Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o pomoc w wyborze miejscowości.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 05.03.2013 14:25

Witam wszystkich !

Po dwuletniej przerwie powracam do tego pięknego kraju na wymarzone i długo oczekiwane wakacje ! :D
Jedziemy w w 10 osób w tym dwie małe dziewczynki i jako "przewodnik" wycieczki zastanawiam się jaką miejscowośc zaproponować. 2 lata temu byłem w Breli i byłem bardzo zadowolony w tym roku rejon podobny w gre wchodzi również jakas wyspa chociaż chyba wolałbym pozostać na stałym lądzie.
Brałem pod uwagę:
Tucepi
Podgora
Hvar-Hvar
Orebić

Czy osoby które były w wybranych miejscowościach mogą podzielić się opinia?
Jak wyglada to cenowo? Dostep do morza jakie plaże czy szerokie czy wąskie jakieś mozliwosci nurkowania gdzies w pobliżu? Odległosci do sklepów centrum? Mozliwości wykupienia wycieczek? Inne atrakcje? Ogólnie plusy i minusy

Będe wdzięczny za wszystkie rady i sugestie które na pewno przydadzą się mnie jak i zapewne innym użytkownika czytajacym ten post
Pozdrawiam
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 05.03.2013 22:02

Miasto Hvar jest drogie, duże, ruchliwe ale ładne. Plaży przy apartamentach praktycznie nie ma. Za to można pooglądać setki luksusowych jachtów.
ania85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania85 » 09.03.2013 22:19

polecam orebic i caly peljesac jest magiczny my jezdzimy do viganj moja rodzinka plywa windsurfing i kitesurfing w tym roku jedziemy od 3 do 4 tygodni kocham Chorawacje cala ale to miejsce jest szczegolnie :)Pozdrawiam
ania85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania85 » 09.03.2013 22:35

sory dodam ze jestesmy tam co rok ale macie wielie mozliwosci bedac na peliesacu od podrozowania promem ,dubrovnika ,mostaru i wielu miejsc pieknych w okololicy my zwiedzamy ale glownie jest sport z naszej strony Wam zycze udanych wakacji i zauroczenia tym mejscem tak jak my jestesmy zauroczeni :)A sory przypomne warto miec rowery jesli macie i lubicie szutrem mozna powojowac :)
Kasiaa83
Autostopowicz
Prośba o pomoc w wyborze miejsca na wakacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiaa83 » 27.08.2013 19:43

Witam,
mam zamiar wybrać się na początku września do Chorwacji. Generalnie będzie to "bierny" wyjazd, dlatego interesuje mnie czysta, przeźroczysta woda jak i zadbana plaża. Jeśli ktoś się orientuje proszę o jakieś informacje gdzie najlepiej jechać oraz o ewentualne namiary na tanie zakwaterowanie.
Fatamorgana
Koneser
Re: Prośba o pomoc w wyborze miejsca na wakacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.08.2013 09:38

:roll: :)
Polecam jakieś 100 miejscowości. :lol:

Ciekawe, czy tak liczny odzew da Ci coś do myślenia przed zadaniem kolejnego pytania... :roll: :?:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.08.2013 09:44

Kasiaa83 napisał(a):Witam,
mam zamiar wybrać się na początku września do Chorwacji. Generalnie będzie to "bierny" wyjazd, dlatego interesuje mnie czysta, przeźroczysta woda jak i zadbana plaża. Jeśli ktoś się orientuje proszę o jakieś informacje gdzie najlepiej jechać oraz o ewentualne namiary na tanie zakwaterowanie.

regiony-i-miejscowosci-turystyczne-f8.html

nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2013 10:16

Kasiaa83 napisał(a):Witam,

Wypadałoby też poczytać coś o Chorwacji w formie ksiązkowej, np. toto
http://bezdroza.pl/ksiazki/wybrzeze-cho ... baccs1.htm

W tej książce są opisane m.in. plaże

Trzeba się trochę wykosztować, kupić książkę, poczytać forum, nie ma lekko :wink:
papay
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) papay » 31.08.2013 18:57

myślę, że nie oto Kasi chodziło hehe
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.08.2013 23:00

Na pewno nie o to :)
Też jestem totalny "świeżyk" i rozumiem obie strony, wyjadacze wieloletni poirytowani ciągle tymi samymi pytaniami a "świeżyki" czytają tygodniami, forum mimo że zawiera gigantyczną ilość informacji to i tak nie bardzo wiadomo gdzie zapytać by nie być zbesztanym za nygustwo :)
Niestety dotarcie do wątków z konkretami wcale nie jest takie proste :).

Sam osobiście szukam miejscowości na sezon 2014 z mniej więcej taką plażą jak ta http://img545.imageshack.us/img545/1244/zlbi.jpg i apartamentami blisko tej plaży :)
Jeśli ktoś ma cierpliwość to wszelakie informacje bardzo mile widziane :)
namiary na sprawdzone apartamenty poproszę tu adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2013 23:42

Ładna plaża, jak się podoba, to tam szukaj :!:
To jest na Istrii, koło Puli.

Ten wątek:
istria-plaze-t42840.html
:wink:

Moim zdaniem, jak ktoś SAMODZIELNIE wybiera się do danego kraju, powinien NAJPIERW mieć podstawową wiedzę o tym kraju :!: :wink:

Dopiero jak ją posiada, niech planuje urlop. Jak forum jest trudne do strawienia, to przewodnik kosztuje te 20 złotych. A po kilku godzinach lektury już wiemy bardzo dużo :!: :wink:

Tu jest jeszcze jeden problem. Ludzie mają różne gusta :wink:
Mi jest po prostu głupio coś konkretnego polecać.
Mi się podoba, tobie się podoba, 10 innym się podoba, wszyscy zachwyceni, a autorka wątku, jak przyjedzie, to powie:
Co to za badziewie :!: Co za szajs :!: Co za dno :!:
Przeżyłem to, znam w autopsji i od tego czasu jestem sceptyczny :wink:

Moje 3 HITY z tego regionu pokazałem w wątku Istria-Plaże :!:
Dorzuciłbym jeszcze Baśkę na Krk
Obrazek

Jeśli chodzi o zakwaterowanie, to na wiadomość prywatną, :roll:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.09.2013 08:22

Lednice napisał(a):Ładna plaża, jak się podoba, to tam szukaj :!:
To jest na Istrii, koło Puli.

Do sezonu 2014 jeszcze jest trochę czasu, poszukiwania trwają więc każde sugestie mile widziane :)

Lednice napisał(a):Moim zdaniem, jak ktoś SAMODZIELNIE wybiera się do danego kraju, powinien NAJPIERW mieć podstawową wiedzę o tym kraju :!: :wink:

Dopiero jak ją posiada, niech planuje urlop. Jak forum jest trudne do strawienia, to przewodnik kosztuje te 20 złotych. A po kilku godzinach lektury już wiemy bardzo dużo :!: :wink:

Do strawienia ... to może akurat nie do końca trafne stwierdzenie, bo strawne to ono jest ale jedzenia na kilka lat :)

Z Przewodnikiem też się nie do końca zgodzę bo większość z nich to typowe przewodniki turystyczne, czyli mnogość opisów miejsc do zwiedzania, natomiast plażing na kocingu to już nie specjalnie jest tam opisany :)

Lednice napisał(a):Tu jest jeszcze jeden problem. Ludzie mają różne gusta :wink:
Mi jest po prostu głupio coś konkretnego polecać.
Mi się podoba, tobie się podoba, 10 innym się podoba, wszyscy zachwyceni, a autorka wątku, jak przyjedzie, to powie:
Co to za badziewie :!: Co za szajs :!: Co za dno :!:
Przeżyłem to, znam w autopsji i od tego czasu jestem sceptyczny :wink:

Dlatego też super jest jak polecający ma coś więcej niż tylko namiar. Jeśli właściciel posesji lub polecający dysponuje zdjęciami to nie ma problemu - widziały gały co brały ;). Sporo jest ofert gdzie apartamenty można zobaczyć przed wyjazdem, super jak można zobaczyć najbliższe okolice posesji i plażę.
Wielka szkoda że takich pełnych kompleksowych danych nie ma na forum, tylko ludziska rozsyłają to sobie mailami, stwarza to tylko coroczny natłok zapytań o apartamenty, oczywiście zrozumiały ale nie przez wszystkich akceptowany.
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 02.09.2013 16:21

Do sdolas !
Czytam,że szukasz dobrego miejsca na przyszłoroczne wakacje.Proponuję Ci wybrać Baśką Vodę na Makarskiej Rivierze.Na pewno nie będziesz żałował wyboru!
Jest tam wszystko,czego szukasz dla siebie i dzieci. :)
Poczytaj trochę wątki o niej:
wrocilam-z-baska-voda-t25715-30.html
kwatery-w-baska-voda-t30737.html
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2013 16:50

sdolas napisał(a):Dlatego też super jest jak polecający ma coś więcej niż tylko namiar. Jeśli właściciel posesji lub polecający dysponuje zdjęciami to nie ma problemu - widziały gały co brały ;). Sporo jest ofert gdzie apartamenty można zobaczyć przed wyjazdem, super jak można zobaczyć najbliższe okolice posesji i plażę.
Wielka szkoda że takich pełnych kompleksowych danych nie ma na forum, tylko ludziska rozsyłają to sobie mailami, stwarza to tylko coroczny natłok zapytań o apartamenty, oczywiście zrozumiały ale nie przez wszystkich akceptowany.

Zdjęcia czasem mogą nie mówić całej prawdy :roll:
Wystarczy,że na zdjęciach nie ma głównej drogi, która jest zaraz obok kwatery. Albo na zdjęciu jest piękny widok z tarasu na morze, ale nie ma fotki, która pokazywałaby położenie domu od strony morza. Wtedy by się okazało, że do plaży nie ma zejścia w tym miejscu i trzeba iść pół kilometra :wink:
"Kompleksowe dane" mogą pochodzić od rzetelnego forumowicza, ale też od właściciela kwatery, który ma kiepską ofertę :roll:

Wszystko jest kwestią zaufania i oceny wiarygodności oferty 8)
Trzeba zdać się na własną intuicję.

No na google maps, które pozwala choć częściowo zweryfikować opis i fotki :roll:

Albo pojechać w ciemno, ale w sezonie z dziećmi to dość ryzykowna zabawa :roll:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone