Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o Pomoc

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Prośba o Pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 13:09

Witam Serdercznie Moi drodzy cromaniacy. Moja małżonka na stare lata poszła na studia i jako temat pracy wybrała sobie "System polityczny Chorwacji" i w związku z tym potrzebuje namiary na literaturę w tej tematyce.Każda pomoc będzie mile widziana, ponieważ wykładowca zrobił taką minę, jakby chciała pisać o opadach śniegu na pustyni, sugerując zmianę tematu. A żona z miłości do Chorwacji, chce mu pokazać, że da radę. Pomocy.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 15.05.2010 13:16

jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 15.05.2010 13:17

RobCRO napisał(a):polecam kontakt z ambasada Chorwacji, bedac studentem politologii rowniez chcialem pisac prace magisterska o CRO, jednak za wiele materialow nie dostalem (do ambasady mnie nie wpuszczono), w efekcie pisalem o Slowenii (pewna mila Pani, Radca Ambasady powiedziala mi duzo ciekawego o SLO).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 13:23

jorgus111 napisał(a):
RobCRO napisał(a):polecam kontakt z ambasada Chorwacji, bedac studentem politologii rowniez chcialem pisac prace magisterska o CRO, jednak za wiele materialow nie dostalem (do ambasady mnie nie wpuszczono), w efekcie pisalem o Slowenii (pewna mila Pani, Radca Ambasady powiedziala mi duzo ciekawego o SLO).

cholera, znaczy się, że wykładowca miał rację?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 13:23

Spróbuj popytać TU, wprawdzie oni są od turystyki ale może przekierują Cię gdzie trzeba.
A poza tym chyba lubią to forum :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 13:26

dzięki, proszę o jeszcze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 13:44

fenkju wery macz
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 15.05.2010 15:14

Polecam dwumiesięcznik Przegląd Sejmowy, który jest dostępny w internecie:
http://www.sejm.gov.pl/wydarzenia/przeglad/przeglad.htm

Sam jestem na etapie pisania pracy, dlatego przeszukałem wszystkie numery dostępne w internecie.
Jest w nich kilka (może z 5-6. Jak na ten temat to dużo) artykułów na ten temat.

Przeglądając pozycje w bibliotece też natknąłem się na kilka książek o ustroju Chorwacji, ale obecnie nie pamiętam nazwiska autora.
Jeżeli będzie potrzebny, daj znać to poszukam i podam.

Na jakim kierunku żona pisze pracę (kierunek prawniczy czy politologiczny)?

EDIT:
Na szybko przeszukałem Przegląd Sejmowy i znalazłem coś takiego:
WOJNICKI JACEK (rec.), Janusz KARP, Marian Grzybowski, System konstytucyjny Chorwacji, nr 3(86), s. 271 rok 2008.

I właśnie chyba Marian Grzybowski napisał kilka książek na temat ustroju Chorwacji.
Znalazłem coś takiego:

System konstytucyjny Chorwacji / Janusz Karp, Marian Grzybowski.
Wydawnictwo Sejmowe, 2007.

Sabor - parlament Chorwacji / Janusz Karp, Marian Grzybowski ; Kancelaria Sejmu. Biuro Informacyjne. Wydaw. Sejmowe, 2003

Jeszcze mam coś takiego w domu:
Parlament, Prezydent, Rząd. Zagadnienia konstytucyjne na przykładach wybranych państw. Red. Tadeusz Mołdawa, Jarosław Szymanek.
w tej książce jest rozdział:
Jacek Wojnicki: Rząd Republiki Chorwacji: zagadnienia ewolucji trybu powoływania struktury, zadań, odpowiedzialności i funkcjonowania.

Być może coś znajdzie się w tych książkach, ale to trzeba sprawdzić:

Współczesne systemy partyjne wybranych państw europejskich / pod red. Mariana Grzybowskiego i Andrzeja Zięby. Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego, 1996.

Parlamenty państw europejskich / pod red. Jacka Czajowskiego i Mariana Grzybowskiego. Kraków : Księgarnia Akademicka, 2005.

W każdej książce jest masę przypisów i po nich można dotrzeć do praktycznie całej literatury.

Spokojnie, na podstawie tego można napisać fajną pracę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 17:11

Konradk napisał(a):Na jakim kierunku żona pisze pracę (kierunek prawniczy czy politologiczny)?

Politologia na Akademii Pedagogicznej w Krakowie- rok trzeci
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.05.2010 18:05

Serce w pasy napisał(a): Moja małżonka na stare lata poszła na studia

Ciesz się, że masz młodą żonę. :!: Tylko pogratulować. Ukłony dla małżonki :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 18:12

woka napisał(a):

Ciesz się, że masz młodą żonę. :!: Tylko pogratulować. Ukłony dla małżonki :lol:

Nie taka młoda(84lata) :D Za ukłony dziękuję
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.05.2010 18:36

Serce w pasy napisał(a):
woka napisał(a):

Na zaoczne czy stacjonarne? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2010 18:44

Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
woka napisał(a):

Na zaoczne czy stacjonarne? :)

Uniwersytet trzeciego wieku :D
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 15.05.2010 19:46

Serce w pasy napisał(a):Politologia na Akademii Pedagogicznej w Krakowie- rok trzeci
Te pozycje co ja podałem są pod kątem prawniczym (szczególnie Przegląd Sejmowy), ale myślę, że i tak mogą się przydać.
Od strony politologicznej niestety nie pomogę.
Powodzenia.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone