Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośby o pomoc tłumaczeniu

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Daral7
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daral7 » 29.06.2010 21:14

dziekuje bardzo
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.07.2010 08:39

Dla znajomych potrzebuję bardziej dokładnie niż jestem sam w stanie
:)

Hallo Marek !
Imam slobodan apartman A2+2 ,dvije dvokrevetne sobe,kuhinja i toalet,terasa sa stolom i stolicama,klimatiziran,u terminu 15.08.-25.08. cijena je 60 eura/dan poslao sam ti slike i shemu apartmana .ako ti odgovara moja ponuda mozes mi poslati poruku pa ti rezerviram smještaj.
Lijep pozdrav,Luka !

Z góry dziękuję
ewutka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewutka » 01.07.2010 10:32

Rysio napisał(a):Hallo Marek !
Imam slobodan apartman A2+2 ,dvije dvokrevetne sobe,kuhinja i toalet,terasa sa stolom i stolicama,klimatiziran,u terminu 15.08.-25.08. cijena je 60 eura/dan poslao sam ti slike i shemu apartmana .ako ti odgovara moja ponuda mozes mi poslati poruku pa ti rezerviram smještaj.
Lijep pozdrav,Luka !

Cześć Marek!
Mam wolny apartament A2+2, dwa pokoje 2 osobowe, kuchnia i toaleta, taras ze stołem i krzesłami, klimatyzowany w terminie 15.08.-25.08. Cena to 60 euro za dzień. Wysłałem ci zdjęcia apartamentu. Jeżeli odpowiada ci moja oferta możesz mi przysłać wiadomość, zarezerwuję ci nocleg.
Pozdrawiam, Luka!
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 06.07.2010 14:11

Witam - poproszę o pomoc w przetłumaczeniu.
Jest to informacja zawarta na stronie przewoźnika autokarowego.
Sprawdzałem ceny połączeń Makarska - Dubrovnik.
Na stronie pojawia się taki komunikat :

NAPOMENA
Kupnjom seta karata (jednosmjernih ili povratnih) ostvarujete pravo na jednu kartu gratis na istoj relaciji.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to kupując w moim przypadku bilety dla dwóch osób w obie strony, mogę liczyć na jeden bilet na tej samej trasie gratis ? - czyli zapłacę z 3 bilety ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.07.2010 14:28

Artur68 napisał(a):NAPOMENA
Kupnjom seta karata (jednosmjernih ili povratnih) ostvarujete pravo na jednu kartu gratis na istoj relaciji.

Uwaga, kupno zestawu biletów (w jedną stronę lub też powrotnych) upoważnia do otrzymania jednego biletu gratis na tej samej trasie.

Ale Bóg jeden raczy wiedzieć, co autor miał na myśli pisząc "zestaw biletów".
Pozdrawiam
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 06.07.2010 14:57

Pani Kasiu bardzo dziękuję za pomoc.
Też nie mam pojęcia czym jest ten "zestaw biletów"
Jeżeli pomoże mi Pani przetłumaczyć moje poniższe zapytanie,to wyślę maila do przewoźnika i rozwiążemy tą zagadkę. :wink:
Pozdrawiam Artur

""Witam - jeżeli dobrze zrozumiałem to kupując w moim przypadku bilety na trasie Makarska-Dubrovnik-Makarska dla dwóch osób, mogę liczyć na jeden bilet na tej samej trasie gratis ? - czyli zapłacę z 3 bilety ?
Proszę o również o wyjaśnienie czym jest "zestaw biletów".
Pozdrawiam ""
Voytmaster
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Voytmaster » 06.07.2010 19:15

Witam i proszę o przetłumaczenie tekstu- " Witam serdecznie. Zostało nam już tylko kilka dni do wyjazdu. Chciałem się tylko upewnić o której godzinie będziemy mogli wejść do apartamentu, rezerwacje mamy od 20.07. Za informację z góry dziękuje. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia. Wojtek"
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.07.2010 21:16

Voytmaster napisał(a):Witam serdecznie. Zostało nam już tylko kilka dni do wyjazdu. Chciałem się tylko upewnić o której godzinie będziemy mogli wejść do apartamentu, rezerwacje mamy od 20.07. Za informację z góry dziękuje. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia. Wojtek"

Poštovani, još samo par dana i krećemo na put. Htio sam samo pitati u koliko sati možemo zauzeti apartman (imamo rezervaciju od 20.07.10).
Unaprijed hvala, lijep pozdrav i vidimo se.

Artur68 napisał(a):"Witam - jeżeli dobrze zrozumiałem to kupując w moim przypadku bilety na trasie Makarska-Dubrovnik-Makarska dla dwóch osób, mogę liczyć na jeden bilet na tej samej trasie gratis ? - czyli zapłacę z 3 bilety ?
Proszę o również o wyjaśnienie czym jest "zestaw biletów".
Pozdrawiam ""

Arturze, być może słońce wypaliło mi mózg, ale nie rozumiem.... Ty pytasz o bilety powrotne?
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 06.07.2010 21:33

:roll: Hmmm
Pani Kasiu - nie bardzo wiem co źle napisałem,ale może usprawiedliwia mnie gorączka przygotowań do wyjazdu - to już pojutrze .
Chcę się dowiedzieć od przewoźnika co to jest "zestaw biletów".
Mam zamiar kupić dwa bilety z Makarskiej do Dubrovnika i dwa z Dubrovnika do Makarskiej.
Jeżeli uda mi się kupić w Makarskiej bilety powrotne to ok. Jeśli nie to kupię w Dubrowniku.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.07.2010 22:04

Hm, na mój gust, to jednak nie tak, że jeśli zapłacisz za 1 Makarska - Dubrovnik i Dubrovnik - Makarska (czyli tzw. powrotny) oraz 1 w jedną stronę (Makarska - Dubrovnik), to dostaniesz jeden Dubrovnik - Makarska za free...
Na mój nos, to raczej działa na zasadzie biletów rodzinnych, czy grupowych czyli jeśli "skład ekipy" to na przykład 3 osoby, to przy zakupie 2 biletów (nie ma znaczenia, czy tylko w jedną stronę, czy też powrotnych), trzeci taki sam dostaniecie gratis...
Oczywiście możemy się upewnić, co to ten tajemniczy "set karata"...

Poštovani, što znači " set karata"?. Odnosno koliko karata čini "set" (radi li se o popustu samo za grupe?).
Lijep pozdrav
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 06.07.2010 22:33

Pan Kasiu - sprawa wyjaśniona - miała Pani "nosa" :

Od 15.09.2009. godine postoji mogućnost kupnje seta karata: 5 + 1 = platiš 5, dobiješ 6.
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 07.07.2010 07:39

Artur68 napisał(a)::roll: Hmmm
Pani Kasiu - nie bardzo wiem co źle napisałem,ale może usprawiedliwia mnie gorączka przygotowań do wyjazdu - to już pojutrze .

Artur, wyjeżdżasz jutro a ja dzisiaj.
Zajrzyj jeszcze na stronę Makarska - kompendium wiedzy
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=563663#563663
Może zdążysz odpowiedzieć.
Jadę z BP Heinz Reisen, wyżywienie w 'Złotej Muszli".
Pozdrawiam
Marek
tygrys_8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys_8 » 07.07.2010 15:54

Witam,
Bardzo prosze o pomoc.
W sobote wyjeżdżamy do Chorwacji ze znajomymi i chcemy na miejscu kupić sobie startery sieci tomato.
Weszłam na stronę tomato: http://www.tomato.com.hr/ i szczerze mówiąc mało z niej rozumiem.
Tutaj moja prośba o pomoc w przetłumaczeniu podstawowych informacji.

Interesują mnie głównie czy kupując startery w kiosku czy na stacji paliw wybiera się od razu w jakiej taryfie on będzie.
Na stronie o starterach znalazłam tylko tyle:
Za samo 50 kn kupi Tomato box sa SIM karticom i odmah ti je na raspolaganju 50 kuna na Tomato računu.
Tomato box možeš pronaći u dva pakiranja: limenka ili kartonski. Osim vanjskog izgleda, među njima nema nikakve razlike

Proszę też o informacje jaka dokładnie jest cena za minutę połączenia na numer chorwacki i też na nr polski w poszczególnych taryfach (Tarifa 0,29 i Tarifa 0,45) czy tak jak podają czyli odpowiednio 0,29 i 0,45kn czy do tej ceny coś jeszcze trzeba doliczyć.
Pytam bo:
przy taryfie 0,45 jest napisane i nie do końca to rozumiem:
Za aktivaciju i korištenje Tomato tarife ne postavljamo nikakve uvjete!
Pozivi prema svim mrežama u Hrvatskoj 0,45
Naknada za uspostavu poziva (kn/poziv) 0,25 - szczególnie nie wiem o co chodzi w tym stwierdzeniu

a przy taryfie 0,29 pisze:
Pozivi prema svim mrežama u Hrvatskoj (kn/min) 0,29
Naknada za uspostavu poziva iznosi 0,29 kn. Obračunska jedinica iznosi 60 sekundi.

Prosze też o pomoc w przetłumaczeniu poniższego stwierdzenia - czy ono oznacza że aby mieć taryfę 0,29 to trzeba dodatkowo doładować i włączyć:
Kako uključiti tarifu:
Nadoplatiti račun bonom od 100 kn i poslati SMS sadržaja TOMATO na 4444.

Będę wdzięczna za pomoc.
Edyta_B
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edyta_B » 07.07.2010 21:27

Troszkę "nietypową" chyba sprawę mam do Pani Kasi :oops:
w skrócie :wink: kupiłam w Rovinj bluzeczke 8) która 8O 8O 8O farbuje :evil: torebka zniszczona, spodnie, nawet własną skóre musiałam szorować :la:w życiu z czymś takim się nie spotkałam 8O . :cry: no i włąsnie wymyśliłam że chcę tą bluzeczke odesłać do sklepu, nie liczę na zwrot kasy, chciałabym napisać parę słów co za "badziew" mi sprzedali i żeby sobie panie same tą bluzeczkę nosiły :mrgreen: i teraz zastanawiam się czy mam krótki list napisać im po angielsku, czy też za pomocą translatora spróbować po chorwacku? :?: co Pani radzi?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.07.2010 21:28

Przyznam, że ze zmęczenia nie bardzo mam ochotę "zagłębiać się w temat", ogranicze sięzatem do przetłumaczenia podanych fragmentów:

tygrys_8 napisał(a):Za samo 50 kn kupi Tomato box sa SIM karticom i odmah ti je na raspolaganju 50 kuna na Tomato računu.
Tomato box možeš pronaći u dva pakiranja: limenka ili kartonski. Osim vanjskog izgleda, među njima nema nikakve razlike.

Kup Tomato box z karta sim za jedyne 50 kn a od razu będziesz mieć 50 kn na rachunku do wykorzystania. Tomato box znaleźć może zapakowane na dwa sposoby: w metalowej puszce lub w kartonowym opakowaniu. Prócz wyglądu zewnętrzego nic ich nie różni.

tygrys_8 napisał(a):Za aktivaciju i korištenje Tomato tarife ne postavljamo nikakve uvjete!
Pozivi prema svim mrežama u Hrvatskoj 0,45
Naknada za uspostavu poziva (kn/poziv) 0,25

Aby aktywować i korzystać z faryfy Tomato nie musisz spełniać żadnych warunków. Połączenia do wszystkich sieci w hr 0,45.
Opłata za ustanowienie połączenia 0,25

tygrys_8 napisał(a):Pozivi prema svim mrežama u Hrvatskoj (kn/min) 0,29
Naknada za uspostavu poziva iznosi 0,29 kn. Obračunska jedinica iznosi 60 sekundi.

Połączenia do wszystkich sieci w hr 0,29. Opłata za ustanowienie połączenia wynosi 0,29 kn. Jednostka obrachunkowa wynosi 60 sek.

tygrys_8 napisał(a):Kako uključiti tarifu:
Nadoplatiti račun bonom od 100 kn i poslati SMS sadržaja TOMATO na 4444.

Jak włączyć taryfę:
Doładować konto bonem 100 kn i posłać sms o treści TOMATO na 4444

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prośby o pomoc tłumaczeniu - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone