Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prośba o radę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 21.06.2012 14:56

jolcix napisał(a):może jeszcze przemyślimy na spokojnie opcję z noclegiem....

przychylam się do opinii przedmówców.
Nawet się nie zastanawiajcie tylko szukajcie nocleg po drodze. O ile jeszcze na autostradach Słowenii i Wegier panuje ruch, o tyle na Chorwackiej im dalej tym mniej aut, a to z kolei powoduje znużenie i monotonię i tym samym senność nawet u wypoczętej osoby. Jeśli planujecie jazdę nocą na tym odcinku, bez możliwości rozmowy... czarno bym to widział. I pisze to z własnego doświadczenia :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 15:31

My na półwysep do miejsca docelowego mamy z Wrocławia 1400 km. Trasę staram się zaplanować dość dokładnie (już od ponad miesiąca, a do wyjazdu jeszcze dwa). Zresztą zawsze to robię ze szczegółami). Jedziemy jednak przez Czechy, Austrię i Słowenię (objazd przez Lenart). I wygląda to tak, że z Wrocławia wyjedziemy rano. Tak ok 8. Postój na kilku godzinny sen planuję na wysokości Skradin (punkt odpoczynkowy przy autostradzie w pobliżu Krka - mam dokładny namiar). I przy pierwszym promieniu słońca do mety. Czasowo wygląda to tak:
1) Wyjazd o 8, odległość 1100 km do miejsca odpoczynku, czas 15h
(z czego wieczorem będzie to autostrada, a więc luz)
2) Na miejscu wypoczynku 23, spanie do 5 rano
3) Wyjazd 5:30, do celu 300 km ,czas 5.5 h
Na miejscu między 11, a 12.

W Chorwacji byłem 2 raz i w obu przypadkach jechałem jednym ciągiem (jeden kierowca) z wieczora by popołudniu być na miejscu (2-4h snu na trasie). Ale w tym roku już tak nie pojadę. Moim zdaniem zbyt męczące. Dla osoby która zazwyczaj w dzień pracuje a nocą śpi, takie przestawienie jest bardzo męczące.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2012 15:50

jolcix napisał(a):a mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie na takiej trasie najlepiej wybrać nocleg, jedziemy przez Słowację i Węgry

Jeśli Węgry to gdzieś w okolicach Balatonu.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17806
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 21.06.2012 17:14

Na forum sporo wpisów o noclegach w Letenye (tuż przed granicą z Chorwacją). Ja kilka lat temu spałem w miejscowości o dźwięcznej nazwie Nagykanizsa - nieco większe miasto ok. 30 km przed granicą. Hotel nazywał się Touring
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 21.06.2012 17:34

dziękuję Wam bardzo, jesteście niezastąpieni :D
krasy
Podróżnik
Łódź - Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasy » 22.06.2012 00:42

Witam.
Ja również jadę do Orebica 4 lub 5 lipca. To kolejny mój wyjazd w to miejsce.
Zawsze wyjeżdżam z Łodzi około 17-18ej i na miejscu jestem miedzy godz.12-13 dnia następnego.
Zawsze jeżdżę na raz i tym razem też tak mam zamiar jechać. Zdarzały się chwile znużenia jazdą, ale wtedy zatrzymuje się , śpię godzinkę i ruszam dalej. Ale w nocy bardzo dobrze się jedzie, rodzina kima ,ulubiona muzyczka plumka i jest spokój :)
W/g mnie to najlepsza opcja i tego się trzymam.
Jeżdżę przez CZ/Słowację /Węgry tylko autostradami.
A przy okazji dwa pytania:
W tym roku rozważam przejazd przez Węgry drogą 86. Za nią się nie płaci?
A drugie to - pierwszy raz zabieram THULE na dach. Czy są jakieś dodatkowe opłaty za podwyższony gabaryt pojazdu w HR? (nie chodzi mi o promy)
Użytkownik usunięty
Re: Łódź - Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2012 06:40

krasy napisał(a):Witam.
Ja również jadę do Orebica 4 lub 5 lipca. To kolejny mój wyjazd w to miejsce.
Zawsze wyjeżdżam z Łodzi około 17-18ej i na miejscu jestem miedzy godz.12-13 dnia następnego.
Zawsze jeżdżę na raz i tym razem też tak mam zamiar jechać. Zdarzały się chwile znużenia jazdą, ale wtedy zatrzymuje się , śpię godzinkę i ruszam dalej. Ale w nocy bardzo dobrze się jedzie, rodzina kima ,ulubiona muzyczka plumka i jest spokój :)
W/g mnie to najlepsza opcja i tego się trzymam.
Jeżdżę przez CZ/Słowację /Węgry tylko autostradami.
A przy okazji dwa pytania:
A drugie to - pierwszy raz zabieram THULE na dach. Czy są jakieś dodatkowe opłaty za podwyższony gabaryt pojazdu w HR? (nie chodzi mi o promy)

Oj z tym zatrzymywaniem na godzinę.
Proponuję przeczytać artykuł:

http://nauka.newsweek.pl/spiacy-kierowc ... 3,1,1.html

Z którym się (z doświadczenia) w pełni zgadzam.
Choć różni ludzie różnie reagują. :)
kulka53
Weteran
Re: Łódź - Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.06.2012 06:51

krasy napisał(a):A przy okazji dwa pytania:

Odpowiedź to 2 x NIE :)
krasy
Podróżnik
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasy » 22.06.2012 11:26

Jeszcze jedno pytanie:
Ta droga 86 już jest całą wyremontowana i można nią śmiało śmigać?

Dzięki za odpowiedź i rady , ale i tak pojadę po swojemu...:)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 24.06.2012 06:33

jeżeli możecie to doradźcie mi jeszcze proszę, jeżeli na mapach typu google, viamichelin wychodzi mi np. czas przejazdu 18 godzin, to jaki realnie bedzie ten czas, jeśli będzie się jechało zgodnie z przepisami? taki sam czy mniejszy lub większy i która internetowa mapa jest najbardziej dokładna? google, viamichelin , targeo?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2012 07:38

Gdzieś wyżej Ci napisałem, ile jedzie się z Orebica za Wrocław.
+- taki czas, jak podałaś, jest realny.
Dodatkowo na Jadrance licz średnią max. 40km/h
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 24.06.2012 07:45

FUX wyjeżdżamy z Buska Zdroju, mamy 100 km do Krakowa i zmiana planów nastąpiła :), zamiast do Orebika na prom, mamy zamiar dotrzeć na prom do Drevnika, ponieważ dowiedziałam się, ze ten prom kursuje, co mnie niezmiernie cieszy :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2012 07:47

Pod warunkiem, że będzie miejsce....
Ja zrobiłem jedno podejście z ww. efektem, policzyłem ponad 2h stania w piekle i....

wsiedliśmy a auto i pojechaliśmy lądem.

Wrażenia i widoki gratis!
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 24.06.2012 07:49

też sie tego obawiam, ale tak sobie myślę, że może się udać, ponieważ będziemy płynąć w piątek, może mniejszy ruch niż sobota czy niedziela, prom jest o 8.30 więc może jak dojedziemy na 5.00 to się uda :)

piszesz, że dwie godziny wcześniej to za mało?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.06.2012 10:21

Ryzyko podejmujecie tylko takie, że jak się nie załapiecie to pojedziecie dalej drogą, no ale wcale tak nie musi być przecież. Jak tylko dotrzecie to prosto pod prom i czekać, szansa jest, myślę że nawet nie mała.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone