napisał(a) Szklany » 16.06.2015 19:10
Jako że ostatnio nie trafiłem ze stworzeniem nowego tematu, to może w tym wątku moje zapytanie będzie najbardziej odpowiednie.
Jak wcześniej poruszałem, szykujemy wraz z dziewczyną drugą wyprawę do Chorwacji. Pierwszy raz przebywaliśmy w Zadarze oraz Zagrzebiu, co sprawiło, że Chorwacja Nas tak zauroczyła, iż staliśmy się także małymi Cromaniakami. Tym razem uderzamy samolotem na Dubrownik z opcją noclegów w Omis, Splicie i na koniec w Dubrowniku aby również samolotem powrócić. Czas teraz poznać nowe okolice i w związku z nimi pojawiają się pierwsze pytania a także kwestie dotyczące organizacji noclegów, przejazdów etc.
Po 1. może to się wydawać trochę dziwne pytanie, ale... jak wyglądają przejazdy autobusem na trasie np. Dubrownik - Split? W sensie granicy z Bośnią, czy na jakimś odcinku odbywa się odprawa? Potrzebny jest paszport czy też bez problemu jak donosi MSZ wystarczy dowód osobisty?
Po 2. I tu chyba kieruje pytanie do bardziej doświadczonych w tych okolicach. Jestem właśnie na etapie szukania noclegów i najbardziej dogodnych lokalizacji. (Samych noclegów szukam na airbnb.pl bo tam ostatnio zorganizowałem niemal całą wizytę w Chorwacji poprzednim razem). Chodzi mi tu głównie o w miarę dobry dostęp do plaż i ogólnie lokalizacji polecanych plaż w tych miastach, gdyż porównując ostatnie doświadczenie z Zadarem a przeglądając na przykład okolice Dubrownika wydaje się, że różnica w niektórych lokalizacjach jest dosyć znaczna...
Z góry dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas. A jakby ktoś chciał się podzielić swoimi doświadczeniami/napisać co warto a czego nie na trasie Dubrownik-Omis-Split to będę bardzo wdzięczny