Już za kilka dni pierwszy wyjazd do Chorwacji Jedziemy samochodem z lpg, w zwiazku z tym mam pytanie do osób, które trase do Cro przez Wegry, bo na taka sie zdecydowalismy, maja w małym paluszku. Chodzi o tankowanie (w szczegolnosci gaz). Sporo powertowałem forum, jednak głównie rady te dotycza drogi przez A i SLO, wiec jezeli ktos moglby sie podzielic wskazówkami, gdzie mozna "zalac gazem" w okolicach granicy słowacko - wegierskiej bede bardzo wdzieczny. Prosze takze o rady, na jakich stacjach warto tankowac, a które ewentualnie omijac szerokim łukiem i sposób platnosci. Czy oplaca sie brac jakies wegierskie pieniadze, czy tez bez problemu zaplaci sie w Euro.
Po drugie dosc frapujacy mnie temat - wymiana z miejscowymi "narodowymi dobrami" Chcemy oczywiscie zabrac cos wysokoprocentowego z naszego kraju w celu ewentualnej wymiany z miejscowymi. I tutaj pytanie - jak sie do tego zabrac, oraz czy ma to szanse powodzenia. Dla porzadku dodam, iz jade w rejon Zadaru.
Ostatnia sprawa. Zostałem poproszony o zadanie pytania w sprawie poruszania sie pojazdem, który jest zarejestrowany na osobe niepelnosprawna co jest potwierdzone specjalnym, wydanym przez UE certyfikatem, czy w zwiazku z tym mozna liczyc na jakies ulgi w poruszaniu sie po Chorwackich autostradach? (jest to jak najbardziej poważne pytanie).
Z gory dziekuje za odpowiedzi i po powrocie, gdy juz bede bogatszy o doswiadczenia, obiecuje podzielic sie informacjami z innymi Cromaniakimi i mam nadzieje takowym sie stac
Pozdrawiam.
PS. Bede bardzo wdzieczny za podanie okreslen autogazu na Wegrzech (jak to jest w ich jezyku ).