Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o recenzję planu wyprawy

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kedas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedas » 03.08.2007 22:25

Witam

Prosilbym szanowne towarzystwo z CRO.PL o rzut oka na zamieszczony ponizej plan wyprawy do HR i opinie/rady/krytyke - wszystko co pomoze ustrzec sie bledow lub nie przeoczyc czegos atrakcyjnego

OGOLNIE:
Jedziemy do HR na 4 tygodnie (13.08 - 9.09). Przy czym pierwsze dwa planujemy na campingi i tylko w jedna rodzine (2 doroslych i 2 dzieci: 2.5 oraz 4.5 roku), a potem ladujemy w domu pod Trogirem ("Radogost", w ktorym spedzilismy 2 tyg w 2006r), gdzie dolacza do nas reszta familii... Oczywiscie prosze o rady dot. tej pierwszej czesci - kampingowej

W zamierzeniu, wyjazd wg poniższego planu powinien dać niemęczące ale intensywne wakacje, z dużą ilością pięknych widoków, wieloma okazjami do wyładowania energii dzieciaków (szczególnie w wodzie) no i szczyptą tradycyjnego zwiedzania (odpoczynek i gnusnienie przewidziane jest w nastepnych 2 tygodniach pod Trogirem :)

Jedziemy pod (własny) namiot - dzieci przetrenowane i zauroczone.

PLAN
10.08 (pt), 7:00: Gdynia - Liptovsky Mikulas (12h); nocleg
11.08(S) : Tatralandia
12.08 (N), 7:00: Tatralandia - Plitvice (10h)

13.08 (pon) - 15.08 (Śr) PLITVICE
(planuje camping Korana lub Turist)
pon: wypad na Istrie (objazd po wzgorzach i winnicach)
wt: jeziora cz.1
śr: jeziora cz2; po południu wyjazd do Zadaru

15.08 (Śr) - 19.08 (N) ZADAR
(planuje camping: Moce, Kozarica lub Soline)
czw: leniuchowanie
pt: rejs Kornati
sob: leniuchowanie
niedz rano: wyjazd do Dubrovnika

19.08(N) - 26.08 (N): DUBROVNIK
(campingi: Prapratno lub Sladenovici)
pon: lenistwo
wt: Dubrovnik
śr: leniuchowanie (owoce morza w Ston)
czw: rejs Miljet
pt: lenistwo
sob: wyspa Vis (Blektina grota)
niedz: wyjazd do trogiru - polaczenie z reszta rodziny :)
pon: leniuchowanie
---------------------------------------------
Oczywiscie plan to taki szkielet coby miec jakis rytm ustalony, a szczegoly moga sie zmieniac w zaleznosci ... no od wszystkiego w sumie, lacznie z humorami :)

1) Robic te Istrie czy odpuscic? Opisy o komercyjnym charakterze sprawiaja, ze nie jestem pewien ze chcialbym ją zobaczyć. W sumie to ciągnie mnie tam, wyczytane w jednym z przewodników określenie Istrii jako "chorwackiej Toskanii" - winnice, miasteczka, zameczki...

2) Poczatek sierpnia, cromaniacy okreslili jako "potop włoski" i radza zmykac jak najdalej na poludnie... Radzicie odpuscic Zadar i gnac pod Dubrovnik (Makarska?)? Moze odwrocic kolejnosc: Dubrovnik a potem Zadar? Powinienem chyba dodać, ze mam alerge na rozkrzyczane tłumy...

Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc
Kedas
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2007 08:53

kedas napisał(a):.....13.08 (pon) - 15.08 (Śr) PLITVICE
pon: wypad na Istrie (objazd po wzgorzach i winnicach)
wt: jeziora cz.1
śr: jeziora cz2; po południu wyjazd do Zadaru
....

Moim zdaniem OK to rozpisałeś z jednym małym wyjątkiem. Jeżeli jedziesz od północy na południe i masz pobyt w Plitvicach to dlaczego wypad na Istrię planujesz z Plitvic :?: Moim zdaniem to trochę nie po drodze. Jeżeli chcesz byc na Istrii to zacznij od niej i wtedy kieruj się na południe. Choc 1 dzień to troche za mało i przypomina autokarową objazdówkę. W zasadzie w takim czasie nic nie zobaczysz, będziesz tylko mógł stwierdzic "TU BYŁEM" :lol: Ale.....klient nasz pan :wink:
kedas napisał(a):.....Robic te Istrie czy odpuscic? Opisy o komercyjnym charakterze sprawiaja, ze nie jestem pewien ze chcialbym ją zobaczyć. W sumie to ciągnie mnie tam, wyczytane w jednym z przewodników określenie Istrii jako "chorwackiej Toskanii" - winnice, miasteczka, zameczki.....

Nie bierz sobie do serca bzdurnych teorii :idea: Komercja, powiadasz ? To powiem Ci tak - dobrze, że pozostała cześc HR jest jej pozbawiona :lol: :lol: :lol: Też czytałem kilka takich tekstów z których wynika, że na Istrii i Kvarnerze wyczyszczą Cie do ostatniego ojro natomiast na południu bedziesz gościem a nie turystą i będą sie bili o Ciebie, żeby Cię ugościc za darmo :lol: :wink: :lol:
kedas napisał(a):.....Poczatek sierpnia, cromaniacy okreslili jako "potop włoski" i radza zmykac jak najdalej na poludnie... Powinienem chyba dodać, ze mam alerge na rozkrzyczane tłumy......

Jeżeli masz zamiar coś zobaczyc, szczególnie tzw TOPOWE miejsca w HR to niestety dzikich tłumów nie pozbędziesz się. To jest okres wakacyjny i trudno, żeby było tam pustawo. Natomiast co do Makaronów to oni za zwyczaj spedzaja urlopy w HR między 1 a 15 sierpnia.....[/quote]
Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 04.08.2007 12:18 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 04.08.2007 09:27

Istria ma wiele pięknych miejsc (Rovinj, Grozjan, Motovun, Hum, Labin) ale zwiedzanie jej akurat w sierpniu może być dość uciążliwe - najazd włosko-niemiecki. Z tego co pamiętam ze statystyk to Istria przyjmuje około połowy turytów odwiedzających Chorwację a nie jest przecież ogromna.
Jeśli chcesz tam jednak zajrzeć to jak radzi Piotrek na pewno nie w ramach jednodniowego wypadku z Plitvic. Lepiej jedź tam bezposrednio na 2-3 dni. Polecam kempingi Valdaliso w Rovinju i Marina koło Labina. Jadąc na południe możesz odbić do Plitvic a najlepiej zostawić je na powrót do kraju.
Jeszcze a propos Twojego planu - zamiast rozbijać się koło zadaru wybrałbym ktoryś z kempingów na Murter ew Primosten. Kornati i tak będziesz mial blisko-jeszcze bliżej do rezerwatu Krka. Starówkę Zadaru możesz "zaliczyć" po drodze.
Okolice Dubrovnika polecam jak najbardziej - niestety najlepszy na południu camp Rudine zamknięty. O Sladenovici się nie wypowiem - w necie wygląda świetnie. W razie gdyby był jednak kiepski zawsze możesz wjechać na Peljesac - mnóstwo campów w Orebicu i jeden prawie kultowy w Trpanju ;)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 04.08.2007 10:59

Odpuście sobie tą Istrię. Owszem są piekne miejsca ale zwiedzanie ich mieszkając w Plitvicach to szaleństwo, zeby nie napisać głupota.
Reszta da się zrobić. Z uwagami zeby nocowac w okolicach Murteru lub Primosten się zgadzam, Zadar to jest zwiedzanie na 2-3 godziny, znacznie bardziej klimatyczny jest Szibenik. Myslę że po tym urlopie będziecie troche zmęczeni ale pełni wrażeń. Bo tych dni na lenistwo mogło by być więcej.
2 dni w Plitvicach? nie lepiej raz a porzadnie? przelecieć wszystkow 8 gdzin bez pośpiechu i spokojnie sobie pojechac dalej na wybrzeże?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2007 11:11

Kir napisał(a):...2 dni w Plitvicach? nie lepiej raz a porzadnie? przelecieć wszystkow 8 gdzin bez pośpiechu i spokojnie sobie pojechac dalej na wybrzeże?

Dobra koncepcja :idea: Plitvice rzeczywiście w 6-8 godzin można spokojnie zaliczyc (nie ma sensu przeznaczac na nie aż 2 dni). Natomiast tak jak każdy wam radzi odpuście sobie Istrie w takim wariancie, tzn na zasadzie wypadu z Plitvic -prawdopodobnie więcej czasu spędzicie w samochodzie niż na zwiedzaniu Istrii. Jeżeli Istria to tak jak mówiłem - od niej zacznijcie i rozbijcie się na jakimś kampie 2-3 noce a nie na zasadzie przejechania się samochodem w koło półwyspu - szkoda i czasu i benzyny
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 04.08.2007 11:40

jak nie lubisz rozkrzyczanych tłumów to odradzam Tatralandię...

ścisk , wrzaski , piski ... tym bardziej , że będziesz tam w sobotę...

jest jeszcze jeden problem ... bilet ulgowy dla dzieci poniżej 140 cm... to praktycznie jest bilet wstępu i brodzika dla dzieci ... dzieci nie wpuszczają na żadne zjeżdżalnie, nawet z osoba dorosłą , nasza 5- letnia córka była bardzo rozgoryczona
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.08.2007 12:07

Jak dla mnie .... tragedia. Nigdy nie jechałem na wczasy z góry ułożonym planem rozpisanym co do dnia. Jedziesz na wczasy czy na "zaliczenie", "wyjazd służbowy", "skierowanie", etc. Moim zdaniem, tam, już na miejscu życie samo podpowie co, gdzie i jak. Może sie okazać, że to na co Ty przeznaczasz dwa dni, po paru godzinach będzie "zaliczone", może być sytuacja odwrotna. Ponadto pędzić z miejsca na miejsce - dla mnie jest to bez sensu.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 04.08.2007 12:17

Kolega jedzie pod namiot przynajmniej w okresie w którym zamierza się aktywnie przemieszczać, więc jak sądzę plan jest ramowy a na miejscu jak każdy turysta kempingowy będzie go modyfikował w zależności od potrzeb, sytuacji, kaprysu, pogody etc.
To jest wolność kempingowca, ja jak wyruszam to też mam wstępny plan, tydzien tu, tydzień tam i jeszcze 2 dni tam i nie widzę w tym żadnej tragedii, nigdzie nie jest napisane że ten plan trzeba co do szczegółów zrealizować.
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 04.08.2007 12:22

Dobry plan jest potrzebny. :wink:
Jeśli chcesz pojechac koniecznie na Istrię to polecam udac się najpierw na Ljubljanę ( po drodze możesz wpaśc do jaskini w Postojnej) i dalej na Istrię. Tam nocleg np. w Rijece , tam masz dobry punkt żeby objechac Istrię i stamtąd do Plitvic. W Plitvicach góra jeden dzień, nocleg i rano wyjazd w kierunku Zadaru.
Ja bym tak zrobiła chcąc zobaczyc Istrię także.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.08.2007 13:01

To i ja dorzucę drobną uwagę. Odpuść sobie Dubrownik w niedzielę, i w sobotę zresztą też. Do samego miasta wjeżdżać będziecie 2 h. Z bąblami w tym wieku długo nie pozwiedzacie chyba że macie wyjątkowo spokojne i ułożone dzieciaki. Lepiej wybrać np poniedziałek na zwiedzanie Dubrownika.
kedas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedas » 04.08.2007 14:05

Póki co dziękuję wszystkim za uwagi - wyglada, ze najwazniejsze rzeczy do zmiany w planie to:

- Plitvice w 1 dzien
Szczerze mowiac, to byla moja pierwsza mysl, ale po przeczytaniu Pascala wbilo mi sie do glowy, ze przez 1 dzien, to mozna tylko przeleciec po najbardziej utartych szklach.. Musze jeszcze poczytac, ale chyba zdecyduje sie na jeden pełny dzień.

- Istria albo w ogole albo z pobytem na niej
Zaczynam sie przekonywac, zeby odpuscic ten zakątek.
Tak naprawde, ten plan jest efektem zarzucenie tydzien temu ambitnych planow spedzenia dwoch tygodni przed-chorwackich w Wloszech - wybili mi to z glowy opowiadajac o szalonych tlumach Wlochow w pierwszych tygodniach sierpnia. Byloby chyba srednio logiczne zrezygnowac z Jez. Garda z powodu tłumów i w te same tłumy wepchac się w Chorwacji. Odwiedzimy Istrie za rok jadąc do Włoch albo innej Grecji :wink:

- noclegi koło Zadaru vs noclegi przy Primosten
Jak pisalem na koncu postu - dwa nastepne tygodnie (po zakonczeniu powyzszego planu) spedzam na typowym byczeniu sie pod Trogirem. Pewnie bedziemy robic krotkie wypady i Primosten bedzie na pewno na liscie (ech ta starówka :) wiec w ciagu pierwszych dwóch tygodni chce pobyc w miejscach, które na jednodniową wycieczkę z Trogiru są za daleko - stąd ten Zadar (własciwie tylko jako hasło - miasta raczej dogłębnie nie będę zwiedzał, ale chciałbym zobaczyć Kornati, Dugi Otok itd); zdecydowanie odradzacie? są jakieś powody czy chodzi o to, ze kolo Primosten jest ladniej/mniej tloczno itp?

- i jeszcze pytanie przy okazji: jadąc przez Peljesac (do tych cooltowych campingów :wink: ) powinienem sie nastawiac na dróżki w rodzaju tych na Sv. Jure czy w miare normalne drogi na szerokosc dwóch samochodów?

pzdr/Kedas
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 04.08.2007 14:18

główna droga na Peljesacu to normalna droga na dwa samochody , czasami są dość ostre zakręty , trzeba uważać na " tubylców " , którzy bardzo je ścinają

do Trpanja możesz dostać się promem z Ploce
kedas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedas » 04.08.2007 14:34

Danka napisał(a):jak nie lubisz rozkrzyczanych tłumów to odradzam Tatralandię...

ścisk , wrzaski , piski ... tym bardziej , że będziesz tam w sobotę...

jest jeszcze jeden problem ... bilet ulgowy dla dzieci poniżej 140 cm... to praktycznie jest bilet wstępu i brodzika dla dzieci ... dzieci nie wpuszczają na żadne zjeżdżalnie, nawet z osoba dorosłą , nasza 5- letnia córka była bardzo rozgoryczona

No tu mnie mocno przyhamowałaś...
Ta cała Tatralandia to było coś co sobie wmuszałem w plan, bo wiem, ze moje dzieciaki lubia wodne szalenstwa a w HR nie znalazlem zadnych aquaparków itp.
Tym bardziej po rezygnacji z Italii, gdzie mielismy przewidziany Gardaland itp. chcialem cos w planie umiescic...
Ale jesli ja mam sie katować jazdą przez Polskę (mogąc skoczyć do rodziców pod Szczecin i poleciec Niemcami na poludnie), wkurzac sie slowackimi policjantami tylk po to, żeby musiec wyjaśniać dzieciom, ze maja siedziec w jednym brodziku i na dwóch zjeżdżawkach - to po prostu nie warto :(

Dzieki za rade
pzdr/kedas
kedas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedas » 04.08.2007 14:41

Rysio napisał(a):To i ja dorzucę drobną uwagę. Odpuść sobie Dubrownik w niedzielę, i w sobotę zresztą też. Do samego miasta wjeżdżać będziecie 2 h. (...) Lepiej wybrać np poniedziałek na zwiedzanie Dubrownika.

Dzieks Rysio - własnie o takie drobiazgi mi chodzilo.
kedas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kedas » 04.08.2007 14:46

kedas napisał(a):13.08 (pon) - 15.08 (Śr) PLITVICE

15.08 (Śr) - 19.08 (N) ZADAR
(planuje camping: Moce, Kozarica lub Soline)

19.08(N) - 26.08 (N): DUBROVNIK
(campingi: Prapratno lub Sladenovici)

Czy moglibyscie wypowiedziec sie na temat wyboru campów?

Oczywiscie ostateczna decyzja na miejscu po obejrzeniu, ale nie chce ogladać 10 miejsc i stad próba zawężenia...

Szukałem campów bezpośrednio przy morzu, bez dyskotek itp, moga byc na odludziu, wielkosc nie ma znaczenia (hi hi - ciekawe co na Freud :lol: ) choc im mniejszy tym lepiej...
pzdr/kedas
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone