Ja również skorzystam z uprzejmości i poproszę o tłumaczenie. Jest to kilkanaście prostych zdań, takie wspomnienia z podróży powiedzmy
Większość jakoś tam może udałoby mi się sensownie sklecić, ale na pewno brzmiały by dziwnie
Chorwackiego zaczęłam uczyć się niedawno, bardzo żałuję że nie wzięłam się za to wcześniej. W tym roku zawitam w tym kraju po raz trzeci i być może mogłabym podjąć już jakąś konkretniejszą konwersację. Wiem, że jeszcze nie raz moje nogi tam postaną dlatego uznałam że warto się uczyć. Z doświadczenia wiem, że co roku gdziekolwiek jesteśmy zawsze gospodarze pytają się gdzie byliśmy, co widzieliśmy, jak się podobało, jakie mamy plany. Czasem można się nieco dogadać po ang, ale zazwyczaj rozmowa toczy się w 2 językach- chorwackim i polskim
Po dłuuuuuższym czasie udaje mi się nieco zrozumieć. Tym razem chciałabym mieć taką bazę kilkunastu zdań, w razie potrzeby opowiedzenia o skromnych wojażach.
1. Jesteśmy w Chorwacji trzeci raz, wcześniej byliśmy 2 i 3 lata temu.
2. W zeszłym roku byliśmy w Czarnogórze (w podróży poślubnej).
3. Pierwszy raz 3 lata temu byliśmy sami, zatrzymaliśmy się wtedy najpierw w Budapeszcie, potem w Banja Luce i Mostarze.
3. Zwiedzanie Chorwacji zaczęliśmy od Dubrownika, potem pojechaliśmy na Peljesac gdzie mieliśmy zarezerwowany nocleg w Orebicu.
4. Byliśmy też na Korculi i Mljecie.
5. 2 lata temu byliśmy ze znajomymi.
6. Spędziliśmy 2 dni w Starim Gradzie Paklenica. My chodziliśmy po górach a znajomi leżeli na plaży.
7. Wolimy zwiedzać zabytki i podziwiać widoki niż leżeć na plaży.
8. Mój mąż lubi odpoczywać, ale ja nie wyobrażam sobie wakacji bez zwiedzania.
9. W Czarnogórze zjechaliśmy prawie całe wybrzeże, od Zatoki Kotorskiej po Ulcinj.
10. Najpierw spędziliśmy 2 dni w górach Dormitoru, potem pojechaliśmy nad morze.
11. Kilka pierwszych dni spędziliśmy w Zatoce Kotorskiej, potem przemieściliśmy się do Petrovaca.
12. W międzyczasie zachorowałam, miałam ostrą biegunkę przez 2 dni ( takie szczegóły z pewnością nie będą nikogo interesować, ale samą mnie ciekawi jak można powiedzieć takie zdanie).
13. Musieliśmy iść do lekarza, pani doktor stwierdziła że to przez zmianę flory bakteryjnej i dostałam doustny zastrzyk.
14. W Czarnogórze zwiedziliśmy też Skadarsko jezero i Budvę.
15. W tym roku chcieliśmy jechać do Albanii, ale niestety zabrakło nam nieco gotówki, sama podróż autem byłaby zbyt kosztowna.
16. Oboje uznaliśmy, że warto zobaczyć północne wybrzeże Chorwacji.
17. Bardzo lubimy chorwacki wino
ale przede wszystkim klimat, widoki, połączenie gór i morza.
18. Marzy nam się w przyszłości kupić dom nad Adriatykiem
) Uprawiałabym wtedy winogrono i miała swoją małą winnicę
)
19. Nie nadaję się na klimat panujący w PL, mamy zbyt długą jesień i zimę, co doprowadza mnie do depresji. (To zdanie to też niestety prawda
)
Z góry dziękuję za tłumaczenie
pozdrav i hvala!