Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba o polecenie miejsca na wakacje - odludzie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 03.07.2009 07:44

mkm napisał(a):Nie rozumię , jak można w wyborze miejsca , pominąć zatunelowy Peljesac :? Crkvice , tylko dla odważnych ( 26 zakrętów śmierci ) ... nie ma sklepu ani restorana ... no i jest to mimo wszystko Malo More :wink:

Oooo kurczę!!! Trzy razy byłem na Pelsesacu, a przeoczyłem tak krętą dróżkę na mapie :)
W tym roku koniecznie odwiedzę tą miejscówkę :)
Ale chyba mam lepszą. Dwa lata temu, gdzieś za Kotorem w kierunku Podgoricy jechaliśmy bocznymi dróżkami i dotarliśmy do drogi górskiej. Szerokość może 3 metry, długość kilka kilometrów. Nie ma szans na ominięcie, a na serpentynach VW Golfem musiałem używać wstecznego żeby się wyrobić (na kilka razy pokonywałem skręty). Wspomagałem się ręcznym i hamowaniem silnikiem na jedynce bo byłem pewny że spalę hamulce. Za szybą przepaść kilkaset metrów. Żona nie patrzyła i płakała, ja straciłem kilka kilogramów :) :) :)

Tutaj ci, którym się nie udało:

Obrazek

A tutaj widoczki z serpentyny na Czarnogórę:

Obrazek
Obrazek
Muka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muka » 03.07.2009 07:56

;) jasne, że zaliczę tę przyjemność obowiązkowo ;) codziennie odliczam czas do wyjazdu, jeszcze tylko ponad miesiąc!
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 03.07.2009 08:23

Muka napisał(a):;) jasne, że zaliczę tę przyjemność obowiązkowo ;) codziennie odliczam czas do wyjazdu, jeszcze tylko ponad miesiąc!

U mnie 28 dni :) Ciągną się te dni jak cholera...
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 03.07.2009 09:36

JAREKPIOTROWICZ - piekne widoki , szkoda ze droga taka niebezpieczna :D , sam bym stracił pare kilo ....

mkm napisał(a):Nie rozumię , jak można w wyborze miejsca , pominąć zatunelowy Peljesac Crkvice , tylko dla odważnych ( 26 zakrętów śmierci ) ... nie ma sklepu ani restorana ... no i jest to mimo wszystko Malo More

Kurcze a gdzie polecane przez Ciebie zatoczki na Hvarze ???
przyznam się ze poprzez opłynięcie dookoła jachtem tej wyspy jestem pod wrażeniem ilości cichych zatok , często też widac samotne odludne domki bezpośrednio przy samym morzu ......W tej zatoce której nocowaliśmy -Vela Stiniva - to już była cywilizacja - prąd , woda , dziesięc chałup i restauracja , ale w większości prąd jest na baterie słoneczne , wodę trzeba dowieżc , za to "samotnie" prawie kompletne :wink:
gienia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gienia » 03.07.2009 14:45

witam.
W tym roku wybieram sie po raz drugi do Cro. Jadę w dwa ostatnie tygodnie sierpnia. Jako cel wybrałam własnie Loviste. I mam pytanie: czy dostanę się tam normalnie samochodem? Czy będę musiała promem albo czymś w tym stylu? Przedtem byłam w północnej dalmacji i nie mam pojecia jak wygląda dojazd do Loviste. prosze o odpowiedz
bede wdzieczna
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 03.07.2009 16:18

Dostaniesz się normalnie droga jest do Loviste tylko jazda autkiem troche ciekawsza niż po północnej Dalmacji :wink:
gienia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gienia » 03.07.2009 17:46

uf. To dobrze :D wielkie dzięki za odpowiedż;-)
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 03.07.2009 17:57

ja również polecam Trstenik na półwyspie Peljesac :) sceneria bajkowa a woda przejrzysta, w czerwcu plaża pusta :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.07.2009 18:30

mkm napisał(a):Nie rozumię , jak można w wyborze miejsca , pominąć zatunelowy Peljesac :? Crkvice , tylko dla odważnych ( 26 zakrętów śmierci ) ... nie ma sklepu ani restorana ... no i jest to mimo wszystko Malo More :wink:

Niech kolega jeszcze doda, że od czasu do czasu ktoś tam zawsze znika i nie wraca.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.07.2009 19:59

No tak nie do końca pominęli, jest Podobuče...
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 03.07.2009 20:47

No to ja mam pytanie odnośnie Hvaru, pytałam już wcześniej o jakieś w miarę nie zaludnione miejsce na tej wyspie, ktoś polecił Ivan Dolac lub Zavalę, czy pod koniec sierpnia będzie możliwość znalezienia tam czegoś lepszego? chodzi mi o to czy te ładniejsze apartamenty mogą być z góry zajete :roll: I jeszcze mam pytanie, co bardziej polecacie dla dwojga? Ostatnio jak byliśmy w Kuciste mieszkaliśmy z dwoma rodzinami których dzieci bardzo hałasowały, nie ukrywam że zależy mi na lekkim spokoju ale też bez przesady, sąsiedzi są potrzebni do zabawy :lol:
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 04.07.2009 11:56

Jedź do Jagodnej :) za Zavalą ... spokój murowany
Alita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alita » 04.07.2009 16:11

Dzięki przejrzę w necie :) Wczoraj upatrzyłam Sveta Nedjelja, podoba mi się :lol: ktoś tam był? :)
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 04.07.2009 20:12

tak ... wiedzie stamtąd piękna wiejska dróżka do miasta Hvar, poza tym piękna okolica z malowniczymi zatoczkami, choć nie wszystkie z nich dostępne samochodem :)
Osiołek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Osiołek » 10.10.2009 16:03

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):
mkm napisał(a):
A tutaj widoczki z serpentyny na Czarnogórę:

Obrazek
Obrazek

Witam wszystkich Cromaniaków oraz Crofilów. mam nadzieję, że wybaczycie mi, że mój pierwszy post na chorwackimm forum dotyczy...
Czarnogóry :-)

@JAREKPIOTROWICZ: poznaję tą trasę. to widok na Jezioro Szkoderskie z drogi Rijeka Crnojevića - Virpazar. to troche na bok od linii Kotor - Podgorica.

teraz odpowiedź na pytanie założyciela wątku: powiedziałbym Valun, ale to Kvarner, nie Dalmacja...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Prośba o polecenie miejsca na wakacje - odludzie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone