mirko napisał(a):Eugenia napisał(a):.
točka
radpopl napisał(a):Mam pytanie
Co oznacza skrót "Rt", np. Rt Vrulja (na wyspie Vir).
Na logikę pasuje "półwysep", ale wolę się upewnić.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):radpopl napisał(a):Mam pytanie
rt to nie skrót. Wierz lub nie, ale .. to całe słowo ; oznacza cypel, przylądek...
Oj, pisałeś chyba ze słuchu.. bo ciężko odszyfrować....Majdan72 napisał(a):Bardzo proszę o przetłumaczenie :
Dragi Boże
Daj mi snagu
da se suścim
sa svime śto mi
se nacte na putu,
te dati ti ostanem
vjema do kraja
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
radpopl napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):radpopl napisał(a):Mam pytanie
rt to nie skrót. Wierz lub nie, ale .. to całe słowo ; oznacza cypel, przylądek...
Dzięki - fajne słowo .
Basia Te napisał(a):Bardzo proszę o przetłumaczenie teksu poniżej i z góry serdecznie dziękuję:)
Droga Marino!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Co do dnia przyjazdu to jeszcze napiszę w czerwcu ( 3.07 lub 4.07). Cieszymy się, że termin wolny i że znów będziemy korzystać z Waszej gościnności. Odliczamy dni do przyjazdu. Mam nadzieję na spotkanie z Tobą w tym roku.
Serdecznie pozdrawiam Ciebie i całą rodzinę, a w szczególności mamę Danicę.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):radpopl napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):radpopl napisał(a):Mam pytanie
Dzięki - fajne słowo .
W tego typu słówkach mamy pamiątki po prasłowiańskich jerach... Mocno uproszczę sprawę, ale może ułatwię Ci nieco wymowę tych "śmiesznych" czy trudnych słów typu rt, krv, Krka itp...
Przy wymowie musimy nieco się "wspomóc " .....
K[y]rka, [y]rt, k[y]rv
Będzie łatwiej?