Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę Was o pomoc...

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stypkaa
Odkrywca
Proszę Was o pomoc...

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 23.01.2008 13:53

Witam,
jestem tu nowa, to ma być nasz pierwszy wyjazd do/na (?) Chorwacji/ę :)
Mam ogromną prośbę o pomoc w wyborze miejsca. Tylko proszę nie odsylajcie mnie do wyszukiwarki, uwierzcie przeczytałam mnóstwo postów, ale im więcej czytam tym bardziej nie mogę się zdecydować ;)
Zamierzamy jechać na początku lub w połowie czerwca. Jedziemy z dwójką malutkich dzieci (1 i 3 lata).
Szukamy miejsca które:
- będzie stosunkowo blisko (tzn. najlepiej początek Chorwacji, ew. środek)
- będzie spokojne, ciche, nie w typie Międzyzdrojów czy Łeby
- plaża będzie piaszczysta albo kamienista (czytałam różne opinie, która lepsza, może się przekonam do kamieni na plaży ;))
- zejście do morza będzie łagodne, najlepiej gdyby było płytko jak najdłużej
- a jednocześnie będzie to dobre miejsce wypadowe (więc pewnie raczej ląd, niż wyspy), bo oprócz plażowania chcemy też trochę pozwiedzać (chyba bym nie dała rady 2 tyg. tylko na plaży ;)

Nie potrzebujemy żadnych atrakcji typu Wesołe miasteczka czy Atrakcyjne życie nocne :)
Głównie chodzi nam o odpoczynek na plaży (przypominam z dwójką małych dzieci) i zobaczenie kilku pięknych miejsc.

Pomóżcie wybrać jakąś miejscowość, która spełniałaby w/w wymogi :) Albo podsuńcie kilka z których będziemy mogli coś wybrać.

Będę baaaardzo wdzięczna za pomoc.
Dzięki wielkie
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2008 14:04

stypkaa napisał(a):....Zamierzamy jechać na początku lub w połowie czerwca. Jedziemy z dwójką malutkich dzieci (1 i 3 lata).
Szukamy miejsca które:
- będzie stosunkowo blisko (tzn. najlepiej początek Chorwacji, ew. środek)
- będzie spokojne, ciche, nie w typie Międzyzdrojów czy Łeby
- plaża będzie piaszczysta albo kamienista (czytałam różne opinie, która lepsza, może się przekonam do kamieni na plaży ;))
- zejście do morza będzie łagodne, najlepiej gdyby było płytko jak najdłużej
- a jednocześnie będzie to dobre miejsce wypadowe ........

Jak blisko to polecam KRK (wyspa) i miejscowość Baska
:arrow: wprawdzie wyspa Cię "odstrasza" ala ta jest specyficzna bo połączona z lądem mostem,
:arrow: wybór plaż na wyspie jaki chcesz: skały, kamienie, żwirek i coś w rodzaju piasku.
:arrow: pamietaj o jednym: pisaczysta plaża w HR to nie to samo co np. w Polsce dlatego pisałem "coś w rodzaju piasku"
:arrow: wyspa jest dobrą bazą wypadową do zwiedzania sąsiedniego Rabu, Cresu, Losinja czy nawet Istrii. Ale....na wyspie też jest co robić,
:arrow: miejscowość która polecam czyli Baska w tym terminie nie bedzie jeszcze zatłoczona a ma bodajże najpiękniejszą i jedną z łagodnieszych plaż na całym Krku (dodatkowo z piaszczystym dnem)
I to by było na tyle z mojej strony. Jeżeli Cie to interesuje to pozostałe informacje na w/w temat znajdziesz w wyszukiwarce :lol: lub w dziale FAQ
:papa:
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 23.01.2008 14:16

Jak blisko to polecam KRK (wyspa) i miejscowość Baska
:arrow: wprawdzie wyspa Cię "odstrasza" ala ta jest specyficzna bo połączona z lądem mostem,
:arrow: wybór plaż na wyspie jaki chcesz: skały, kamienie, żwirek i coś w rodzaju piasku.
:arrow: pamietaj o jednym: pisaczysta plaża w HR to nie to samo co np. w Polsce dlatego pisałem "coś w rodzaju piasku"
:arrow: wyspa jest dobrą bazą wypadową do zwiedzania sąsiedniego Rabu, Cresu, Losinja czy nawet Istrii. Ale....na wyspie też jest co robić,
:arrow: miejscowość która polecam czyli Baska w tym terminie nie bedzie jeszcze zatłoczona a ma bodajże najpiękniejszą i jedną z łagodnieszych plaż na całym Krku (dodatkowo z piaszczystym dnem)
I to by było na tyle z mojej strony. Jeżeli Cie to interesuje to pozostałe informacje na w/w temat znajdziesz w wyszukiwarce :lol: lub w dziale FAQ
:papa:[/quote]

Zwróciłam uwagę na tę wyspę, o miejscowości też trochę czytałam. Poczytam jeszcze. Tylko obiło mi się chyba gdzieś o oczy, że na tym moście są korki? Ale może nie w czerwcu. Skorzystam z wyszukiwarki.
Dzięki wielkie.
A może ktoś ma inne typy? :)
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 23.01.2008 14:31

Ja tez polecam wyspę KRK a dokładnie Malinska. Byłam tam 2 lata temu z roczna córka i jeszcze mniejszym bąblem. Ciche spokojne miasteczko ładne plaże. Byliśmy pod koniec czerwca korków na moście ani na całej drodze nie zauważliśmy - nie ten miesiąc. Jeśli nie wyspa Krk to nam tez podobał sie Medulin na Istrii. Długa plaża z bardzo łagodnym zejściem do morza.
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 23.01.2008 14:34

A ja polecam wyspę i miasteczko PAG. Nie ma jeżowców, plaża drobny żwirek, cieplutka woda (zatoka) , blisko Zadar (jak na pierwszy raz do zwiedzenia. No i samo wyspa OK.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 23.01.2008 14:54

Witam
Ja zkolei polecam miasteczko Rovinji na Istrii. Plaże blisko, w czerwcu spokojnie. Stare miasto, piękne urocze wąskie uliczki, spacery wieczorem..... Polecam

pozdrav :papa: :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2008 15:52

stypkaa napisał(a):.... Tylko obiło mi się chyba gdzieś o oczy, że na tym moście są korki? ....

Gdzieś dzwoni ale to nie w tym kościele :lol:
Korki sa na moście ale tym łączącym wyspe Ciovo z lądem.
Most na Krk jest zakorkowany (a raczej niemożliwy do przejechania) tylko w czasie ulewy z wiatrem graniczącymi z kataklizmem - a to baaaaaaaardzo rzadko występuje :wink:
Tak że nie martw się o przepustowość mostu - przejazd jest na bieżąco :papa:
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 23.01.2008 16:19

>>Gdzieś dzwoni ale to nie w tym kościele :lol:

No fakt, jestem zielona jeszcze jeśli chodzi o Chorwację :)

>>Korki sa na moście ale tym łączącym wyspe Ciovo z lądem.

Oki, dzięki za info.

ps. nie wiem jak zrobić, żeby zacytować czyjąś wypowiedź tak jak Ty to robisz, więc sorki za tą niezbyt czytelną technikę ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2008 17:05

stypkaa napisał(a):....ps. nie wiem jak zrobić, żeby zacytować czyjąś wypowiedź tak jak Ty to robisz, więc sorki za tą niezbyt czytelną technikę ;)

takie cytowanie jest bardzo proste:
:arrow: po prostu odpowiadając na konkretny post, jeżeli chcesz żeby był zacytowany w całości - klikasz w tym konkretnym poście ikonkę "cytuj" i dopisujesz to co chcesz, pamietając jedocześnie (szczególnie przy cytowaniu fragmentu) żeby nie "uszkodzić" nawiasów na początku i końcu wypowiedzi wg schematu:
1) na początku [quote=nick usera]
treść cytowanego postu
2) na końcu [/quote]

:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.01.2008 01:01

bonar napisał(a):Witam
Ja zkolei polecam miasteczko Rovinji na Istrii. Plaże blisko, w czerwcu spokojnie. Stare miasto, piękne urocze wąskie uliczki, spacery wieczorem..... Polecam

pozdrav :papa: :hut:

Bonarku -
z rocznym i trzyletnim dzieckiem wieczorkiem po Rovinj raczej nie pospacerują :wink:

Stypkaa -
Piotrek dobrze radzi - Baska na Krk w czerwcu może być.
Na Pagu w czerwcu będzie trochę cieplej niż na Krk, więc to też dobry wybór
Poniżej Zadaru są plaże dobre dla dzieci- Bibinje, Sukosan, Biograd, Pakostane - ale nadmiaru piasku na tych plażach się nie spodziewaj.

Wybór masz duży, ale niezależnie co wybierzesz, będzie dobrym wyborem. :lol:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 24.01.2008 07:02

Doskonała plaża dla małych dzieci jest jest w Zupie Dubrovackiej (Mlini,Srebreno) :D Ale jest to za Dubrovnikiem czyli daleko...Przy rozważeniu dojazdu dwuetapowego (spanie na trasie) okolica godna polecenia.
Pozdrawiam.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 24.01.2008 13:59

Witam

Jeżeli odpada Rovinj, więc może Privlaka, około 20km od Zadaru. Miejscowość mała, piasek na plaży i płycizna, względnie tanio.

Podam co posiadam: Marijan Sango 367 Privlaka kod Zadara
Tel +385 (0)23/367-148 Dalmacja. Hrvatska

pozdrav
:papa: :hut:
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 24.01.2008 15:21

bonar napisał(a):Witam

Jeżeli odpada Rovinj, więc może Privlaka, około 20km od Zadaru. Miejscowość mała, piasek na plaży i płycizna, względnie tanio.

Podam co posiadam: Marijan Sango 367 Privlaka kod Zadara
Tel +385 (0)23/367-148 Dalmacja. Hrvatska

pozdrav
:papa: :hut:

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :) Niezwykle mili wszyscy Cromaniacy są :)
KRK jest super, ale wyczytałam że tam dosyć drogo jest. A my jakoś na nadmiar kasy nie narzekamy ;), więc wolałabym nie przepłacać. Poczytam sobie o Zadarze, poprzeglądam miejscowości które zaproponowaliście.
Dubrovnik odpada, bo za daleko. I tak podróż będzie musiała być w dwóch etapach, bo z dwójką małych dzieci jadąc z okolic W-wy nie damy rady na raz zajechać.
stypkaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stypkaa » 24.01.2008 15:22

Piotrek_B napisał(a):
stypkaa napisał(a):....ps. nie wiem jak zrobić, żeby zacytować czyjąś wypowiedź tak jak Ty to robisz, więc sorki za tą niezbyt czytelną technikę ;)

takie cytowanie jest bardzo proste:
:arrow: po prostu odpowiadając na konkretny post, jeżeli chcesz żeby był zacytowany w całości - klikasz w tym konkretnym poście ikonkę "cytuj" i dopisujesz to co chcesz, pamietając jedocześnie (szczególnie przy cytowaniu fragmentu) żeby nie "uszkodzić" nawiasów na początku i końcu wypowiedzi wg schematu:
1) na początku [quote=nick usera]
treść cytowanego postu
2) na końcu

:papa:[/quote]

Wielkie dzięki!! A więc cały myk polega na tych nawiasach, które ja kasowałam :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.01.2008 16:45

Wreszcie może komuś moja instrukcja się przyda :lol: :arrow: Cytujemy - nauka w trzech lekcjach
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Proszę Was o pomoc...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies