napisał(a) Piotr Bydgoszcz » 04.09.2006 21:50
Witam. Jestem z Bydgoszczy i preferuję następującą trasę. Bydgoszcz, Łódź, Katowice, Cieszyn, Olomouc, Brno i dalej w stronę Wiednia. Przed granicą austriacką widziałem, jeszcze oczywiście w Czechach fajny hotelik przy jeziorach. Co prawda nigdy nie korzystałem z niego, ale mogę polecić restaurację znajdującą się przy tym hotelu. Jadąc dalej mijasz Wiedeń, Graz, dalej Maribor- to już Słowenia. Przez Słowenię może 50 km - dobrze oznakowana droga, gorzej z jej jakością i wjeżdżasz do Chorwacji. Po paru kilometrach kiepskiej drogi wpadasz na autostradę, którą dojeżdżasz do Splitu. Proponuję na granicy słoweńsko-chorwackiej wymienić trochę euro na kuny, żeby mieć czym zapłacić za przejazd autostradą. Aha zapomniałem napisać, że wjeżdżając do Austrii należy np. na pierwszej stacji benzynowej wykupić winietkę za 7,6 euro ( jeśli dobrze zapamiętałem kwotę ). Autostrada do Zagrzebia kosztuje 18 hrk, a dalej od Zagrzebia do Splitu 134 hrk ( mowa tu oczywiście o samochodzie osobowym bez przyczepy ). Droga od Splitu do Dubrownika magistralą Jadranską z ekstra widokami ( patrz riwiera makarska ). Korków nie powinno być, chyba, że będzie jakieś nadzwyczajne wydarzenie. Jeśli chodzi o lato w drugiej połowie września, to możesz o to być spokojny. Ja co prawda jeśli chodzi o wrzesień, to byłem w pierwszej połowie, ale pogoda była extra i nie sądzę, aby w drugiej połowie września miało być inaczej. Ucałujcie Dalmację, myślę że podobnie jak ja, wielu w niej się zakochało. Pozdrawiam. Piotr.