Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o informację

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BOMEK
Turysta
Proszę o informację

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOMEK » 19.03.2006 18:03

Przeglądam forum od kilku tygodni(nasz pierwszy wyjazd ).Planujemy dojazd przez Słowację i Węgry.Jedziemy w okolice Omiszu.Nie mogę nigdzie znależć informacji jak wygląda technicznie sprawa opłat za autostradę w Chorwacji.Wjeżdżając na autostradę przed Zagrzebiem trzeba opłacić cały odcinek do Splitu? Jak to jest rozwiązane?Czy opłata pobierana jest na zjazdach?Nie wiem czy wjeżdżając na autostradę muszę podjąć decyzję dokąd będę z niej korzystać.I jeszcze jedno.Przekraczając granicę Sł/CHr w Mursko Sr. gdzie będe miał najbliższy wjazd na autostradę? Moja mapa jest z 2004r i mogło się zmienić.Pomóżcie-czerwiec już niedaleko.
Tomek
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 19.03.2006 18:46

za przejazd płacisz przy zjeździe dlatego warto mieć drobne: kuny lub euro. Płacisz za odcinki, nie za całą trase
Wjeżdżając w Mursko jedziesz przez Cakovec i wjazd na autostradę
www.hac.hr tu masz zarys autostrad
pokliknięciu na "cjenik" możesz wycenić cały przejazd
Ostatnio edytowano 19.03.2006 18:52 przez Ryszard_K, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.03.2006 18:46

W zeszłym roku za odcinek A1 Zagrzeb-Split płaciło się przy zjeździe,było to jak dobrze pamiętam 157kun.Trochę mi namieszałeś w głowie tym swoim postem,bo piszesz , że chcesz jechać przeż Słowację i Węgry i przekraczać granicę Sł/Chr.Jeśli myślałeś o granicy Słowacko /Chorwackiej to takiej nie ma :lol: Chyba ,że myślałeś o Słoweni,ale wtedy jadąc z Częstochowy przez Słowację,Węgry i Słowenię do Omisu nadłożysz sporo kilometrów.
Pozdrawiam
AnteG
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnteG » 19.03.2006 19:04

BOMEK napisał(a):Przeglądam forum od kilku tygodni(nasz pierwszy wyjazd ).Planujemy dojazd przez Słowację i Węgry.Jedziemy w okolice Omiszu.Nie mogę nigdzie znależć informacji jak wygląda technicznie sprawa opłat za autostradę w Chorwacji.Wjeżdżając na autostradę przed Zagrzebiem trzeba opłacić cały odcinek do Splitu? Jak to jest rozwiązane?Czy opłata pobierana jest na zjazdach?Nie wiem czy wjeżdżając na autostradę muszę podjąć decyzję dokąd będę z niej korzystać.I jeszcze jedno.Przekraczając granicę Sł/CHr w Mursko Sr. gdzie będe miał najbliższy wjazd na autostradę? Moja mapa jest z 2004r i mogło się zmienić.Pomóżcie-czerwiec już niedaleko.
Tomek

Na ogół jeździmy przez Czechy i Austrię, ale w 2005 roku testowałem inny wariant.
Trasa, którą wybrałeś jest optymalna odległościowo ale chyba szybciej byłoby przekraczać granicę węgiersko - chorwacką w Goricanie, gdzie zaczyna się autostrada w kierunku Zagrzebia ale jeżeli pojedziesz przez kawałeczek Słowenii to od granicy kierujesz się główną drogą na wyczucie, o ile pamiętam po jakimś czasie pojawiają się drogowskazy z kierunkiem Zagrzeb. Przy tym wariancie chyba lepiej jest wjechać na autostradę w pobliżu Varazdinu (tą trasą ja jechałem) niż nieco na wschód w Cakovec. O ile mnie pamięć nie myli, niezależnie od miejsca wjazdu na autostradę (z tych trzech miejscowości) pobierana w jednym miejscu (przed Zagrzebiem) opłata na bramkach jest taka sama.
Potem jest duża strefa bezpłatnych autostrad w okolicach stolicy. Jeżeli wybierzesz kierunek na Split, to pobierasz kartę na bramkach za Zagrzebiem a płacisz jeden raz w miejscu gdzie opuścisz autostradę...
pozdrowienia Antek
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 19.03.2006 20:58

Na zjazdach z autostrady można też bez problemów płacić kartą - nie trzeba się martwić czy wystarczy kun, ani czy dobrze wydadzą resztę z euro :)
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 19.03.2006 21:16

Jedziemy w okolice Omiszu.Nie mogę nigdzie znależć informacji jak wygląda technicznie sprawa opłat za autostradę w Chorwacji.Tomek[/quote]

Witaj

Tu masz linka do chorwackiego PZMotu. Wyszczególnione są tu wszystkie odcinki autostrad w Chorwacji oraz aktualne ceny.

http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=page2 ... 412&lan=en

Pozdrawiam
BOMEK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOMEK » 19.03.2006 22:15

Dzięki.Dowiedziałem się tego co chciałem.Chodziło mi o Słowenie Wojan. :) Być może jest krótsza droga ,ale ciągła autostrada bardzo mnie usypia.Prowadzę sam,a chciałbym przejechać bez noclegu.Zresztą takim autkiem jak moje nie nadrobię czasowo przez Austrię.O której radzicie wyjechać aby dojechać około 7.00 w okolice Splitu?Spokojna jazda,bez szaleństw-mam złe wspomnienia z roku 2005 z Rumunii.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 20.03.2006 07:58

BOMEK napisał(a):Dzięki.Dowiedziałem się tego co chciałem.Chodziło mi o Słowenie Wojan. :) Być może jest krótsza droga ,ale ciągła autostrada bardzo mnie usypia.Prowadzę sam,a chciałbym przejechać bez noclegu.Zresztą takim autkiem jak moje nie nadrobię czasowo przez Austrię.O której radzicie wyjechać aby dojechać około 7.00 w okolice Splitu?Spokojna jazda,bez szaleństw-mam złe wspomnienia z roku 2005 z Rumunii.

Proponuję godz 16. Na 7 będziesz napewno. Nie wiem jakim samochodem bzykasz i jak szybko jeździsz.Ja w tamtym roku wyjechałem z Katowico godz 18 i w Splicie byłem na godz 6 rano. Wtedy jednak nie wszystkie odcinki autostrady były oddane. Co 200km robiłem sobie 10-15 min przerwy. Jechałem przez Czechy , Austrie, Słowenie.

Pozdrawiam

Puzzle1
BOMEK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOMEK » 20.03.2006 13:36

Bzykam to dobre określenie-TICO :( ..Mimo to jeżdże dosyć szybko.W tamtym roku "walczyliśmy" o prawo jazdy w Rumunii-76km przekroczenie prędkości :oops: .W przypadku mojego autka autostrady niewiele zmienią czasowo :D .Myślę że wyjadę zgodnie z Twoją sugestią.Dzięki.
Tomek
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 20.03.2006 13:43

BOMEK napisał(a):Bzykam to dobre określenie-TICO :( ..Mimo to jeżdże dosyć szybko.W tamtym roku "walczyliśmy" o prawo jazdy w Rumunii-76km przekroczenie prędkości :oops: .W przypadku mojego autka autostrady niewiele zmienią czasowo :D .Myślę że wyjadę zgodnie z Twoją sugestią.Dzięki.
Tomek

Miło było Ci pomóc.

Pozdrawiam

Mariusz
Hiroshi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hiroshi » 21.03.2006 07:10

Skombinuj sobie tylko jakieś kuny bo przelicznik Euro-Kuna jaki stosują przy bramkach jest straszliwie niekorzystny dla turysty czyli ciebie :)
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 21.03.2006 09:11

A propo's skombinowania sobie kun, to czy na chorwackich przejsciach granicznych są bankomaty? Jeżeli tak to na których?
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 21.03.2006 09:41

Lider16 napisał(a):A propo's skombinowania sobie kun, to czy na chorwackich przejsciach granicznych są bankomaty? Jeżeli tak to na których?

Na przejściu Słowenia -Chorwacja >( Nie pamiętam nazwy , ale to jest przejście przed Krapiną - tak jakbyś leciał od Mariboru na Zagrzeb.)
jest kantor czynny od godz 6 do 22. Bankomatu nie widziałem. Kuny sa w Polskich kantorach. Tak jak mówił przedmówca , na autostradach jest beznadziejny przelicznik Euro, a przy okazji rzadko zwracaja końcówki, szczególnie gdy jedziesz nocą.

Pozdrawiam

Puzzle
Hiroshi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hiroshi » 21.03.2006 09:57

mozna kupić w polsce, widziałęm również ze ludzie płacili kartą ale nie wiem czy na wszystkich bramkach jest taka możliwość. Chyba że mi sie już mylą autostrady i kraje ;)
BOMEK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOMEK » 21.03.2006 11:20

Na www.hac.hr w zakładce 'cestarina' widać VISE niestety nie wiem czy honorują visa electron.Czy mógłby ktoś definitywnie to rozstrzygnąć?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone