Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Proszę o informację

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 21.03.2006 11:54

Myślę, że kun to wcale nie trzeba kombinować tylko poprostu je kupić w kantorze. Są bez problemu, a jak zostaną po opłaceniu autostrady to i tak się je wyda. Może tylko nie trzeba przesadzać z ilością zakupu, ale można sobie łatwo policzyć ile zapłacimy za autostradę plus dołożyć sobie delikatną nadwyżkę na podróż.
Pozdrówka.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 21.03.2006 12:44

BOMEK napisał(a):Na www.hac.hr w zakładce 'cestarina' widać VISE niestety nie wiem czy honorują visa electron.Czy mógłby ktoś definitywnie to rozstrzygnąć?

Wtam!!!
NA 100% można płacić na wszystkich bramkach autostrad w Chorwacji kartami debetowym (Visa Elektron, Mastro) i kredytowanymi. Tak płacę za przejazd od 3 lat. Ale trzeba uważać na kwotę, którą masz uiścić za przejazd i porównać na odcinku (normalne zasady ostrożności przy płatności). Na przejściu HU/HR w Gorican są kantory i jest bankomat.
Pozdrawiam JurekG
BOMEK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOMEK » 21.03.2006 17:43

Dzięki za odpowiedż jurekg.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 21.03.2006 18:27

Witam
Hiroshi napisał(a):Skombinuj sobie tylko jakieś kuny bo przelicznik Euro-Kuna jaki stosują przy bramkach jest straszliwie niekorzystny dla turysty czyli ciebie :)

W ubiegłym roku dokładnie 02 lipca, płaciłem w euro za przejazd autostradą w Chorwacji. Kurs według jakiego przeliczono euro na kuny wynosił:
1 Eur=7,22 Kuna, tak więc jak widać nie jest on straszliwie niekorzystny dla turysty, a wręcz przeciwnie jest całkiem niezły. Inna sprawa to próby oszukiwania podczas płacenia inną walutą. Takie przypadki się zdarzają i są one opisane także na tym forum.

Rafał
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.03.2006 21:44

Uważam , że lepiej mieć kuny lub kartę (najlepszy kurs). Kiedys płaciłem 44 kuny i przeliczyli mi to na 11 ojro , a że miałem tylko 10 to tez wzieli.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 22.03.2006 11:21

Honorują oczywiście i VISA Electron. Wyjeżdżałem różnymi zjazdami i nigdy nie było z tym problemu. Przypuszczam że można też płacić innymi płaskimi kartami (np. Maestro) ale nie mam 100% pewności - płaciłem tylko VISA Electron. Moim zdaniem to naprawdę najwygodniejsza forma płacenia za autostradę...
BOMEK
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOMEK » 22.03.2006 21:31

No to extra.Ja też preferuje karte.W tamtym roku dwa tankowania w Rumunii nie obciążyły mi rachunku :D .
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 22.03.2006 22:00

W Macelji na przejściu jest kantor, zawsze tam wymieniam na kuny około 20 euro ( kiedyś jeszcze 40DM ) i od 2004 starcza to na autostrasy, kiedyś starczało i na kawkę po drodze.
Przemek
aga_ch82
Podróżnik
opłata kartą-korki na autostradzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_ch82 » 18.03.2010 11:57

Witam!
Czy jest jakaś zależność od tego czym płacimy za przejazd na autostradzie? Moje pytanie wiąże się z tym iż mój małżonek wyczytał gdzieś, że jak płaci się tylko kartą, to są oddzielne brami i można przez to ominąć korki weekendowe na atostradzie. :o
Dodam jeszcze, że jedziemy w lipcu i będziemy wjeżdżać od strony Węgier a z autostrady mamy zamiar zjechać "na końcu', tzn. za Splitem .....i dalej do Drasnic :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2010 11:59

No są oddzielne i?

forum/viewtopic.php?t=23900
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 18.03.2010 12:04

Jeśli chodzi o zależność od długości korków to jest.Na bramce Lućko do Zagrzebia nie ma korków na pasach tylko i wyłącznie do płacenia kartą, na gotówkowych jest mega korek
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 18.03.2010 12:39

Zdjęcie cennika Znalazłem gdzieś w sieci. Autora(-kę) proszę o wyrozumiałość, bo to dla dobra ogółu
Obrazek
Troszkę większe, wyraźniejsze
http://zapodaj.net/31034b28bd4b.jpg.html
gonzo
Croentuzjasta
Re: opłata kartą-korki na autostradzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 18.03.2010 13:07

aga_ch82 napisał(a):Witam!
Czy jest jakaś zależność od tego czym płacimy za przejazd na autostradzie? Moje pytanie wiąże się z tym iż mój małżonek wyczytał gdzieś, że jak płaci się tylko kartą, to są oddzielne brami i można przez to ominąć korki weekendowe na atostradzie. :o
Dodam jeszcze, że jedziemy w lipcu i będziemy wjeżdżać od strony Węgier a z autostrady mamy zamiar zjechać "na końcu', tzn. za Splitem .....i dalej do Drasnic :D

Tak są bramki na których można płacić tylko kartą , a co do waluty to zawsze płacę w euro na bramkach czy na stacji benzynowej jak jadę do Chorwacji i zawsze trafiłem na dobry przelicznik.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Proszę o informację - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone