Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o szybką radę - cel podróży

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dalala
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dalala » 31.08.2016 17:51

Witam wszystkich forumowiczów! :)
Jestem nowa i na forum i jeśli chodzi o podróże do Chorwacji. Jeśli temat mojego wątku był już poruszany, to z góry przepraszam.
Bardzo Was proszę o radę. Razem z narzeczonym wybieramy się do Chorwacji 9. lub 10. września (pierwszy raz). Mieliśmy już wybrany cel - Makarska. Zdecydowaliśmy się na Riwierę Makarską, bo naczytaliśmy się, że tam jest większe prawdopodobieństwo ładnej pogody we wrześniu. Teraz jednak mam wielkie wątpliwości jeśli chodzi o samo miasto Makarska. Chcemy wypocząć, mieć w pobliżu ładną plażę, raczej żwirkową, nie kamienistą. Nie zależy nam na imprezach, na gwarze przez cały dzień i noc, ale jednak chcielibyśmy, żeby miejscowość, do której się wybierzemy, żyła. Chcemy pięknych widoków, pięknej plaży, dobrej pogody i dobrej bazy wypadowej do innych miejsc, które są warte zwiedzenia. Myślimy o: Tucepi, Igrane, Brela, ale narzeczonemu marzy się też wyspa. Czy w tych miejscowościach będzie się jeszcze coś działo od 10. września? Nie trzeba mieć obaw, że wszystko będzie pozamykane? A może polecacie jeszcze inne miejsca/wyspę, które spełniłoby nasze oczekiwania?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 31.08.2016 18:47

Tak na szybko , Tucepi jest THE BEST!
shira22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shira22 » 31.08.2016 18:56

Z całą pewnością polecam rejony Makarskiej, może nie samą Makarską -jak dla mnie mało urokliwe miejsce. Polecam wieczorem, bo dużo się tam dzieje. Jeśli chodzi o bardziej ciekawe miejsca to ładniejsza jest Brela, Tucepi lub Podgora. Igrane to malutka miejscowość i nawet w sezonie nic się tam nie dzieje, także nie będę specjalnie polecać. Ja zawsze jeżdżę do Chorwacji co prawda w sierpniu, ale z opowiadań znajomych, którzy byli we wrześniu wiem, że spokojnie można jechać. Nie będziecie mieć tłumów, ale turyści jak najbardziej jeżdżą. Okolice Makarskiej to też bardzo fajna baza wypadowa, z wyspy już trudniej się wydostać, choć są naprawdę piękne. Będąc na lądzie możecie sobie wykupić rejs na Hvar/Brać lub Korculę i też zwiedzić. Chorwacja jest piękna także będziecie zadowoleni. Zazdroszczę i życzę miłego pobytu. :papa:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 31.08.2016 19:18

Teraz mogę wolniej , bo dorwałem się do laptopa , na tablecie się do doopy pisze.
dalala napisał(a): Chcemy wypocząć, mieć w pobliżu ładną plażę, raczej żwirkową, nie kamienistą.

W Tucepi masz długą i żwirową piękną plażę z lazurową wodą.
dalala napisał(a): Czy w tych miejscowościach będzie się jeszcze coś działo od 10. września?

Będzie się działo , to jeszcze nie koniec sezonu.
dalala napisał(a): Zdecydowaliśmy się na Riwierę Makarską, bo naczytaliśmy się, że tam jest większe prawdopodobieństwo ładnej pogody we wrześniu.

Bingo!

W innym wątku dałem fotkę z Tucepi w 2011 r.

wrzesien-w-petrcane-zadar-t51290.html

Tucepi 2015 r. wrzesień 10 dni od 8-18 , bite 10 dni lampa non stop.

Ponadto z Tucepi masz w miarę blisko do Dubrovnika czy do Mostaru.
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 31.08.2016 21:26

dalala napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów! :)
Jestem nowa i na forum i jeśli chodzi o podróże do Chorwacji. Jeśli temat mojego wątku był już poruszany, to z góry przepraszam.
Bardzo Was proszę o radę. Razem z narzeczonym wybieramy się do Chorwacji 9. lub 10. września (pierwszy raz). Mieliśmy już wybrany cel - Makarska. Zdecydowaliśmy się na Riwierę Makarską, bo naczytaliśmy się, że tam jest większe prawdopodobieństwo ładnej pogody we wrześniu. Teraz jednak mam wielkie wątpliwości jeśli chodzi o samo miasto Makarska. Chcemy wypocząć, mieć w pobliżu ładną plażę, raczej żwirkową, nie kamienistą. Nie zależy nam na imprezach, na gwarze przez cały dzień i noc, ale jednak chcielibyśmy, żeby miejscowość, do której się wybierzemy, żyła. Chcemy pięknych widoków, pięknej plaży, dobrej pogody i dobrej bazy wypadowej do innych miejsc, które są warte zwiedzenia. Myślimy o: Tucepi, Igrane, Brela, ale narzeczonemu marzy się też wyspa. Czy w tych miejscowościach będzie się jeszcze coś działo od 10. września? Nie trzeba mieć obaw, że wszystko będzie pozamykane? A może polecacie jeszcze inne miejsca/wyspę, które spełniłoby nasze oczekiwania?

Idealna po 10 Września będzie Baśka Voda. Ale to tylko moje subiektywne zdanie-). Dwa razy byłem tam po 10 Września i było świetnie.
dalala
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dalala » 31.08.2016 21:45

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Czytam i czytam o Chorwacji i jest po prostu za dużo pięknych miejsc, człowiek nie wie na co się zdecydować, żeby było jak najlepiej. Bardzo mi pomogliście! Wybieramy Tucepi. :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 01.09.2016 11:54

Baška Voda - zdecydowanie :)
To na zasadzie "każda pliszka..." bo byłem w tym roku i bardzo mi się podobało.
No i przewaga nad Brelą - brak schodów :) Odległość 100m od morza to 100m w poziomie, a nie w pionie :mrgreen:
A na poważnie Brela też jest fantastyczna.
reni86
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reni86 » 01.09.2016 12:51

Co powiecie o Rogoznicy we wrześniu? tak od 10? chodzi o to czy pogoda może być "w miarę" (nie chodzi o upały, bo wiadomo, że to już połowa września jest). i w jakie ceny za apartament - tak żeby nie przepłacić? też jedziemy pierwszy raz i w ciemno - będę wdzięczna za jakieś informacje bardziej doświadczonych:)
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 01.09.2016 13:48

1. Baska Voda - w tym terminie jeszcze będzie się coś działo ale już nie będzie tłumów, także wypoczniecie. Spędziłem tam wakacje 2012r jedne z lepszych
2.Tucepi - będzie tak jak w Baska Voda z tym, że mnie osobiście bardziej Baska przypadła do gustu.
z resztą na Riwierze Makarskiej znajdziecie na pewno jakąś miejscowość która spełni wasze oczekiwania :papa:
bigi121
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigi121 » 03.09.2016 18:29

Witam, wybieram się spontanicznie we wtorek na 2 tyg do Cro z żoną. W ubiegłym roku byliśmy w Baska Voda, miejsce to bardzo nam odpowiadało. Chętnie pojechalibyśmy tam raz jeszcze, ale może już tylko na jeden dzień - w końcu Chorwacja to nie tylko BaśkaV..
Chodzi mi po głowie cel Podgora i Tucepi, a dokładniej jeden tydz tu, drugi tam - czy miejscowości te spełnią moje oczekiwania? Dzieję się tam coś wieczorami? Być może polecacie coś jeszcze?

Z góry dziękuję za wskazówki. :papa:
nelka1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nelka1 » 03.09.2016 20:13

Brela jest piękna. Polecam
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 03.09.2016 21:27

nelka1 napisał(a):

Brela jest piękna. Polecam

Popieram :D
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 03.09.2016 23:05

bigi121 napisał(a):Witam, wybieram się spontanicznie we wtorek na 2 tyg do Cro z żoną. W ubiegłym roku byliśmy w Baska Voda, miejsce to bardzo nam odpowiadało. Chętnie pojechalibyśmy tam raz jeszcze, ale może już tylko na jeden dzień - w końcu Chorwacja to nie tylko BaśkaV..
Chodzi mi po głowie cel Podgora i Tucepi, a dokładniej jeden tydz tu, drugi tam - czy miejscowości te spełnią moje oczekiwania? Dzieję się tam coś wieczorami? Być może polecacie coś jeszcze?

Moim zdaniem proponujesz powtórkę z rozrywki. Baska, Voda, Podgora, Tucepi itd....wszystkie te miejsca są blisko siebie i niewiele się różnią, te same widoki, te same klimaty, ale co kto lubi.....

Chcąc zobaczyć coś więcej wybrałbym tydzień na wyspie i tydzień gdzieś powyżej Splitu, a jeśli ma się coś dziać, to we wrześniu to na pewno jakieś większe miasteczka np. Hvar na Hvarze i Rogoznica/Primosten/Biograd.
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 03.09.2016 23:08

bigi121 napisał(a):Witam, wybieram się spontanicznie we wtorek na 2 tyg do Cro z żoną.

Chodzi mi po głowie cel Podgora i Tucepi, a dokładniej jeden tydz tu, drugi tam - czy miejscowości te spełnią moje oczekiwania? Dzieję się tam coś wieczorami?

Ja nie wiem ale
maniust napisał(a):W Tucepi masz długą i żwirową piękną plażę z lazurową wodą.
dalala napisał(a): Czy w tych miejscowościach będzie się jeszcze coś działo od 10. września?

Będzie się działo , to jeszcze nie koniec sezonu.

Udanych wakacji życzę :papa:
bigi121
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigi121 » 04.09.2016 17:33

valdemar napisał(a):
bigi121 napisał(a):Witam, wybieram się spontanicznie we wtorek na 2 tyg do Cro z żoną. W ubiegłym roku byliśmy w Baska Voda, miejsce to bardzo nam odpowiadało. Chętnie pojechalibyśmy tam raz jeszcze, ale może już tylko na jeden dzień - w końcu Chorwacja to nie tylko BaśkaV..

Moim zdaniem proponujesz powtórkę z rozrywki. Baska, Voda, Podgora, Tucepi itd....wszystkie te miejsca są blisko siebie i niewiele się różnią, te same widoki, te same klimaty, ale co kto lubi.....

Chcąc zobaczyć coś więcej wybrałbym tydzień na wyspie i tydzień gdzieś powyżej Splitu, a jeśli ma się coś dziać, to we wrześniu to na pewno jakieś większe miasteczka np. Hvar na Hvarze i Rogoznica/Primosten/Biograd.

Kolego chyba mnie namowiłeś, bardzo Ci dziękuję. Pierwszy tydz na Rogoznica, a drugi Hvar. Jak wygląda tam z pogodą we wrześniu? Jak dostać się najlepiej na Hvar?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone