Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Mam nadzieję, że nie odrobiłam jakiejś studenckiej pracy domowej...
....
7. Wolimy zwiedzać zabytki i podziwiać widoki niż leżeć na plaży.
Više volimo razgledavati nego ležati na plaži.8. Mój mąż lubi odpoczywać, ale ja nie wyobrażam sobie wakacji bez zwiedzania.
Moj muž voli odmarati, ali ja ne mogu zamisliti odmor bez razgledavanja.9. .W Czarnogórze zjechaliśmy prawie całe wybrzeże, od Zatoki Kotorskiej po Ulcinj.
U Crnoj Gori vidjeli smo cijelu obalu, od Boke Kotorske do Ulcinja.10. Najpierw spędziliśmy 2 dni w górach Dormitoru, potem pojechaliśmy nad morze.
Prvo smo proveli 2 dana u palanini Durmitor, a poslije smo išli na more.11. Kilka pierwszych dni spędziliśmy w Zatoce Kotorskiej, potem przemieściliśmy się do Petrovaca.
Par prvih dana proveli smo u Boki Kotorskoj. Poslije smo se premjestili do Petrovca.12. W międzyczasie zachorowałam, miałam ostrą biegunkę przez 2 dni ( takie szczegóły z pewnością nie będą nikogo interesować, ale samą mnie ciekawi jak można powiedzieć takie zdanie).
U međuvremenu sam se razboljela. Dva dana sam imala prolijev.13. Musieliśmy iść do lekarza, pani doktor stwierdziła że to przez zmianę flory bakteryjnej i dostałam doustny zastrzyk.
Morali smo otići liječniku. Doktorica je ustvrdila da je to zbog promjene bakterijske flore i dobila sam injekciju.
14. W Czarnogórze zwiedziliśmy też Skadarsko jezero i Budvę.
U Crnoj Gori posjetili smo također i Skadarsko jezero te Budvu.15. W tym roku chcieliśmy jechać do Albanii, ale niestety zabrakło nam nieco gotówki, sama podróż autem byłaby zbyt kosztowna.
Ove godine planirali smo otići u Albaniju, ali nažalost nismo imali dovoljno novca. Putovanje autom bilo bi preskupo. 16. Oboje uznaliśmy, że warto zobaczyć północne wybrzeże Chorwacji.
Oboje smo bili mišljenja da vrijedi vidjeti sjevernu hrvatsku obalu.17. Bardzo lubimy chorwacki wino
ale przede wszystkim klimat, widoki, połączenie gór i morza.
Jako volimo hrvatsko vino. A prije svega klimu (?atmosferu?), krajolike, gdje se more spaja sa planinom.
18. Marzy nam się w przyszłości kupić dom nad Adriatykiem
) Uprawiałabym wtedy winogrono i miała swoją małą winnicę
)
Sanjamo da ćemo jednog dana moći kupiti kuću na Jadranu. Uzgajala bih lozu u svom vinogradu.19. Nie nadaję się na klimat panujący w PL, mamy zbyt długą jesień i zimę, co doprowadza mnie do depresji. (To zdanie to też niestety prawda
)
Poljska klima nije za mene. Jeseni i zime traju predugo, šte me uvijek dovodi u depresiju.