Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośby o pomoc tłumaczeniu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kravitz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kravitz » 04.06.2008 22:01

Janusz Bajcer napisał(a):
Jeśli nie masz polskiej klawiatury z polskimi znakami - to OK.
Ale masz polszczyznę i możesz ją zastosować.
A co to "ogonki" , to dobrze się domyślasz.
Nie zwracam uwagi na drobne literówki, czy też brak kilku polskich literek lub przecinków , ale jak bez nich napisany jest cały dłuższy tekst (a nie jedno zdania) , to przypominam o akcji BYKOM STOP nie tylko Tobie.

Ps. Wskaż gdzie w moich wypowiedziach nie używam nagminnie interpunkcji :?:

A MKM to fajny chłop :lol: - tylko niepoprawny "serbofil" cierpiący na "albanofobię :wink:

:papa: :papa:

Tak wiec Panie Januszu , nie jestem alfa i omega abym wiedziela ze w swiecie wirtualnym istniej cos jak strona dla balwanow , ktorzy wklejaja caly tekst z bledami i wklejaja juz poprawiony .
Przyznam ze uczestnicze w wielu forach ale nigdy nie spotkalam sie z tym iz komus przeszkadza brak polskiej czcionki , na kazdej klawiaturze sa polskie litery bo o tym Pan wspomina. Tu raczej chodzi jaki kto ma system , w systemie , Niemieckim, Serbskim , i Chinskim nie ma Polskiej czcionki , rowniez w wypadku kiedy jest Angielski taki jak moj. Na Serbskiej klawiaturze bedzie Polska czcionka jesli system bedzie Polski. System to np xp lub vista. w polsce 2 lata temu sprzedawali tylko Angielskie Visty wiec Pan wybaczy . Mysle ze juz Pan zrozumial .
Co do Pana interpunkcji i jej braku to naprawde nie mam czasu by sie tym zajmowac i jak dzieciak udowadniac . prosze przesledzic swoj tekst , brakuje tam przeciwnow .
Skoro kaze mi sie Pan domyslac co to sa Pana "ogonki" to jest Pan dosc niesprawiedliwy bo mysle ze latwiej jest czytac tekst bez polskiej czcionki niz glowic sie co to sa "ogonki"
Pan nie zwraca uwagi na interpunkcje a ja na polska czcionke tylko i wylacznie z powodu jej braku ,prosze mi wierzyc ze kiedy ja mam zawsze jej uzywam . Wedlug Pana "ty powinnas ja niemusze" "moja racja jest mojsza " . To sie nazywa brak tolerancji . Jest Pan zarazem zabawny i arogancki .
Nie chce wiecej zasmiecac forum tym podobnym problemem ...
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.06.2008 05:44

jacusd napisał(a):Wielkie dzięki :!:
Kasiu jeszcze jedno pytanie, czy w tym tekście jest napisane rodzica, czy rodziców. To dla mnie bardzo istotne.
Mirko, czy mógłbyś podać po chorwacku z jakiego źródła pochodzi ten tekst, żeby można było podać to służbom granicznym.
Jedzie z nami syn koleżnki, która mieszka w USA i nie chciałbym mieć kłopotów na granicy.
Jeszcze raz dziękuję Wam bardzo :!:

http://www.dugirat.com/index.php?option=content&task=view&id=6192

Mysle ze wystarczi jakikolwiek dokument.
U nas przyslowie:
Tresla se brda, rodio se miš = z igły widły

:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.06.2008 10:33

kravitz napisał(a):Przyznam ze uczestnicze w wielu forach ale nigdy nie spotkalam sie z tym iz komus przeszkadza brak polskiej czcionki , na kazdej klawiaturze sa polskie litery bo o tym Pan wspomina.

OK - zrozumiałem i już się dalej nie czepiam. Pisz sobie jak chcesz.

Ja po prostu popieram akcję BYKOM_STOP.

"Pisząc poprawnie , pokazujesz swoją klasę"

Nie chodzi o super poprawność , ale o pewne zasady.

Uważam , że o wiele lepiej długie teksty czyta się z polskimi literami.
Tu na forum zamieszczone są ciekawe relacje z podróży, gdyby były pisane bez polskich liter, byłyby "ciężkostrawne". :wink:

:papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.06.2008 14:56

Janusz napisał :

A MKM to fajny chłop :lol: - tylko niepoprawny "serbofil" cierpiący na "albanofobię :wink:

:papa: :papa:[/quote]

Bardzo mi miło :wink: :D :papa:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.06.2008 19:07

kravitz napisał(a):
Jeśli nie masz polskiej klawiatury z polskimi znakami - to OK.
Ale masz polszczyznę i możesz ją zastosować.
A co to "ogonki" , to dobrze się domyślasz.
Nie zwracam uwagi na drobne literówki, czy też brak kilku polskich literek lub przecinków , ale jak bez nich napisany jest cały dłuższy tekst (a nie jedno zdania) , to przypominam o akcji BYKOM STOP nie tylko Tobie.

Ps. Wskaż gdzie w moich wypowiedziach nie używam nagminnie interpunkcji :?:

:papa: :papa:

Tak wiec Panie Januszu , nie jestem alfa i omega abym wiedziela ze w swiecie wirtualnym istniej cos jak strona dla balwanow , ktorzy wklejaja caly tekst z bledami i wklejaja juz poprawiony .
Przyznam ze uczestnicze w wielu forach ale nigdy nie spotkalam sie z tym iz komus przeszkadza brak polskiej czcionki , na kazdej klawiaturze sa polskie litery bo o tym Pan wspomina. Tu raczej chodzi jaki kto ma system , w systemie , Niemieckim, Serbskim , i Chinskim nie ma Polskiej czcionki , rowniez w wypadku kiedy jest Angielski taki jak moj. Na Serbskiej klawiaturze bedzie Polska czcionka jesli system bedzie Polski. System to np xp lub vista. w polsce 2 lata temu sprzedawali tylko Angielskie Visty wiec Pan wybaczy . Mysle ze juz Pan zrozumial .
Co do Pana interpunkcji i jej braku to naprawde nie mam czasu by sie tym zajmowac i jak dzieciak udowadniac . prosze przesledzic swoj tekst , brakuje tam przeciwnow .
Skoro kaze mi sie Pan domyslac co to sa Pana "ogonki" to jest Pan dosc niesprawiedliwy bo mysle ze latwiej jest czytac tekst bez polskiej czcionki niz glowic sie co to sa "ogonki"
Pan nie zwraca uwagi na interpunkcje a ja na polska czcionke tylko i wylacznie z powodu jej braku ,prosze mi wierzyc ze kiedy ja mam zawsze jej uzywam . Wedlug Pana "ty powinnas ja niemusze" "moja racja jest mojsza " . To sie nazywa brak tolerancji . Jest Pan zarazem zabawny i arogancki .
Nie chce wiecej zasmiecac forum tym podobnym problemem ...

O Kolego Januszu Bajcer, widzisz jak trafiłeś. Czy już zrozumiałeś co powiedziała Pani Profesor Kravitz. Chyba nie bardzo. Juz dawno należała ci sie reprymenda za zbytnią aktywność na forum. Jesteś zabawny i arogancki jak stwierdziła urocza Pani. Janusz dlaczego przeszkadza ci brak czcionki. Jakiś taki dziwnie jesteś nietolerancyjny, najbardziej w stosunku do Pani Kravitz. Trafiła kosa na kamień. Obawiam się, że Pani Kravitz nie dopusci Cię do głosu. To typ kobiety zaborczej i nie znoszącej sprzeciwu. Jak ktoś jej stanie na drodze to go zniszczy i zmieli na pył. To typ kobiety, która we krwi ma kierowanie , a nie słuchanie i wykonywanie poleceń. Bardzo interesujaca osoba. Aż muszę się przyjrzeć tej uroczej poniekąd Pani bliżej i mocniej, a może i poznać ją.

Pozdrawiam Panie Januszu :lol:

Ze spojrzenia tej Pani wiele można wyczytać :?:
kravitz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kravitz » 07.06.2008 17:14

w miare zabawne Panie Darek1 :)
ale gdybym nie sluchala (czytala) nie odpisywalabym , wiec zaprzecza Pan .

Panie Januszu ... :)

ja nie mam klasy ale tez popieram ta "akcje" :)

i tez uwazam ze lepiej czyta sie tekst z polska czcionka ... tyle ze ja jej NIE MAM :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.06.2008 18:05

kravitz napisał(a):w miare zabawne Panie Darek1 :)
ale gdybym nie sluchala (czytala) nie odpisywalabym , wiec zaprzecza Pan .

Panie Januszu ... :)

ja nie mam klasy ale tez popieram ta "akcje" :)

i tez uwazam ze lepiej czyta sie tekst z polska czcionka ... tyle ze ja jej NIE MAM :)

Wiele razy już przytaczany tekst "zrobiła mi Pani łaskę..." bez polskiej czcionki trochę się zmienia... :):)
W miarę zabawny Darek1 zapewne jeszcze nie raz ujawni nam swą zabawność... :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2008 19:13

Dziękuję Sławku za przypomnienie o robieniu laski :wink:
Jakoś nie miałem śmiałości prosić o to kravitz :oops: :oczko_usmiech:

A dla zainteresowanych , aby nie robili laski :wink: lecz łaskę :lol:

Polska strona ogonkowa
Ostatnio edytowano 07.06.2008 22:10 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
kravitz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kravitz » 07.06.2008 21:07

:lool: dla sklerotykow !
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.06.2008 22:38

Z tą laską to chyba przesadziliście. Ze niby co? - Pani ma zrobić. No wiecie co, to już pełna arogancja.

Już Was Kravitz podsumuje. To zachłanna i nieustępliwa kobieta. Jeszcze pokaże na co ją stać. Lepiej nie rozmawiajmy z nią , bo na
każde pytanie ma gotową odpowiedz.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2008 23:24

darek1 napisał(a):Z tą laską to chyba przesadziliście. Ze niby co? - Pani ma zrobić. No wiecie co, to już pełna arogancja.

Już Was Kravitz podsumuje. To zachłanna i nieustępliwa kobieta. Jeszcze pokaże na co ją stać. Lepiej nie rozmawiajmy z nią , bo na
każde pytanie ma gotową odpowiedz.

Darku1 - czy Ty widzisz to co ja :?:
Straciłeś przydomek "Pana Czepialskiego" :wink:
Ale jednocześnie pisząc ten post o lasce, straciłeś swoje poczucie humoru :wink: :cry:
kravitz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kravitz » 09.06.2008 13:11

Ale jednocześnie pisząc ten post o lasce, straciłeś swoje poczucie humoru :wink: :cry:

oj zdecydowanie !
A miales nas zaskoczyc , jeszcze nie raz ... :?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.06.2008 21:54

kravitz napisał(a):

oj zdecydowanie !
A miales nas zaskoczyc , jeszcze nie raz ... :?

Rzeczywiście, nie mam już pseudonimu Czepialski. Dopowiem, że Kravitz ma coś w sobie pociągajacego. NIe bardzo rozumiem, że Janusz nie może się z nią porozumiec. Czyżby nie lubił KOLEŻANEK z Nowej Rudy.
ewa69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa69 » 13.06.2008 16:28

Witam wszystkich. Ja zgodnie z tytułem wątku: prośba o pomoc w tłumaczeniu. Forum, a w zasadzie forumowicze nigdy mnie nie zawiedli, więc mam nadzieję, że i tym razem będzie podobnie. Problem jest następujący. Jedziemy do Orebicza, w ciemno i mam obawy, że możemy się tam nie dogadać odnośnie wynajęcia kwatery. Po angielsku jeszcze jako tako, ale chorwacki to dla każdego z nas kompletna abstrakcja. Może ktoś mógłby mi napisać, jak zadać pytanie odnośnie trzech trzyosobowych apartamentów, termin od 23 czerwca do 4 lipca. Chodzi nam o to, żeby te apartamenty były w jednym budynku i miały taras z widokiem na morze. I naturalnie pytanie o cenę.
Kurcze, mam nadzieję, że po polsku się zrozumiale wysłowiłam . Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich, którzy byli, są albo będą w Cro.
krk
Globtroter
tłumaczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) krk » 13.06.2008 17:26

Czy można prosić o tłumaczenie zwłaszcza końca

Spoštovani!
Zahvaljujem se Vam za povpraševanje po naših apartmanih. V času od 21. 6. do 28. 6. je prost samo apartman prizemno (apartman in soba). Vse ostale kapacitete so v tem terminu zasedene. Apartmana, ki bi imel pogled na morje nimamo: morali bi ga rezervirati najmanj dva meseca prej.
V kolikor se boste odločili, Vas prosim, da nas o tem čim prej obvestite sicer bomo morali še te kapacitete oddati drugim.
Želim Vam vse dobro in Vas pozdravljam!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prośby o pomoc tłumaczeniu - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone