Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o radę: trasa i ewentualne korki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mico11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mico11 » 04.09.2006 11:57

Dzien dobry,

Zacznę od tego, że czytełem co się dało :-) na Waszym wspaniałym portalu, jednakże prosiłbym o radę jak najlepiej dojechać z Warszawy do Dubrownika:

- Jaka trasa, zakładając że nie jestem rajdowcem i chcę drogę rozłożyć na dwa dni ? Gdzie najlepiej przenocować ?

- Czy druga połowa września to jeszcze okres wakacyjny w Chorwacji i czy mogą się tworzyć korki ?Podobno grozi to przed tunelami ... gdzieś jeszcze ?

Pozdrawiam,
Michał
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.09.2006 15:09

Witam
My jechaliśmy wprawdzie z Radomia, ale to prawie to samo, przez Cieszyn-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz (tu nocleg w hotelu Oekotel-nocleg 21 euro ze śniadaniem-polecam) dalej Maribor-Zagrzeb-Split-Dubrownik. Jeżeli chodzi o korki to podobno tworzą się przed tunelami,my jachaliśmy na przełomie lipca i sierpnia ale w środku tygodnia i nic takiego się nie działo. Do Splitu jechało się fajnie(autostrady :) )dalej już wolniej za to widoki przepiękne. Życzę udanego wypoczynku :hut:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 04.09.2006 20:14

mico11 napisał(a):... gdzieś jeszcze ?

np. Omis i inne miejscowości turystyczne :)
Piotr Bydgoszcz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Bydgoszcz » 04.09.2006 21:50

Witam. Jestem z Bydgoszczy i preferuję następującą trasę. Bydgoszcz, Łódź, Katowice, Cieszyn, Olomouc, Brno i dalej w stronę Wiednia. Przed granicą austriacką widziałem, jeszcze oczywiście w Czechach fajny hotelik przy jeziorach. Co prawda nigdy nie korzystałem z niego, ale mogę polecić restaurację znajdującą się przy tym hotelu. Jadąc dalej mijasz Wiedeń, Graz, dalej Maribor- to już Słowenia. Przez Słowenię może 50 km - dobrze oznakowana droga, gorzej z jej jakością i wjeżdżasz do Chorwacji. Po paru kilometrach kiepskiej drogi wpadasz na autostradę, którą dojeżdżasz do Splitu. Proponuję na granicy słoweńsko-chorwackiej wymienić trochę euro na kuny, żeby mieć czym zapłacić za przejazd autostradą. Aha zapomniałem napisać, że wjeżdżając do Austrii należy np. na pierwszej stacji benzynowej wykupić winietkę za 7,6 euro ( jeśli dobrze zapamiętałem kwotę ). Autostrada do Zagrzebia kosztuje 18 hrk, a dalej od Zagrzebia do Splitu 134 hrk ( mowa tu oczywiście o samochodzie osobowym bez przyczepy ). Droga od Splitu do Dubrownika magistralą Jadranską z ekstra widokami ( patrz riwiera makarska ). Korków nie powinno być, chyba, że będzie jakieś nadzwyczajne wydarzenie. Jeśli chodzi o lato w drugiej połowie września, to możesz o to być spokojny. Ja co prawda jeśli chodzi o wrzesień, to byłem w pierwszej połowie, ale pogoda była extra i nie sądzę, aby w drugiej połowie września miało być inaczej. Ucałujcie Dalmację, myślę że podobnie jak ja, wielu w niej się zakochało. Pozdrawiam. Piotr.
mico11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mico11 » 05.09.2006 14:17

Dziekuje za informacje!

Pozdrawiam,
Michal

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone