napisał(a) AnteG » 19.03.2006 19:04
BOMEK napisał(a):Przeglądam forum od kilku tygodni(nasz pierwszy wyjazd ).Planujemy dojazd przez Słowację i Węgry.Jedziemy w okolice Omiszu.Nie mogę nigdzie znależć informacji jak wygląda technicznie sprawa opłat za autostradę w Chorwacji.Wjeżdżając na autostradę przed Zagrzebiem trzeba opłacić cały odcinek do Splitu? Jak to jest rozwiązane?Czy opłata pobierana jest na zjazdach?Nie wiem czy wjeżdżając na autostradę muszę podjąć decyzję dokąd będę z niej korzystać.I jeszcze jedno.Przekraczając granicę Sł/CHr w Mursko Sr. gdzie będe miał najbliższy wjazd na autostradę? Moja mapa jest z 2004r i mogło się zmienić.Pomóżcie-czerwiec już niedaleko.
Tomek
Na ogół jeździmy przez Czechy i Austrię, ale w 2005 roku testowałem inny wariant.
Trasa, którą wybrałeś jest optymalna odległościowo ale chyba szybciej byłoby przekraczać granicę węgiersko - chorwacką w Goricanie, gdzie zaczyna się autostrada w kierunku Zagrzebia ale jeżeli pojedziesz przez kawałeczek Słowenii to od granicy kierujesz się główną drogą na wyczucie, o ile pamiętam po jakimś czasie pojawiają się drogowskazy z kierunkiem Zagrzeb. Przy tym wariancie chyba lepiej jest wjechać na autostradę w pobliżu Varazdinu (tą trasą ja jechałem) niż nieco na wschód w Cakovec. O ile mnie pamięć nie myli, niezależnie od miejsca wjazdu na autostradę (z tych trzech miejscowości) pobierana w jednym miejscu (przed Zagrzebiem) opłata na bramkach jest taka sama.
Potem jest duża strefa bezpłatnych autostrad w okolicach stolicy. Jeżeli wybierzesz kierunek na Split, to pobierasz kartę na bramkach za Zagrzebiem a płacisz jeden raz w miejscu gdzie opuścisz autostradę...
pozdrowienia Antek