buroda napisał(a):Witam, chcemy przyjechac do Was w II połowie sierpnia na 10 dni. Czy apartament na pietrze bedzie wolny i jeśli tak to w jakie dni i za jaka cene.Pozdrawiamy,
Najpierw prośba: nigdy nie zaczynajcie od "witam", bo tę formę w j.chorwackim używać w ten sposób jest niemożliwe.... i to zawsze stwarza problem o ile nie jestem w stanie z tekstu wywnioskować, na jakiej stopie (koleżeńskiej czy też nie; czy "na ty", czy też nie...) jest piszący z adresatem...Tym razem zaczęłam od "cześć" (ale nie wiem, czy to ok).
W Hr pisząc do osób znajomych zaczyna się od imienia adresata/ adresaów; do bliskich formułami typu: kochani, drodzy itp....pisząc do nieznanych nam osób używany zwrotu: szanowny (panie).
Jeśli to "cześć" nie pasuje, zamiast niego na początek wrzućcie "pozdravljamo", ale wtedy obowiązkowo na końcu wywalić ten "lijep pozdrav" i wstawić tylko Wasze imiona (czy nazwisko)
Bok, planiramo doći u drugoj polovici kolovoza i ostati 10 dana. Je li apartman gore slobodan u tom razdoblju ? Ako je slobodan onda od kada do kada (točan datum) i koja je cijena?
Lijep pozdrav
Gofer83 napisał(a): Mogę prosić o wystawienie osobnego rachunku dla rodziców, który zawierał bedzie date, adres oraz koszt pobytu (najlepiej pieczątke) ? Jest to niezbędne dla zakładu pracy.
Ako je moguće, ispostavite molim poseban račun za moje roditelje. Važni su nam sljedeći podaci: datum, adresa, ukupna cijena smještaja (te najbolje i pečat). Potrebno je za zapošljavatelja.
Hvala unaprijed