Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośby o pomoc tłumaczeniu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.05.2009 12:58

jac61b napisał(a):Proszę o przetlumaczenie krótkiego zwrotu-
parking je odmah do kuće.. Czy to znaczy ze jest gdzieś w pobliżu a nie przy domku?
Dzięki.

Parking jest przy domu.
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 26.05.2009 13:05

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
jac61b napisał(a):Proszę o przetlumaczenie krótkiego zwrotu-
parking je odmah do kuće.. Czy to znaczy ze jest gdzieś w pobliżu a nie przy domku?
Dzięki.

Parking jest przy domu.

Pani Katarzynko, dzięki..jadę. :!: :D
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 26.05.2009 14:44

Witam. Jeśli można to i ja chciałbym skorzystać z życzliwości forumowiczów. Proszę o przetłumaczenie:
Niestety nie możemy przyjechać od 9 lipca, musimy być jeszcze w pracy. Jeżeli to możliwe, jesteśmy zdecydowani na rezerwację od 13 lipca. Z góry dzięki za pomoc. :lol:
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 26.05.2009 14:45

dede napisał(a):Witam. Jeśli można to i ja chciałbym skorzystać z życzliwości forumowiczów. Proszę o przetłumaczenie: Niestety nie możemy przyjechać od 9 lipca, musimy być jeszcze w pracy. Jeżeli to możliwe, jesteśmy zdecydowani na rezerwację od 13 lipca. Z góry dzięki za pomoc. :lol:

Na žalost ne možemo doći 9. srpnja, jer moramo još biti na poslu. Ako postoji mogućnost, odlučeni smo na rezervaciju od 13 srpnja.
Ostatnio edytowano 26.05.2009 14:48 przez Slavko S., łącznie edytowano 1 raz
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 26.05.2009 14:47

Wielkie dzięki za tak błyskawiczna pomoc. :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.05.2009 16:54

singularis:
Pobjednik je odlučen (određen) - zwycięzca został wyłoniowy (w sensie: zdecydowano, kto będzie zwycięzcą)

pluralis:
rezultati su odlučeni (određeni) - ustalono rezultaty, zdecydowano o rezultatach (np. konkursu)

singularis: odlučan; pluralis: odlučni - zdecydowany(i), ale raczej jako przymiotnik opisujący czyjąś cechę osobową (zdecydowany, stanowczy).

odlučeni smo na rezervaciju... to "kalka" z j.polskiego (czyli dokładny i dosłowny przekład pl zwrotu: jesteśmy zdecydowani na rezerwację/ zarezerwować), ale nie jest to poprawne w języku chorwackim.

W kontekście jak wyżej (w treści mailu) raczej powinno używać się strony czynnej, nie biernej.
odlučili smo se doći (rezervirati) itp....

Pozdrawiam
andy123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy123 » 27.05.2009 10:10

Jeszcze jedna prośba. To już chyba ostatni e-mail: :)

Witam,
Chcieliśmy potwierdzić nasz przyjazd 06 czerwca ( sobota ) i prosić o rezerwacje na 12 dni.
Ostatni nocleg 17 Czerwca.
Powrót - 18 czerwca.
Dziękujemy i do zobaczenia.

*** DZIEKUJE *** :)
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 27.05.2009 10:15

andy123 napisał(a):Jeszcze jedna prośba. To już chyba ostatni e-mail: :)

Witam,
Chcieliśmy potwierdzić nasz przyjazd 06 czerwca ( sobota ) i prosić o rezerwacje na 12 dni.
Ostatni nocleg 17 Czerwca.
Powrót - 18 czerwca.
Dziękujemy i do zobaczenia.

*** DZIEKUJE *** :)

Poštovani,
mi bismo željeli potvrditi naš dolazak 6. lipnja u subotu i napraviti rezervaciju za dvanaest dana.
Posljednje noćenje 17. lipnja.
Povratak - 18. lipnja

Hvala i vidimo se
andy123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy123 » 28.05.2009 08:45

D Z I E K U J E :)
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 28.05.2009 09:05

Slavko S. napisał(a):
Poštovani,
mi bismo željeli potvrditi

Przecież tak nikt nie mówi! Ani po polsku, ani po chorwacku. Gramatycznie poprawnie, ale strasznie "kwadratowo".
"željeli bismo" jest bardziej naturalną formą.
salmael
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) salmael » 28.05.2009 14:00

Witam,
zerknijcie proszę pod ten link - w sumie potrzebna tam jest pomoc tłumacza :)
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23189
Dzięki!
Slavko S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko S. » 28.05.2009 15:05

Lela napisał(a):
Slavko S. napisał(a):
Poštovani,

Przecież tak nikt nie mówi! Ani po polsku, ani po chorwacku. Gramatycznie poprawnie, ale strasznie "kwadratowo".

Cóż, ułomny ze mnie człek. Biję się w piersi. Niestety nie jestem rodzimym użytkownikiem języka - staram się.

Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2009 17:15

Slavko S. napisał(a):
Lela napisał(a):
Slavko S. napisał(a):
Poštovani,

Cóż, ułomny ze mnie człek. Biję się w piersi. Niestety nie jestem rodzimym użytkownikiem języka - staram się.

Pozdrawiam.

Po raz kolejny kalka z j.polskiego (po polsku jak najbardziej używa się takich konstrukcji - Andy użył.. a Slavko ...zrobił kalkę).

Slavko, w konstruowaniu hr wypowiedzi (w takich przypadkach jak wyżej)unikaj trybu przypuszczającego ( w polszczyźnie ujdzie, ale chorwacki aż tak bardzo tego nie lubi). Dla chorwackiego najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku będzie tryb oznajmujący (czyli uprościmy: chcielibyśmy potwierdzić = potwierdzamy = potvrđujemo rezervaciju/dolazak).
P.S. Moim zdaniem naprawdę dobrze sobie radzisz. Błędy popełniamy wszyscy (nawet poslugując się językami dla nas ojczystymi), ważne, by chcieć się na nich uczyć i starać się je poprawiać.
Pozdrawiam
Radziki4
Croentuzjasta
Prośba o przetłumaczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 28.05.2009 18:50

Witam i mam prośbę o pomoc w przetłumaczeniu paru zdań. = Pozdrowienia dla Ante i mamy przesyłają Irek , Halina . Chcemy zarezerwować 4 pokoje 2 osobowe dla 8 osób w terminie 17 .07 - 31.07 .09 . Pozdrawiamy
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.05.2009 19:21

Slavko S. napisał(a):
Lela napisał(a):
Slavko S. napisał(a):
Poštovani,

Pozdrawiam.

>Neriješeno bilateralno pitanje - granično pitanje sa susjednom Slovenijom - postalo je ozbiljnom zaprekom nastavku pregovora", podsjetio je Mesić.Hrvatska ubrzano priprema predaju preostalih pregovaračkih poglavlja i, kazao je Mesić, "možemo reći da smo na pragu Unije"."Učlanjenje u Europsku uniju tek nam predstoji. Kad ćemo taj prag prijeći? Mi bismo željeli da to bude što prije", rekao je on.<

Może, Mesić też mówi "kwadratowo"

Slavko,
Svaka čast :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prośby o pomoc tłumaczeniu - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone