobają :). Czekam :wink:
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2012 09:49

Franz napisał(a):
Aguha napisał(a):Tak, tak, tak :)

Trzy razy tak - dla Prowansji. :P

A tym razem przejechałem po Francji kilka tysięcy kilometrów, skutecznie omijając Prowansję. Może inne regiony Francji też Ci się spodobają.

Pozdrawiam,
Wojtek

Bardzo spóźniona w tym wątku. Proszę jeszcze o zdjęcia. W przyszłym roku miała być Chorwacja ale chyba będzie Prowansja - szczególnie te małe miasteczka. Przerażają mnie tylko ceny paliwa - może stanieje :papa:
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2012 16:40

alfa1968 napisał(a):Bardzo spóźniona w tym wątku. Proszę jeszcze o zdjęcia.

Będą. :)
Muszę tylko skończyć inną relację z Francji, wtedy będę mógł tę rozszerzyć.

alfa1968 napisał(a):Przerażają mnie tylko ceny paliwa - może stanieje :papa:

Wiesz, nie było tak źle w tym roku. Tankowałem w cenach minimalnie tylko wyższych, niż polskie. Sam byłem zaskoczony.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.10.2012 10:21

No niemożliwe! Wszyscy mówią ,że Francja jest droga, podobnie jak Włochy. W tym roku za ropę we Włoszech płaciłam w porywach 1,88euro
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.10.2012 15:21

alfa1968 napisał(a):No niemożliwe! Wszyscy mówią ,że Francja jest droga, podobnie jak Włochy. W tym roku za ropę we Włoszech płaciłam w porywach 1,88euro

We Włoszech na wiosnę płaciłem coś ok. 1,70 - 1,75. Ale potem zdrożało.
Natomiast we Francji w lecie tankowałem w przedziale 1,36 - 1,44. A 1,36euro to dokładnie tyle w złotówkach, co płaciłem na ostatniej stacji w Polsce.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2012 09:21

O bardzo mnie to podniosło na duchu. Może w 2013 to będzie Francja
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2012 17:45

alfa1968 napisał(a):O bardzo mnie to podniosło na duchu. Może w 2013 to będzie Francja

Trzymam kciuki za Twoją wyprawę. Francja, to mój ulubiony kraj. A w Prowansji to i ja mógłbym zamieszkać. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2013 14:33

Franz napisał(a):
Obrazek

Ta fotka mnie urzekła chociaż i od innych nie mogłam oderwać oczu. Ale zajrzałam przy okazji na Twoją stronkę ... kiedyż wreszcie uzupełnisz Anglię ? Już wiem czego mi w Twoim globtroterstwie brakuje ... Skandynawii. Czyżbyś jej nie planował ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.01.2013 16:03

Kenik napisał(a):kiedyż wreszcie uzupełnisz Anglię ?

Jestem w trakcie.

Kenik napisał(a):Już wiem czego mi w Twoim globtroterstwie brakuje ... Skandynawii. Czyżbyś jej nie planował ?

W dawnych czasach wyjazdy odbywały się na zmianę - w jednym roku coś z południa Europy, w następnym coś z północy. Wtedy zwiedziłem Irlandię, Szkocję, Norwegię.

Być może właśnie wracam do tej tradycji. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2013 16:48

Franz napisał(a):.

Wtedy zwiedziłem Irlandię, Szkocję, Norwegię.

Pozdrawiam,
Wojtek

I to jest zrelacjonowane na tym forum ? Czyżbym coś przegapiła ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.01.2013 17:23

Kenik napisał(a): I to jest zrelacjonowane na tym forum ? Czyżbym coś przegapiła ?

Nie, to są zbyt dawne czasy.
Ani wtedy fotek nie pstrykałem, tylko kamerą operowałem, ani szczegółów już nie pamiętam.

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 13.03.2013 00:02

Wojtku dopiero dziś "przewracałem" karty tej Twojej zaczarowanej krainy - cudnie..... 8)
Pozdrowionka
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France