Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o radę!!! Karta czy gotówka? Ile pieniędzy?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Przemo24
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo24 » 17.08.2004 20:48

Witam wszystkich!! Niedługo wybieram się do Rabac. Mam kartę Visa electron PKO BP ( płaską). Czy bez problemu będe mógł wypłacić pieniądze z bankomatu czy też zapłacić w sklepie? Czy też może lepiej od razu kupić kuny i euro?
wybieram sie z dziewczyną do hotelu wraz z wyżywieniem (śniadanie i obiadokolacja), jak myślicie ile pieniędzy powinno wystarczyć? Zamierzamy zabrać 50 euro i 2000 kun, wystarczy? Wogóle nie orientuję się co ile tam kosztuje. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to z góry dziękuje!!
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 17.08.2004 21:08

poczytaj o powrotach z Chorwacji są tam ceny,i o kartach są też tematy
już rozwinięte tylko poszukaj
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.08.2004 08:05

Karat visa elektron jest respektowana prawie wszedzie-napewno na stacjach benzynowych, nie wiem jak w sklepach ale myśle, ze też. Z bankomatu wypłacisz pieniążki bez problemów.

Jeśli zaś chodzi o gotókę, to to Ci powinno wystarczyć, przecież mając karte mozesz iść i wypłacić kase. Wszystko zalezy od tego ile bedziesz wydawał........
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2004 10:09

ally napisał(a):....... przecież mając karte mozesz iść i wypłacić kase. Wszystko zalezy od tego ile bedziesz wydawał........

......... no i od tego ile tam jeszcze zostało na koncie ... :wink:
Pzdr
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.08.2004 10:20

Generalnie z Elektronem nie ma problemu, więc lepiej, gdzie się da, płacić kartą. Ja miałem raz problem z płaceniem w Getro - odmówiono przyjęcia Elektrona.
Moja rada: brać trochę gotówki na podróż, ewentualne mandaty (obe nie), i parę dni na początek. Płacić kartą i na bierząco wypłacać z bankomatu (ale lepiej kwoty powyzej 200 kun)
Al
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al » 18.08.2004 12:58

Elektronu nie przyjęli na bramkach w Słoweni, w zeszły roku na jednej stacji benzynowej, na autostradzie w stronę BiH - musiałem dać wypukłą.. Aaaa - i jeszcze w jednej knajpce w Austrii, ale to zimą, po drodze na narty:)
Poza tym - bez problemu
pebe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pebe » 18.08.2004 13:11

volumen napisał(a):Moja rada: brać trochę gotówki na podróż, ewentualne mandaty (obe nie)

a właśnie: jak to jest z mandatami po drodzie (CZ, SK, A, HR) - zwykle chcą zapłaty w gotówce czy można brać kredytowe?.. i ewent. jak taki później uregulować?.... :roll:
croatian
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatian » 23.08.2004 16:18

w popieprzonych czechach na shellu (wczoraj) chcialem kupic ichniejsza winetke. wchodze, na drzwiach sa naklejki, ze przyjmuja karty. mowie, ze 10-dniowa, klade brzyduli na blat elektrona, ona mowi, ze NIE, klade wypukla zwykla, ona: NIE, klade golda ona, ze KIESZ TILKO. :) dalem 10 "ojro" wydala mi ichniejsze nie potrzebne do niczego korony
piotrl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrl » 23.08.2004 17:03

karta, karta, karta...ja placilem tylko maestro i nie mialem problemow oprocz autostrad w chorwacji - byl znaczek ale jakos im nie wychodzilo...a tak wszedzie bylo ok
piotrl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrl » 23.08.2004 17:03

karta, karta, karta...ja placilem tylko maestro i nie mialem problemow oprocz autostrad w chorwacji - byl znaczek ale jakos im nie wychodzilo...a tak wszedzie bylo ok
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 23.08.2004 17:14

Ja się też tak przewiozłam na winetce w Czechach ale wszedzie nie przyjmują za winety kart również w Austii , ale coś innego chciałam napisać. W drodze do cro na CPN pani w bezczelny sposób nas oszukała. Powiedziała mi że winete kosztuje 200 KCS ( samochód osobowy- potem zorientowałam się że wineta kosztuje 150 KCS) ja jej na to że w zeszłym roku kosztowała 100 KCS ona że 100 % podrożała nie miałam koron wzieła 8 EURO nieudało nas się oszukac w KCS to oszukała w w Euro jeszcze więcej 2 E = 62 KCS. Z powrotem zapłaciłam na Chelu 6 E , ale i tak taniej wyszłoby w KCS. A tak pozatym wszędzie płaciłam kartą mestecard bez problemów nawet za nurkowanienie,oprócz supermarketu Kerum na Ciovo pani mi wzieła ale potem powiedziała że nie można. Z kartami wygodniej SNDWICZE w Czechach chcieli 6 E= 26,40 , zapłaciłam kartą przyszło rozliczenie z banku 19 zł .
Grazka :lol:
pebe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pebe » 23.08.2004 17:52

croatian napisał(a):w popieprzonych czechach na shellu (wczoraj) chcialem kupic ichniejsza winetke. wchodze, na drzwiach sa naklejki, ze przyjmuja karty. mowie, ze 10-dniowa, klade brzyduli na blat elektrona, ona mowi, ze NIE, klade wypukla zwykla, ona: NIE, klade golda ona, ze KIESZ TILKO. :) dalem 10 "ojro" wydala mi ichniejsze nie potrzebne do niczego korony

nie zlosc sie tak. w duzej liczbie krajow, nawet tych "cywilizowanych" (w Polszcze tez) niektore sklepy nie przyjmuja platnosci karta ponizej pewnej kwoty. dlaczego?.. po prostu prowizja dla Visy/Mastercard jest wtedy wieksza niz zysk sprzedawcy z transakcji.

grazka napisał(a): ale wszedzie nie przyjmują za winety kart również w Austii

eeetam, wszedzie przyjma karte jesli dokupisz cos jeszcze (np paliwko) i kwota do zaplaty bedzie wieksza 8)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone