Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o wzór "upoważnienia do wyjazdu za granicę"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 15.06.2012 17:14

sanchopan napisał(a):Jak dla mnie robienie problemu przez kogokolwiek, że nie jedzie się własnym autem - jest tylko robieniem problemu i szukaniem dziury w cały, podobnym trochę do wymogu posiadania wyposażenia auta innego niż wymogi Państwa zarejestrowania.
Przejechałem nie swoim autem dziesiątki tys. km, łącznie z krajami dla niektórych "dziwnymi" np. Albania i nigdy nikt nie chciał. Nie ma obowiązku posiadania takowego upoważnienia. Jeśli nikt auta nie ukradł, to można jeździć.

Nie neguję Twojego sposobu myślenia. Ja jestem po prostu z tych zapobiegliwych :lol: :lol: :lol:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 15.06.2012 17:19

To nie jest sposób myślenia, a fakty - kiedyś miałem takowe, na wszelki wypadek, jadąc szczególnie poza UE, a też kontroli trochę miałem (łącznie z sytuacjami, jak ścigała mnie Policja na sygnale :lol: ). I nikt nie pytał.
Ale OK, ale to sobie zrób taniej niż chce PZMot. I na miejscu.
Poza tym, idąc za ciosem, niekiedy trzeba byłoby takich kopii zrobić u tłumacza przysięgłego np. 15 sztuk na każdy odwiedzany kraj - wiesz ile to kasy za każdą sztukę u tłumacza przysięgłego? 8O
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 15.06.2012 17:39

Masz rację, jeśli chodzi o prywatne auto. W przypadku leasingowanego - dostałam "w gratisie" upoważnienie wielojęzyczne.
Pozdrawiam
:D
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 15.06.2012 17:44

No i fajnie :)
Generalnie jak ktoś będzie się chciał przyczepić, to się zawsze przyczepi - przecież jak ktoś jedzie np. do Chorwacji, to co najwyżej weźmie po polsku, angielku i chorwacku. A po węgiersku czy w języku innego "tranzytowego" kraju? Nie ma? Czyli... problem?
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 15.06.2012 17:50

Upierdliwy zawsze znajdzie dziurę w całym. Tego nie unikniemy. Nie potrzeba jeździć po świecie, wystarczy u nas popatrzeć i posłuchać na jakie głupoty zwraca się uwagę. Nie ma zmiłuj.

Pozdrowionka :D
lary504
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lary504 » 18.06.2012 17:11

Ma ktoś może wzór upoważnienia w języku węgierskim?? Można prosić na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . Wydrukuję sobie i tyle nie mam zamiaru płacić daniny w PZMocie.
urbi23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbi23 » 25.06.2012 14:47

Witam . Wyjeżdzam w środe do chorwacji i jedyne co nie załatwiłem to właśnie upoważnienie z PZm( całkiem mi wypadło z głowy ) . I mam pytanie czy takie upoważnienie jest mi potrzebne jak jade samochodem ojca ( taki sam adres zamieszkania ) .

A nawet jak mi nie koniecznie potrzebna to i tak prosiłbym o wzór , żeby mi się spokojniej jechało . Mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 25.06.2012 16:59

my wlasnie jestesmy w Chorwacji, gdy tylko predwczoraj przekroczylismy granice zatrzymala nas policja-sprawdzali dokuementy, nie wczuwali sie bardzo ale spojrzeli na upowaznienie i kiwneli ze ok, znaczy sie,ze chyba bywa to potrzebne :)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 25.06.2012 17:27

Spojrzeli, bo dostali go - czy specjalnie prosili o to upoważenie, bo to spora różnica?
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 25.06.2012 17:37

poprosili o dokumenty uprawniajace do prowadzenia tego pojazdu, bo nikt z nas nie byl w dowodzie rejestracyjnym auta a auto bylo fundacji-nie mowili dokladnie,ze chodzi im o "upowazanienie z pzm-u" wiec mozliwe ze inne, samemu zapisane tez by przeszło. Moze tez na zwyklej umowie by sie udalo-nie dopytywalismy. Oni to zaakceptowali wiec bylismy szczesliwi,ze mozemy jechac dalej :) Tak czy siak jakies dokumenty tego typu są potrzebne, z upoważnieniem przynajmniej pytali o nic więcej, dla mnie to wystarczający powód aby je wykupić (zwłąszcza że kosztuje tak niewiele).
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 25.06.2012 17:54

olciap6 napisał(a):poprosili o dokumenty uprawniajace do prowadzenia tego pojazdu, bo nikt z nas nie byl w dowodzie rejestracyjnym auta a auto bylo fundacji-nie mowili dokladnie,ze chodzi im o "upowazanienie z pzm-u" wiec mozliwe ze inne, samemu zapisane tez by przeszło. Moze tez na zwyklej umowie by sie udalo-nie dopytywalismy. Oni to zaakceptowali wiec bylismy szczesliwi,ze mozemy jechac dalej :) Tak czy siak jakies dokumenty tego typu są potrzebne, z upoważnieniem przynajmniej pytali o nic więcej, dla mnie to wystarczający powód aby je wykupić (zwłąszcza że kosztuje tak niewiele).

Aha, czyli auto firmowe - to ważna informacja, warto było dopisać :)
A na marginesie - skąd mają wiedzieć, co to jest "PeZeteM"?
W jakim języku to czytali?
urbi23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbi23 » 25.06.2012 18:18

Dlatego dla własnego spokoju chce mieć takie upoważnienie tylko z tego pzmotu już nie zdąrze . Ma ktoś z was chociaż wzór w języku polskim .
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 25.06.2012 19:25

Wrzuć hasło ... w google i wyszuka. Ja tak szukałam druku upoważnienia od pracodawcy.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 25.06.2012 23:38

z pzmu-u wydają w każdym wiekszym miescie od ręki, ja zadzwonilam na ten warszawski numer ze stronki i powiedzieli gdzie w Lodzi dostane.
W jakim jezyku czytali ? :) Nie mam zielonego pojecia-nie pytalam a napisane jest w kilku na jednym dokumencie, wiec mogli w kazdym :)
natalia_ceb
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) natalia_ceb » 05.07.2012 12:29

Mam jeszcze jedno pytanie do tego wątku... Jeśli osoba prowadząca auto jest współwłaścicielem a pierwszego właściciela nie ma w aucie to czy takie upoważnienie także jest wymagane? W sumie jest ona w pełni upoważniona do prowadzenia tegoż samochodu więc wydaje mi się, że nie powinno być problemu... ale wole zapytać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prośba o wzór "upoważnienia do wyjazdu za granicę" - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies