Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prosze o pomocne porady:)

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nutka 82
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nutka 82 » 20.04.2010 11:21

wybieram się w tym roku na wakacje do Chorwacji z 3 letnim synkiem. Wybrałam sobie termin sam początek września, a dokładnie po 4 września, bo taniej i łatwiej mi będzie namówić męża sknerę i pracoholika:P znalazłam kwaterę w Dalmacji Północnej, Novigrad (Zadar) w przystępnej cenie ale teraz zaczynam obawiać się pogody. Wolne terminy na połowę sierpnia były w tak wysokich cenach, że aż się przeraziłam. Nie jest mi potrzebny basen dodatkowo i jakieś tak luksusy, więc może możecie mi coś znośnego polecić, albo doradzić, czy ryzykować z tą wrześniową pogodą? i jaki region wybierać, bo może pogoda zależy od regionu? nie chcę też za długo jechać, bo podróż z naszym małym to istny koszmar:) z góry dziękuje i przepraszam jak już jest gdzieś taki wątek, ja nie znalazłam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.04.2010 11:26

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21946

Konkluzja - skoro nie możesz wcześniej to miłego wypoczynku.
We wrześniu spokojnie w ciemno - przynajmniej widzisz za co płacisz.
:D
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 20.04.2010 15:30

Osobiście nie byłem we wrześniu w Cro ale opinie forumowiczów są jednoznaczne: to samo co w sierpniu tylko zdecydowanie mnie ludzi i taniej. Pozdrawiam i życzę miłego urlopu.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 20.04.2010 17:41

nutka 82 napisał(a):czy ryzykować z tą wrześniową pogodą?

Nie przejmuj się pogodą , pogoda będzie na mur beton :wink:
W zeszłym roku w wrześniu byliśmy po 10 września na Istrii w Rovinji i na 10 dni padało jeden dzień przelotnie ....cały dzień i noc burza i piękne widoki błysków nad Adriatykiem , ale tez bardzo cieplutko przy opadach deszczu.
W dzień temperatura w cieniu 20-24 stopnie , na słońcu momentami do 28-30 dochodziła.
Niebo praktycznie cały czas bezchmurne.
W tym roku tez jedziemy we wrześniu tyle że teraz na Makarską , taniej i nie ma tyle narodu. :wink:

Szczerze to też miałem obawy co do pogody we wrześniu jadąc pierwszy raz do Cro , ale mój ś/p wujek (mieliśmy w tym roku jechać razem) , który był w Cro 4 razy mówił zawsze ......nie martw się pogoda będzie na mur beton.
JacYamaha napisał(a):We wrześniu spokojnie w ciemno - przynajmniej widzisz za co płacisz.
:D
Popieram , tylko w ciemno. :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.04.2010 19:04

W tym roku jedziemy trzeci raz do Cro we wrześniu. Dla mnie temperatury są wtedy ideale, w ubiegłym roku można było bez problemów kąpać się po zmierzchu. No i we wrześniu jest więcej świeżych owoców (figi prosto z drzewa). W tym roku już niestety ostatni nasz wrzesień w Chorwacji, bo od przyszłego nasz syn zaczyna szkołę.
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 20.04.2010 20:31

My również w tym roku po raz pierwszy i we wrześniu, a dokładnie wyjazd z okolic Gdańska 4 września. Nasz cel do wioska koło Makarskiej Bratus.
Pogoda JAKAŚ na pewno będzie :D Nie myślę o tym, co ma być to będzie :)
nutka 82
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nutka 82 » 20.04.2010 21:33

dzięki wszystkim, przekonaliście mnie więc rezerwuje:) faktycznie nie ma co narzekać, w tamtym roku byłam na helu i z 10 dni pobytu miałam tylko 3 dni plażowe, myślę że w tym roku gorzej być nie może. maniust, a możesz dać mi namiary na miejsce w które jedziesz, bo może i nas taniej będzie, a mąż szczęśliwszy
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 20.04.2010 22:10

nutka 82 napisał(a):maniust, a możesz dać mi namiary na miejsce w które jedziesz, bo może i nas taniej będzie, a mąż szczęśliwszy

My jedziemy na camping z całym tobołkiem i w ciemno jak zwykle , więc sprawdzonego nic nie mamy.
Prawdopodobnie rozbijemy się gdzieś w Makarskiej, Igrane , Tucepi lub Podgora.......gdzieś gdzie będzie najładniejszy i najtańszy camping.
Wybranych już kilka mam :)

pocztówka28 napisał(a):My również w tym roku po raz pierwszy i we wrześniu, a dokładnie wyjazd z okolic Gdańska 4 września.

My 3 września też z Gdańsk , tylko po drodze zachaczamy Plitvice na jeden dzień i potem 14 dni nad Adriatyk.

Przyjemnego wypoczynku wszystkim :)
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 21.04.2010 22:12

maniust napisał(a):My jedziemy na camping z całym tobołkiem i w ciemno jak zwykle , więc sprawdzonego nic nie mamy.
Prawdopodobnie rozbijemy się gdzieś w Makarskiej, Igrane , Tucepi lub Podgora.......gdzieś gdzie będzie najładniejszy i najtańszy camping.
Wybranych już kilka mam :)
Przyjemnego wypoczynku wszystkim :)

W takim razie będziemy Wam deptać po błotniku ;) A może gdzieś w okolicach Makarskiej wpadniemy na siebie :) Nas trudno będzie nie zauważyć-znak rozpoznawczy to cztery złote łapki, dreptające na smyczy obok nas ;)

A w przyszym roku może i my wybierzemy się do CRO na camping, póki co kompletujemy sprzęt ;)

Pzdr Ania
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.04.2010 22:45

pocztówka28 napisał(a):A w przyszym roku może i my wybierzemy się do CRO na camping, póki co kompletujemy sprzęt ;)

Pzdr Ania

Owocnego kompletowania..... :wink:

Nam z żonką na zeszłoroczny wyjazd udało całkiem nieżle samemu skompletować cały majdan z forumowej listy Jacusia (chyba to jego lista jak dobrze pamiętam ) "Chorwacja, czyli co zabrać pod namiot" , ale też nie daliśmy radę na wszystko uzbierać kasy i sporo mieliśmy sprzętu pożyczonego po rodzinie. :lol:
W tym roku mamy już dość sporo majdanu swojego , ale ta lista gratów na camping jest tak wielka , że jeszcze kilka gratów znów trza będzie pożyczyć.
pocztówka28 napisał(a):A może gdzieś w okolicach Makarskiej wpadniemy na siebie :)
Czemu nie ...... :wink:
pocztówka28 napisał(a):Nas trudno będzie nie zauważyć-znak rozpoznawczy to cztery złote łapki, dreptające na smyczy obok nas ;)
Nas też trudno nie zauważyć.
Znak rozpoznawczy to dwie miłe gęby :wink:
lucienka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lucienka » 02.05.2010 18:07

My też we wrześniu od 12.09 i liczę na piękną pogodę :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.05.2010 23:10

Wrzesień jest idealny, bo nie jest już tak nieznośnie gorąco.. Można normalnie spać, bo temperatury w nocy są już do przyjęcia (20-23 st, a nie blisko 30). Woda nagrzana po całym sezonie.. Ja należę do zmarźlaków, a w zeszłym roku kąpałam się jeszcze całą pierwsza połowę października (bo woda ciągle miała ok 22-23 st.). Wrzesień w Dalmacji to jak najbardziej lato. Taniej, zdecydowanie mniej ludzi, same plusy. Cieszcie się tym, póki Latorośl nie pójdzie do szkoły i wrześniowe urlopy się skończą.
Pozdrawiam
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 15.05.2010 11:17

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...nie jest już tak nieznośnie gorąco.. Można normalnie spać, bo temperatury w nocy są już do przyjęcia (20-23 st, a nie blisko 30). Woda nagrzana po całym sezonie...

Zgadzam się w 100%. Rok temu "zahaczyłem" jeszcze 2 dni sierpnia i był upał okropny. Od 1 września zrobiło się znacznie lepiej, było nadal ciepło, ale "skwar" już nie przeszkadzał. Nocami delikatnie wiało. Ja byłem na KRK i Cres.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.05.2010 03:18

Ja już mam dość września- ale w strefie od Paklenicy w górę.
Dwa razy wypadła akurat jesienna bora i....jak już kiedyś pisałem- odebrała ochotę na plazowanie, kąpiele i ciepły wypoczynek.
Na południu o tej porze nie byłem, więc zdaję się na opinie tych, co byli.
malagosa
Odkrywca
gorący lipiec

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 16.05.2010 03:54

Chyba w lipcu jest najgoręcej - w południe trzeba sie udać na przymusową drzemkę bo piecze w plecy, ramiona czoło okropnie. Teraz jedziemy w sierpniu, już nie pamiętam jak ale chyba lepiej jest i figi dojrzałe na drzewach w Cavtat są. Ale nie wiem jak ja doczekam aż do sierpnia!
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies