Witam serdecznie,
We wrześniu, tradycyjnie, wybieram sie na urlop do Chorwacji. W tym roku wybór padł na Hvar. Przeczytałem wiele Waszych opisów dróg i miejscowości na tej wyspie, a mimo to proszę o informacje, rady i opinie. Po pierwsze, zamierzam jechać drogą Sucuraj-Jelsa, bo lubię nieco adrenaliny. Gorzej z żoną, która po naszej wyprawie samochodowej na sv. Jure oznajmiła, że nigdy, ale to nigdy więcej nie zgodzi się na jazdę po takiej drodze (ma lęk wysokości). Nie chcę jej psuć urlopu, proszę Was więc o odpowiedź, jak się ma droga Sucuraj -Jelsa do wjazdu na sv. Jure i - szerzej - których dróg na Hvarze unikać, żeby mi kobieta nie umarła.
Po drugie: chciałbym połączyć uroki plażowania z urokami zwiedzania. Uwielbiam chodzić po starówkach chorwackich miast, ale mieszkać chciałbym w spokojnej okolicy, nie za daleko od miasta, obowiązkowo w domu z tarasem wychodzącym na morze. Poradźcie więc, gdzie się zatrzymać ? Bardzo podoba mi się Hvar, ale też Stari Grad i Jelsa. Chciałbym także skoczyć na Brac i Pakleni Otoci. Może ktoś poleci jakiś fajny apartament dla 2 osób.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i radę. Pozdrawiam
Eligiusz