Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prośba o ocenę trasy (Katowice-Crikvenica)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kefir1981
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kefir1981 » 26.07.2012 10:53

Moje plany sa następujące:
Katowice-Ostrava-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljubljana-Rijeka-Crikvenica

Oczywiście będę jechał przez obwodnice tych miast, nie planuję ich zwiedzania.
Proszę bardziej doświadczonych podróżników o zrecenzowanie i o uwagi co zmienić.

Największe wątpliwości mam do ostatniego etapu trasy. Proponowane trasy wiodą w większości z Mariboru na południe do granicy chorwacko-słoweńskiej i dalej przez Zagrzeb w kierunku Rijeki (A2 i A1).
Według mnie "opłacalniejsza" jest trasa na zachód od Mariboru, przez Lublanę i dopiero potem skręcenie na południe w kierunku Rijeki. Dzięki temu a) bardziej "wykorzystuję": słoweńską winietę, b) unikam opłat za wspomniane wyżej autostrady A2 i A1.
Pod względem odległości są to podobne trasy (909 i 921), czasowo podobnie (ok 9,5 h).

Z góry dziękuję za opinie i pomoc.
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 26.07.2012 11:22

Ja z Jaworzna zawsze słynną 86 przez węgry. Wszystko zależy od tego jakim autkiem z jaką prędkością chcesz jechać. Przez 86 jest najbliżej i najtaniej (winieta tyko na słowację) ale czasowo niekoniecznie. Znajomy sprawdzał różne połączenia i stwierdził że najlepiej przez Budapeszt. Ja jadę 17 -08 do selce przy Crikwenicy.
kefir1981
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kefir1981 » 26.07.2012 11:29

Myślałem o trasie przez Słowację i Węgry, ale ponoć mniej wygodna i mniej bezpieczna (ponoć duuużo TiRów).

Na Węgrzech nie ma winiet? Na tej stronie twierdzą coś przeciwnego:
http://www.traveltips.pl/2012/04/15/chorwacja-2/

W Chorwacji też. Więc na trasie "wschodniej" masz opłaty we wszystkich krajach (fakt, czasem jako winiety, czasem na bramkach). No chyba, że omijasz drogi płatne, ale nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2012 11:33

Jeśli przez Węgry pojedziesz tak jak poleca Ci kolega fhuzbych (droga 86), to nie potrzebujesz winiety. Ja jednak radziłbym Ci trasę którą zakładasz od początku, i jeżeli nie mijasz autostrady w Słowenii i kupujesz winietę, to jedż lepiej na Ljubljanę i Rijekę.
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 26.07.2012 11:51

Ja w sobotę jadę z Tychów do Novi Vinodolski (10 km ponizej Crikvenicy :) ), więc zarówno miejsce startu i miejsce docelowe niemal to samo. Jadę trasą taką jak Ty napisałeś, odbijając na Rijekę w poblizu miasteczka Postojna i przekraczając granicę w Rupa. Wg mnie nie ma najmniejszego sensu leciec na Zagrzeb nawet omijając płatną autostradę w Slo. Koszt autostrad od Macejl do Rijeki w 2 str zrówna się z winietą Slo a tak jak wyskoczysz przy Rijece za autostrade dasz 8 kun a reszta pare km Jadranka :)powodzenia :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2012 11:59

kubatychy napisał(a):Ja w sobotę jadę z Tychów do Novi Vinodolski (10 km ponizej Crikvenicy :) ), więc zarówno miejsce startu i miejsce docelowe niemal to samo. Jadę trasą taką jak Ty napisałeś, odbijając na Rijekę w poblizu miasteczka Postojna i przekraczając granicę w Rupa. Wg mnie nie ma najmniejszego sensu leciec na Zagrzeb nawet omijając płatną autostradę w Slo. Koszt autostrad od Macejl do Rijeki w 2 str zrówna się z winietą Slo a tak jak wyskoczysz przy Rijece za autostrade dasz 8 kun a reszta pare km Jadranka :)powodzenia :)

Dokładnie tak jest - koszt jazdy przez Zagrzeb będzie równy (a nawet minimalnie wyższy) niż przez Słowenię, a autostrada w Słowenii rewelacyjna. Trochę górek z Postojnej do Ilirskiej Bystricy, ale generalnie fajna trasa. No i omijasz najbardziej zatłoczone przejścia graniczne do Chorwacji - chociaż w Rupa w soboty też wesoło nie jest.
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 26.07.2012 12:06

Raul73 na przejsciu Rupa bede ok godz 9 - 10 rano w niedziele. Czy na tym przejsciu w ten dzien i o tej porze jest wysoce prawdopodobne ze bedzie duza kolejka? Dodam, ze to moja pierwsza wycieczka do Cro, do ktorej przygotowywuje sie od dluzszego czasu 8)
kefir1981
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kefir1981 » 26.07.2012 12:12

Dla mnie to drugi wyjazd do CRO, ale pierwszy raz był autokarem, więc trasa mnie jakby mniej obchodziła... ;)
Planuję jechać dopiero we wrześniu, 10 lub 11, więc w tygodniu. Mam nadzieję, że korków nie będzie.

A tak na marginesie. Na tej trasie to gdzie radzicie zaopatrywać się w paliwko? Kombinowałbym tak, żeby nie tankować w krajach z najdroższyą benzynka, albo tankowac jak najmniej. Znalazłem info, że statystycznie najdrożej jest w Słowenii (lekkie zaskoczenie), potem w Austrii, Czechach, a najtaniej w Polsce (sic!) i Chorwacji.
Czy w Chorwacji polecacie jakieś miejscowe stacje (jakie?) czy też raczej liczyć na światowe sieciówki?
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 26.07.2012 12:18

kefir1981 napisał(a):
A tak na marginesie. Na tej trasie to gdzie radzicie zaopatrywać się w paliwko?

Dobre pytanie do ktorego rownież się podłączam :) Od siebie jednak dodam iż ceny np z www.epetrol.pl podaja srednia cene ON w Austrii i Slowenii ok 1,37 E a z tego co wyczytalem i znalazlem na forum/internecie to przy trasie w tych krajach ceny dochodzą do 1,45 E/l... :evil:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2012 12:21

kubatychy napisał(a):Raul73 na przejsciu Rupa bede ok godz 9 - 10 rano w niedziele. Czy na tym przejsciu w ten dzien i o tej porze jest wysoce prawdopodobne ze bedzie duza kolejka? Dodam, ze to moja pierwsza wycieczka do Cro, do ktorej przygotowywuje sie od dluzszego czasu 8)

Ja bylem tam w niedzielę ok. 7ej i było luźno.

Za to wracałem w sobotę ok. 9tej i w stronę Słowenii było z 15 minut stania, za to w stronę Chorwacji korek był ok. kilometra na 3 pasach.

Jedna uwaga: z Postojnej do Rupa są 2 opcje trasy (konkretnie na odcinku Pivka - Ilirska Bystrica): albo cały czas trasą nr 6 przez Prem, albo 404 przez Knezak. Jechalem obydwiema i zdecydowanie lepsza jest trasa nr 6. Czasowo wychodzi identycznie, ale przez Knezak jest wąsko, gorsza nawierzchnia, więcej wiosek i większe górki.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.07.2012 12:32

W zasadzie nie ma znaczenia. Ja tankuję w Polsce do pełna, a potem wtedy kiedy trzeba "dolać". Najczęściej są to Czechy i Chorwacja. Ale zdarza się często Austria. Słowenia była chyba tylko raz. Przy jednorazowym tankowaniu, moim zdaniem, nie ma co przeliczać. Różnice groszowe. W Chorwacji INA, OMV, Tiffon... co "po drodze" :)
thopson23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) thopson23 » 26.07.2012 12:34

kefir1981 napisał(a):Dla mnie to drugi wyjazd do CRO, ale pierwszy raz był autokarem, więc trasa mnie jakby mniej obchodziła... ;)
Planuję jechać dopiero we wrześniu, 10 lub 11, więc w tygodniu. Mam nadzieję, że korków nie będzie.

A tak na marginesie. Na tej trasie to gdzie radzicie zaopatrywać się w paliwko? Kombinowałbym tak, żeby nie tankować w krajach z najdroższyą benzynka, albo tankowac jak najmniej. Znalazłem info, że statystycznie najdrożej jest w Słowenii (lekkie zaskoczenie), potem w Austrii, Czechach, a najtaniej w Polsce (sic!) i Chorwacji.
Czy w Chorwacji polecacie jakieś miejscowe stacje (jakie?) czy też raczej liczyć na światowe sieciówki?

jechałem Twoją trasą 23.06 i niestety z przyczyn obiektywnych ( tato... sisi ) musiałem sie zatrzymać na shellu ze 150 km za Wiedniem i za PB95 zapłaciłem prawie 1,7E i po 1E za głowę w toalecie !!! Tuż za granicą na Słoweni była stacja PETROL (czerwone logo) http://www.petrol.eu/gas-stations z czystymi i darmowymi toaletami i ceną benzyny poniżej 1,4 E.
Stacje są po obu stronach więc jak wracałem, to właśnie tam tankowałem. W Chorwacji tankowałem na ichniejszej dużej niebieskiej ale nazwy nie pamietam.

OMV chyba...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2012 12:51

OMV są zielone :D :D

Niebieska to mogła być INA
Ostatnio edytowano 26.07.2012 12:53 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 26.07.2012 12:52

Zawsze jechałem 86 ale może warto zmienić trasę ?
A jak to wychodzi kosztowo bo 86 płaciłem winietę na słowacji no i bramki w Cro
Jak wychodzi koszt przez Czechy Austrię i słowenię ?
kefir1981
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kefir1981 » 26.07.2012 12:59

W Czechach, Austrii i Słowenii są winiety, więc łatwo sprawdzić:
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html

Do wyliczeń w samej Chorwacji stosowałem:
http://www.hellotourist.net/info.php?nyelv=8
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone